-35 dercede domates üretiyorlar

8 milyon liraya mal olan serada, dondurucu havada salkım salkım domates yetiştirilmeye başlandı.

-35 dercede domates üretiyorlar
-35 dercede domates üretiyorlar
GİRİŞ 21.03.2015 15:05 GÜNCELLEME 21.03.2015 15:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteklediği proje kapsamında Ağrılı iş adamı Abdulbari Güzel’in İntersun Şirketi tarafından Diyadin’deki jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kuruldu.

Kısa sürede üretime başlayan ve jeotermal kaynakla ısıtılan serada, bir metreyi bulun kar kalınlığı ve dondurucu soğuklara rağmen salkım salkım domatesler yetiştirildi. Bu hafta yapılan hasadın ardından 5 ton domates iç piyasaya çıkarılırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da bölge ’Organize Seracılık Bölgesi’ ilan edildi.

İntersun Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu kadın 75 kişinin serada istihdam edildiğini, yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirtti. Bakır, "Kurduğumuz bu sera ile sıfırın altında 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceği, Diyadin’de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Bin dönüm arazi üzerine başka seralar da kuracağız. Bu da aynı zamanda bin 200 kişinin istihdam edileceği anlamına geliyor. Yıllardır Diyadin’de boşa akan termal kaynağı üretime dönüştürdük. Normal sera domatesinin yoğunluğu 2-3 arasında ama bizim domateslerin yoğunluğu şu anda 5’tir. Bu da, ürünlerin temiz bir havada organik olarak yetiştiği anlamına geliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Şirket Danışmanı Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan da, bölgeyi sadece ekonomik olarak değil; sosyal, kültürel ve çevresel açıdan kalkındırmaya çalıştıklarını söyledi. Projeyi bölgede yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Eraslan, "Domatesin lezzeti ve kalitesi de çok yüksek. Çünkü burada doğal karbondioksit de veriliyor. Allah buraya çok önemli nimetleri bahşetmiş, ama bunu değerlendirirsek ancak gelir elde edebiliriz" dedi.

SERKA Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa da, yapılan yatırımın yereldeki potansiyelleri kullanmak açısından örnek teşkil ettiğini ifade etti. Yatırımın sosyal kalkınmaya, özellikle kadınların istihdamına büyük katkı sağlayacağını belirten Ceren Kurğa, bölgede yatırım yapmak isteyen girişimciler için yeterli devlet desteği verildiğini ve girişimcileri bölge illerine yatırım yapmaya davet etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • sadık toprak 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın (cc) kurduğu şu düzeni keşfedebilsek çok daha iyi yerlere geliriz.
    Cevapla
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    "Temizlerinden, ölçülü yiyin". Dünyada tohumların genlerini değiştirip, patentini alan Uluslararası Şirket Tekeline karşı...birçok yerde tohum patentlemenin yapılamadığı melezleme yöntemine tekrar geri dönülüyor. GM üretimin en kötü yanı böcek ilacı taşıyan, genleri değiştirilmiş organizmalar. Bunlar kuş, kelebek, arı vb. faydalı hayvanlara zarar verirken, zararlı ot ve hayvanların daha da gelişmelerine sebep oldu. Bunun sonucu daha çok zirai ilaç kullanılıyor.. Bunlardan Glyphosate birçok hastalıkla beraber, kısırlık, cinsiyet bozucu, bebek gelişimine zararlı olarak biliniyor. En iyisi mevsiminde doğal tohum, doğal şartlarla yetiştirilmiş gıda tüketmek..
    Cevapla
  • İbrahim Allar 9 yıl önce Şikayet Et
    Hay ağzınıza ve gönlünüze sağlık.Saygıdeğer hanımefendi duyarlılığınızdan dolayı gerçekten tebrikler.
    Cevapla
  • uğur 9 yıl önce Şikayet Et
    20 dönüm maliyeti 8 milyon lira çok fazla geldi ama jeotermalin maliyetidir herhalde. kuyu açma vs.İnşallah 1000 dönüm hayalinizde olur.Sizler kazandıkça ülkemiz ve halkımızda kazansın.
    Cevapla