10 milyarlık TANAP'ta sayılı günler kaldı

Şah Deniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer edecek TANAP'ta resmi anlaşma imzalandı. 10 milyar dolarlık proje 20 ilden geçecek.

10 milyarlık TANAP'ta sayılı günler kaldı
10 milyarlık TANAP'ta sayılı günler kaldı
GİRİŞ 14.03.2015 12:51 GÜNCELLEME 14.03.2015 12:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin enerji alanındaki en büyük projelerinden biri hayat geçiyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve British Petroleum (BP), Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ortaklar Anlaşması'nı imzaladı.

17 MART'TA KARS'TA ATILACAK

Anlaşma ile TANAP'ta SOCAR'ın payı yüzde 58, BP'nin payı ise yüzde 12 oldu. BOTAŞ'ın yüzde 30'luk hissesi sabit kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki törende konuşan Bakan Taner Yıldız, “Bu projenin önüne ekonomikten ziyade siyasi engeller çıkarılmaya çalışıldı ama bu tür bir engel olmayacaktır. Bu arada son dönemde bazı firmalar enerji yatırımlarını durdurdu. Ama biz, ham petrol fiyatlarına bağlı olarak gaz fiyatlarının düşmüş olmasına rağmen 'projeye devam' kararındayız. Avrupa Birliği üyelerinin gaz tedarikiyle ilgili çok önemli bu projenin temeli de 17 Mart'ta Kars'ta atılacak.

ÇOK ÖNEMLİ ADIM

TANAP bizim elimizde büyüyor, öz varlığımızdır. Onunla alakalı rekabet oluşturma gibi bir siyasetimiz olmaz. Biz, birçok diğer projeyle beraber Türkiye'nin siyasi istikrarını vurgulamış olacağız. 17 Aralık süreci başarılı olsaydı, bugün TANAP'tan bahsedemiyor olacaktık” diye konuştu. BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge Başkanı Gordon Birell de Türkiye'nin stratejik bir ortak olduğunu ifade ederek, “Türkiye son 5-10 yılda önemli bir enerji merkezi oldu. TANAP'ta partner olmamız, bizim için önemli bir adım”

değerlendirmesinde bulundu. BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk ise, TANAP'ın Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacağını ve bölgenin enerji arz güvenliğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. BOTAŞ'ın TANAP'taki ortaklık payının yüzde 30'a çıkarıldığını anımsatan Konuk, projenin hızla ilerlediğini vurguladı.

YILDA 21 MİLYAR METREKÜP GAZ TAŞIYACAK

TANAP faaliyete geçtiğinde, Azerbaycan Şah Deniz doğalgaz tesislerinde çıkarılan gaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer edilecek. Maliyetinin 10 milyar dolar olacağı öngörülen projenin 2018 yılında tamamlanacağı öngörülüyor. Türkiye'de 20 ilden geçmesi planlanan hattın kapasitesi yılda 21 milyar metreküp olacak. Şebekenin bir kolu Yunanistan, diğeri Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya giriş yapacak.

YORUMLAR 3
  • Birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Bizim gazımız ucuzlayacak mı ?
    Cevapla
  • birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    40 tane boru hattı anlaşması imzaladınız. 12 sene geçti kaç tanesini bitirdiniz. Sizden öncekileri küçümseyip duruyorsunuz ya, sizden önce kaç hat yapıldı bir de onu söyleyin.
    Cevapla
  • musti 9 yıl önce Şikayet Et
    baya bi sacmalamisin.
    Cevapla