Taner Yıldız'dan petrol arama açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2016 yılında Kandil Dağı'nda petrol aranacağını açıkladı.

Taner Yıldız'dan petrol arama açıklaması
Taner Yıldız'dan petrol arama açıklaması
GİRİŞ 26.03.2015 12:11 GÜNCELLEME 26.03.2015 12:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Irak arasındaki enerji işbirliği kapsamında Irak'tan Türkiye'ye 57 tankerle 47 milyon varillik petrol sevkiyatı olduğunu ve bunun mali değerinin yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu söyledi.  

Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip Irak'ın kaynakları petrol boru hattı üzerinden Ceyhan'a taşınıyor.

1 Eylül itibariyle Uluslararası Enerji Ajansı Direktörlüğü görevini üstlenecek olan Fatih Birol ile İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye ve Irak arasındaki enerji işbirliğine ilişkin soruları yanıtlarken, "Türkiye'ye Irak'tan şu anda 57 tankerle yaklaşık 47 milyon varillik sevkiyat oldu, bu  sistemi kurduktan sonra bu neredeyse 3 milyar dolarlık ciro demektir" dedi.

'ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNİN STRATEJİK SORUN OLACAĞI KANISINDAYIM'

Suudi Arabistan'ın Yemen'e başlattığı askeri operasyon başta olmak üzere Ortadoğu bölgesindeki gelişmelerin enerji piyasalarına etkisi sorulan Birol ise "Birçok üretici ülke; Suudi Arabistan, İran, Irak gibi, dünya petrol üretimine ciddi katkı veriyorlar bu ülkelerin tamamı Ortadoğu'da ve şu anda oraya baktığımız zaman çok ciddi sorunlar var ve burada önemli olanın sorunların ciddi olmasından ziyade yapısal sorunlar olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan petrol ve doğalgazda enerji arz güvenliğinin çok ciddi stratejik sorun olacağını kanısındayım" dedi.  

"KANDİL DAĞI'NDA PETROL ARAMA"

Bakan Yıldız ; Ortadoğuda siyasi istikrarın sağlanması projelerin artmasına yol açar. Şu ana kadar Irak'tan 57 tankerle 47 milyon varil petrol sevkiyati oldu, bunun mali değeri 3 milyar dolar. Türkiye büyüme rakamları itibariyle rehavete kapılmayacak kadar önemli bir büyüme gösteriyor. Şimdiye kadar 47 milyon varil Irak petrolü yurtdışı piyasalara gönderildi. Irak'ta 3 milyar dolarlık ciro var faliyetlerimiz devam edecek. Enerji sektöründe yıllık yüzde 9'a ulaşan bir büyüme yakalandı. Barış süreci Kandil Dağı eteklerinde 2016 sonunda petrol aranmasına olanak sağlayacak.

Türkiye'nin Irak'ta 11 blokta petrol arama hakkı var. Cizre-Musul elektirik hattı yakında tamamlanacak. Türkiye elektirik enerjisi fazlasını Irak'a satacak. TANAP'la sevk edilecek doğalgaz'a AB talebi artacak. Türkmen gazının TANAP'la Avrupa'ya sevkiyatı için alt yapı oluşturuldu. Akkuyu Limanı'nda proje büyüklüğü 700-800 milyon dolar olacak" dedi

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 3
  • ben 9 yıl önce Şikayet Et
    yakın kandili,alkışlayalım sizi
    Cevapla
  • ata 9 yıl önce Şikayet Et
    kaçak petrolün parasını ,kanun çıkarıp ,yine enayi vatandaştan alacaksan sakallı amca,çıkarma o petrolü daha iyi!
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    kandilde arayacağınıza sınırlarımızın içinde arayın
    Cevapla