Şimşek: Kısa vadeli öngörü yapmak imkansız

Maliye Bakanı Şimşek, kur konusunu mayınlı alana benzeterek, kısa vadeli öngörü yapmanın imkansız olduğunu söyledi.

Şimşek: Kısa vadeli öngörü yapmak imkansız
Şimşek: Kısa vadeli öngörü yapmak imkansız
GİRİŞ 17.04.2015 15:50 GÜNCELLEME 17.04.2015 15:50

Maliye Bakanı Şimşek, kamunun taşıt giderlerinin bütçenin binde 7'si, bina kiralarının ise binde 1'inden az olduğunu belirterek, "Vatandaşta 'israf var' algısı oluşuyor, ama tasarrufta önemli bir başarı kaydettik" dedi. Şimşek, kur konusunu mayınlı alana benzeterek, kısa vadeli öngörü yapmanın imkansız olduğunu söyledi.

Habertürk'te Ekosiyaset isimli programa konuk olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomik gündeme dair soruları cevaplandırdı.

Şimşek, kur konusunu mayınlı alana benzeterek, kısa vadeli öngörü yapmanın imkansız olduğunu belirterek "Dolar son 1 yıl içinde endeks olarak yüzde 22 civarında değer kazandı. Dolar, dünyada bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Türk Lirası, nispeten, özellikle de son 1 haftada, biraz daha baskı altında. Onu görmemiz lazım. Türkiye benzeri ülkelere baktığımız zaman, oralarda da çok farklı bir resim görmüyorsunuz" dedi.

Türkiye'nin kamu tasarrufları alanında önemli bir başarı kaydettiğini vurgulayan Şimşek, "Biz tasarruf oranlarını nasıl çıkarırız diye bir program yaptık. Bu program bizim ön gördüğümüzden daha hızlı işliyor. Geçen sene büyüme yüzde 15'ti. Türkiye'de iki tasarruf var. Bunlar özel sektör ve kamu tasarrufu. Kamu tasarrufu olarak bakarsak kamunun tasarrufları 2002 yılında milli gelire oran olarak eksi yüzde 5'ti. Biz onu artı 3'e çıkarttık. Yani milli gelire oran olarak 8 puan iyileştirdik. Yani kamu aslında muazzam tasarruf yapmış. Vatandaş algısı bu değil. Vatandaş, 'şu, şu araba aldı, şu kadar para' diye bakıyor. Geçen sene bütün Türkiye'de kamunun kullandığı taşıtların bakımı, onarımı, yakıtı, satın alması, kira giderleri bütçenin sadece binde 7'si. Eskişehir Yolu'nda muazzam lüks kiralardan bahsediliyor. Yurt kiralarını hariç tutun, devletin bütün kiralara ödediği para 350 milyon lira, bütçenin binde 1'i dahi değil ama vatandaşta 'israf var' algısı oluşturuluyor. Hangi çerçeveden bakarsanız bakın, kamu dengelerinde çok dramatik bir iyileşme yaşandı. AK Parti'ye en çok eleştirenler bile bunu görebiliyorlar. Biz kamunun tasarruflarını koruyacağız, mali disiplinden geri adım atmayacağız. Türkiye'de bir cari açık sorunu varken, ikiz açık sorununu kaldıramayız, buna izin vermeyeceğiz. Cari açık sarı ışıktır, o büyük bütçe açığı ile birleşirse kırmızı ışığa döner. Cari açığı bugünkü seviyelerin de altında tutacağız. Cari açık yapısal olarak azalıyor. Sadece konjonktürel faktörlerden dolayı değil" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: İHA