Şimşek: Olumsuzluklara rağmen büyüme devam etti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2014 yılı büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından bir açıklama yaptı.

Şimşek: Olumsuzluklara rağmen büyüme devam etti
Şimşek: Olumsuzluklara rağmen büyüme devam etti
GİRİŞ 31.03.2015 10:40 GÜNCELLEME 31.03.2015 11:06

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci yarısında hem siyasi hem de finansal öngörülebilirliğin artması ile büyümenin hızlanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Şimşek, yazılı açıklamasında, 2014 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Olumsuz konjonktüre rağmen ekonominin, geçen yıl da büyümeye devam ettiğini belirten Şimşek, 2014'te elde edilen yüzde 2,9'luk büyümenin, OVP tahminin bir miktar altında olduğunu ifade etti. Şimşek, buna karşın küresel ekonomideki zayıf seyir, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliğinde (AB) devam eden durgunluk, jeopolitik gerginlikler ve finansal belirsizlikler göz önünde tutulduğunda, geçen yıl başarılı bir performans sergilendiğini bildirdi.

Türkiye'nin, söz konusu büyüme oranıyla küresel ölçekte üst sıralarda yer aldığını aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2014 yılı büyüme performansı, Latin Amerika için öngörülen yüzde 1,3'ün, gelişmekte olan Avrupa için öngörülen yüzde 2,5'in, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler için öngörülen yüzde 2,7'nin üzerindedir. İhracat, 2014 yılı büyümesinin itici gücü olmuştur. 2014 yılının tamamında net ihracatın büyümeye katkısı 1,8 puan, nihai iç talebin katkısı 1,1 puan olmuştur.

2015 yılında büyüme görünümünün, seçim sonrasında pekişen siyasi istikrar ile ivme kazanmasını bekliyoruz. 2015 yılının ilk çeyreğinde finansal dalgalanmaların etkisiyle ertelenen yatırım ve tüketim, büyümeyi bir miktar yavaşlatmıştır ancak yılın ikinci yarısında hem siyasi hem de finansal öngörülebilirliğin artması ile büyümenin hızlanacağını tahmin ediyoruz."

Orta ve uzun vadede, Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırmak amacıyla ikinci nesil yapısal reformları hayata geçirdiklerini anımsatan Şimşek, bu çerçevede belirledikleri 25 öncelikli dönüşüm programı kapsamında bin 350 civarında eylem belirlediklerini ifade etti. Şimşek, hedeflere dayalı ve sonuç odaklı yönetim anlayışının gereği olarak oluşturulan bu programların, Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasını sağlayacağını belirtti.