Hisarcıklıoğlu: Dünya bizi alkışlıyor

Rıfat Hisarcıklıoğlu G20’nin dönem başkanlığı Türkiye’ye geçtiğinde ‘Türkiye bu işi yapamaz’ diyenler şimdi bizi alkışlıyor.

Hisarcıklıoğlu: Dünya bizi alkışlıyor
Hisarcıklıoğlu: Dünya bizi alkışlıyor
GİRİŞ 18.04.2015 08:51 GÜNCELLEME 18.04.2015 08:51

Dünya ticaretinin yüzde 80’ine hakim 20 ülkenin üye olduğu G20’nin dönem başkanlığını yürüten Türkiye’nin özellikle Business 20 (B20) kapsamında ortaya koyduğu performans, dünya iş çevrelerince büyük takdir topluyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında çalışmalarını yürüten B20’nin Washington’da düzenlediği toplantılara da küresel çapta 350 kişilik katılım oldu.

"350 İŞ DÜNYASI LİDERİNİ BURADA TOPLADIK"

Önceden 200 kişi olan B20 Komitesi, 600 kişiye yükselirken, B20 tarihinde ilk kez daimi nitelikte kurulan Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi de (IBAC) 50 kişilik üst temsil sayısına yükseldi. Muhtar Kent’in başkanlığını yaptığı IBAC, Washington’daki toplantıda dünyaca ünlü işadamları ve CEO’ları buluşturdu.

Hisarcıklıoğlu “Türkiye’nin Washington’da düzenlediği en büyük toplantılardan birini hayata geçirdik. 350 iş dünyası liderini burada topladık. Türkiye’den 42, ABD’den 85, Çin’den 31 ve İngiltere’den de 30 önemli işadamı ve CEO geldi.

Son 2-3 senedir Türkiye hakkında maalesef bu mahfillerde olumlu konuşulmuyor. Biz G20 başkanlığını alınca da büyük çoğunluk tarafından, ‘Türkiye bunu başaramayacak, yüzüne gözüne bulaştırır’ denmişti. Ancak, şu ana kadar çok iyi gidiyoruz ve genellikle bizim dönemimiz B20 en iyi etkinliklerin yapıldığı dönem olarak niteleniyor. Sadece 3.5 ayda yaptıklarımız bile onları şaşırttı. B20’de devrimler yapıyoruz” dedi. Ali Babacan’ın bu başarıda büyük katkısı olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu “Kendisi şu anda, G20 konusundaki en tecrübeli siyasetçidir” dedi.

"4 BÜYÜK SORUN İÇİN ÇÖZÜM PEŞİNDEYİZ"

TOBB Başkanlığı’nda çalışmalarını derinleştiren B20’nin, dünyanın başa çıkmaya çalıştığı 4 büyük ekonomik soruna odaklandığını söyleyen Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İstihdam sorunu çok önemli. Bu konuda küresel çapta, ‘beceri finansmanı mekanizması’ kurulması için çalışıyoruz. Bizim önerimizle başlanan KOBİ’ler ve Girişimcilik çalışmaları kapsamında da World SME Forum (Dünya Kobi Forumu) kurulmasını sağlayacağız. Bunu ICC VE TOBB bir vakıf kurarak kalıcı hale getirecek. Altyapı yatırımları konusundaki küresel sorunları aşmak için de proje finansmanına küresel bir kurumsal yapı kazandırmaya çalışıyoruz. Çünkü gelişen ülkelerde bu yatırımlar kaynaksızlıktan tıkanma tehlikesiyle karşı karşıya.”

MURAT ÜLKER'İN YERİNE AYHAN ZEYTİNOĞLU

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, B20 çalışmaları için 6 başlık altında ‘Görev Gücü’ oluşturduklarını hatırlatarak, şunyarı söyledi: “Bunlardan İstihdam konusuna Ali Koç, Ticaret konusuna Güler Sabancı, Büyümenin Finansmanı konusuna Hüsnü Özyeğin, Altyapı ve Yatırımlar konusuna Ferit Şahenk başkanlık ediyor. Yolsuzlukla Mücadele Gücünün başında da Murat Ülker vardı. Ancak kendisi son küresel satın alma işleminden sonra işlerinin çok yoğunlaşacağını söyleyip affını istedi. Bu konunun başına da Ayhan Zeytinoğlu kardeşim geldi. Buradaki iş küresel çapta yolsuzlukla mücadele için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulmasıdır.”