Dünya devinden şok Türkiye kararı

Dünya devi Whirlpool, Türkiye`deki fabrikasını İtalya`ya taşıyacak.

Dünya devinden şok Türkiye kararı
Dünya devinden şok Türkiye kararı
GİRİŞ 17.04.2015 18:11 GÜNCELLEME 17.04.2015 18:11
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD'li Whirlpool, Manisa’daki üretimi İtalya'ya kaydırmayı planlıyor. Geçen yıl İtalyan Indesit'in yüzde 60'ını satın alarak Türkiye pazarına adım atan ABD'li Whirlpool, Manisa’daki üretimi İtalya'ya kaydırmayı planlıyor. ABD'li dev üretici, İtalya'da varlığını güçlendirme peşinde..
 
1.350 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

Dünyanın en büyük beyaz eşya üreticisi Whirlpool, gelecek 4 yılda İtalya'ya 500 milyon eurolukyatırım yapmayı planlıyor. Yeniden yapılandırma planı çervesinde şirket, 1.350 kişiyi işten çıkartacak. Perşembe günü İtalyan hükümet temsilcileriyle bir araya gelen Whirlpool yetkilileri, İtalya için yeni yatırım planlarını sundular. Whirlpool'dan yapılan açıklamada, söz konusu plan ile etkinlik ile kapasite kullanımının geliştirilmesi ve imalat operasyonlarının entegre edilmesinin amaçlandığı kaydedildi. 

TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİMİ İTALYA'YA KAYDIRACAK 

İtalya Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bu plan ile gerekli yatırımların geri getirileceği diğer bir deyişle Çin, Polonya ve Türkiye'den üretimin İtalya'ya kaydıracağı belirtildi. İtalya'da işsizliğin en yüksek olduğu bölge olan Napoli'nin yakınındaki Carinaro tesisinin kapatılması öngörülüyor. ABD ve İtalya basınında yer alan habere göre, yüksek kapasiteli çamaşır makinelerinin Napoli'de üretilmesi planlanırken, Türkiye'deki çamaşır kurutma makinesi üretiminin İtalya'nın merkezindeki Comunanza'ya taşınması bekleniyor. 

2014'TE 827 MİLYON LİRA CİRO 

1994'te Türkiye pazarına giren Indesit, buzdolabı fabrikasının yanı sıra geçen Türkiye’de ikinci tesisi olan çamaşır makinesi fabrikasını devreye aldı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve toplam yatırım maliyeti 35 milyon euro olan Çamaşır Makinesi Fabrikası’nda yaklaşık 750 kişiye yakın eleman çalışıyor. 32 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek tesisin, yılda 1 milyon 400 bin adet üretim kapasitesi bulunacak, üretimin yüzde 75’i başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç edilecek. Çamaşır makinesi fabrikasıyla birlikte Indesit'in 2014 cirosu 827 milyon liraya ulaştı. 2014'te 175 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Indesit Company Manisa Fabrikası, 2014'te 770 bin adet soğutucu ve 25 bin adet çamaşır makinesi ihraç etti. 

'TÜRKİYE'DEN ÇIKMAYIZ' DEMİŞTİ 

Geçen yılsonu gerçekleşen Indesit satın almasının ardından Mart ayında Türkiye'ye gelen Whirlpool Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bitzer "Indesit Türkiye pazarında kesinlikle kalacak" açıklamasında bulunmuştu. Bitzer, Türkiye pazarında hangi markaların kalacağı sorusuna, "Indesit pazarda kesinlikle kalacak. Bugün Hotpoint ve Indesit markalarımız var Türkiye'de. 

Whirlpool markasıyla da girmeyi düşünüyoruz ama bu konuda henüz bir karar vermedik. Whirlpool ismi hem söylemesi zor hem de şimdilik Türkiye'ye yabancı bir marka. Diğer yandan, 1991'de Philips'in baskın olduğu Fransa'da Whirlpool'u tanıtırken, herkes bize bu isimle burada yapamazsınız çünkü kimse telaffuz edemez diyordu. Fakat biz yine de yaptık ve bugün Whirlpool Fransa'nın en çok tercih edilen markası" diye yanıt verdi.

YORUMLAR 11
  • öksürük_şurubu 8 yıl önce Şikayet Et
    Vestel ile rekabet edemedi tabi ki. İtalya'ya da kaçsalar Vestel enselerinde. Beyaz eşya konusunda Avrupa pazarı Türk firmalarının artık....
    Cevapla
  • Fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Indesit,Whirlpool,Ariston,Electrolux Italyan Merloni fabrikasinin urunleri bu markalari Turkiyede satamazsin kalitesiz kisa zamanda sorun yaratir en iyisi fabrikani vestele devret icabina bakar.
    Cevapla
  • defolun 8 yıl önce Şikayet Et
    gidişiniz olsun gelişiniz olmasın inşallh
    Cevapla
  • Ahmed Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    Gitsinler zaten milletimizi somuruyorlar. Bizim markalarimiz var.
    Cevapla
  • adem 8 yıl önce Şikayet Et
    aman tutun zavali TÜRK VATANDASI BEYAZ ESYASIZ KALIR YAZIKTIR VATANDASA !!!!
    Cevapla
  • osman 8 yıl önce Şikayet Et
    papa emir vermiştir. soykırım iddiasından sonra bunların olması normal.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle