Uzay üssü görünümlü garın silüeti belli oldu

2014'te inşasına başlanan ve yüzde 23’lük ilerleme sağlanan YHT Ankara Garı'nın 2016'nın temmuz ayında tamamlanacağı bildirildi.

Uzay üssü görünümlü garın silüeti belli oldu
Uzay üssü görünümlü garın silüeti belli oldu
GİRİŞ 08.04.2015 11:53 GÜNCELLEME 08.04.2015 11:54
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 2014'te Ankara Garı’nın güneyinde inşasına başlanan ve yüzde 23’lük ilerleme sağlanan YHT Ankara Garı'nın 2016'nın temmuz ayında tamamlanacağını söyledi.

Bakan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarım asır aradan sonra ulaşımda yüzünü yeniden demiryollarına dönen Türkiye’de, 2003'ten itibaren, sağlanan yatırım ödenekleriyle 100'den fazla önemli projenin hayata geçirildiğini ifade ederek, "Bunların başında ise 2009'dan itibaren hizmete girmeye başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor" diye konuştu.

2009'da Ankara-Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya ve 2013'te Konya-Eskişehir ve 2014'te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapmaya başlayan Türkiye'nin, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke konumunda olduğunu dile getiren Bilgin, bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik ve Konya-Karaman Hızlı Tren hatlarında inşa çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Dünyadaki uygulamalara benzer şekilde Türkiye'de de hızlı tren teknolojilerinin kullanıma girmesi, yolcu sirkülasyonları ve ihtiyaçlarının değişerek artması nedeniyle YHT garları yapılması ihtiyacı doğduğuna dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:

"Kademeli olarak YHT hatlarının hizmete girmesiyle Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde inşa edilen mevcut Ankara Garı, mekansal kapasite ve büyüklük olarak ihtiyacı karşılamadığından  YHT Ankara Garı’nın yapılmasına karar verildi. 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı ve 8 bin 500 kilometre Ankara merkezli hızlı tren ağlarıyla donatılmasının hedeflendiği ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak 2014'te, Ankara Garı’nın güneyindeYHT garının inşasına başlandı. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen YHTAnkara Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek."

"Ankara raylı sistemin merkezi olacak"

Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlanan YHT Ankara Garı için günümüz mimari anlayışını yansıtan, şehrin dinamizmini simgeleyen bir proje geliştirildiğini bildiren Bilgin, yer altından iki, yer üstünden bir geçişle bağlantı yapılacak yeni garın Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve havaalanı metrolarıyla bağlantılı olup, Ankara raylı sisteminin merkezi olacağını belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • hltttt 9 yıl önce Şikayet Et
    Asıl püf noktası Otogarların merkezi bir yapıya kavuşturulması.. İstanbul'da da buna benzer bir yapılanma görülebilir. otogardan havaalanına merkezi metro istasyonlarına vapur iskelelerine ulaşım daha kompleks hale getirilmeye çalışılıyor.
    Cevapla
  • yorumculara 9 yıl önce Şikayet Et
    Güzel. Tüm ulaşım araçları aynı noktada olsun. Peki o kadar insanı nasıl toplayıp dağıtacaksın? Otobüsle gideceksen otogara, trenle gideceksen gara, uçakla gideceksen hava alanına gideceksin. Birinden diğerine geçeceksen şehir içi ulaşımı kullanacaksın. Eğer becerebilirsen transit işini raylı sistemle yapacaksın. Bu kadar.
    Cevapla
  • Doğrucu Vatandaş. 9 yıl önce Şikayet Et
    Sizin okuma sorunuz var anlaşılan. Çünkü yorumumun bir cümlesinde "...Ayrıca o merkezden şehrin her merkezi noktasına transfer ulaşım gerçekleştirilmelidir. Böylece her anlamda çok daha planlı bir ulaşım hizmeti gerçekleşmiş olur." şeklinde bir açıklama var. Yani merkezden merkezlere transferden bahsediyoruz. Ki dünyanın belli başlı metropollerinde uygulanmaya başlandı. Bunu anlamadan sırf yorum yapmak için mi yorum yapıyorsunuz yoksa gerçekten işin ucundan kıyısından yapıcı eleştirilerle çam sakızı çoban armağanı yardımcı mı olmaya çalışıyorsunuz.
    Cevapla
  • KOCASOLAK 9 yıl önce Şikayet Et
    İyi hoş ama otogar ile yanyana olması gerekmezmiydi ? insanlar otogara geldiğinde her türlü alternatifi bir arada değerlendirerek icabında treni tercih edebilmeli DEĞİLMİ ?
    Cevapla
  • Doğrucu Vatandaş. 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir noktaya temas etmişsiniz. Bence de tüm ulaşım araçlarının ana merkezi tek noktada olmalı ve dileyen dilediğini rahatça seçebilmeli, ulaşımını dilediği araçla rahatça yapabilmeli. Ayrıca o merkezden şehrin her merkezi noktasına transfer ulaşım gerçekleştirilmelidir. Böylece her anlamda çok daha planlı bir ulaşım hizmeti gerçekleşmiş olur.
    Cevapla