Ekonomiye 30 milyarlık 6 ayaklı plan!

8 saatlik ekonomi zirvesinden 6 ayaklı ekonomi planı çıktı. Paketle ekonomiye 30 milyarlık can suyu sağlanacak.

Ekonomiye 30 milyarlık 6 ayaklı plan!
Ekonomiye 30 milyarlık 6 ayaklı plan!
GİRİŞ 12.03.2015 11:30 GÜNCELLEME 12.03.2015 11:36
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlığında yapılan 8 saatlik ekonomi zirvesinden "kriz akbabaları"na karşı 6 ayaklı ekonomi planı çıktı.

Buna göre iç piyasayı, üretimi canlandıracak enstrümanlar hızla devreye girecek. Ziraat ve Halk Bankası esnaf ile reel sektöre nefes aldıracak düşük faizli kredi kullandıracak. Kur hareketinin doğru yönetilmesi konusunda tek ses olunacak, döviz piyasasını manipüle edenlere özel tedbirler alınacak, risk algısı ortadan kaldırılacak, yatırımcı şirketler bilgilendirilecek. Reel sektörün güçlendirilmesi, insani kalkınma için 30 milyarlık dönüşüm paketi hızla yaşama geçirilecek.

1 DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

İç piyasayı canlandıracak, üretimi ve istihdamı artıracak enstrümanlar kullanılacak. Ziraat ve Halk Bankası esnafı, reel sektörü rahatlatmak için düşük faizli kredi kullandıracak. İş kurmak isteyenlere yönelik mikro finans desteğinin kapsamı genişletilecek. Küçük esnaf ve işletmelere kredi kullanımının önü açılacak. Hazine de belirli kriterlere uyan mevcut ya da kurulacak özel sektör fonlarına para aktaracak. Girişimcilerin projelerine destek sağlanacak. Bankaların sanayi kredisine yöneltilmesi teşvik edilecek.

2 MALİYETLER AŞAĞI ÇEKİLECEK

Sanayi üretimi, istihdam ve şirketlerin sermaye yapısını destekleyecek paket seçimlerden önce uygulamaya konulacak. Teşvik sisteminde de iyileştirici düzenlemeler yapılacak. Maliyetleri aşağı çeken adımlar atılacak. Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programı kararlı şekilde uygulanacak. Toplam 30 milyarlık büyüklüğü olduğu tahmin edilen bu paketle enflasyon ve cari açık hükümet programında öngörülenden daha olumlu gerçekleşecek.

3 TEK SESLİ POLİTİKA

Ekonomi yönetiminde başta kur hareketinin doğru yönetilmesi olmak üzere tek ses olunacak. Yatırımların önünde bariyer olan yüksek faiz konusunda hassas davranılacak, Merkez Bankası politikalarına destek verilirken, faiz politikası istikrarlı, güçlü büyümeye de destek verecek. BDDK, TL'nin değer kaybının diğer gelişmekte olan ülkelere göre fazla olduğu şu dönemde, bankacılık sektörüne yönelik denetim ve gözetim görevinde hassasiyetini sürdürecek. Petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte cari açık, enflasyon öngörülenden daha iyi gerçekleşecek. Mali disiplin kararlılığı korunacak.

4 DÖVİZ LOBİSİNE GÖZDAĞI

Döviz piyasasında açığa işlem yapan, sığ piyasayı manipüle etmek için spekülatif işlem yapanlara karşı özel tedbirler alınacak. Türkiye'de kriz algısı yaratmaya çalışanlara karşı bütün kurumlar birlikte hareket edecek. İlgili bütün kurumlar dövizden nemalananlara karşı elindeki bütün silahları kullanarak hükümete destek verecek.

5 DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI

Türkiye ekonomisinin güçlü yanları ortaya çıkarılacak. Risk algısı yaratmaya dönük girişimlere karşı ekonominin sağlam yönleri işlenecek. Bugüne kadar dünyadaki krizlere karşı başarılı sınavlar veren Türkiye, güçlü büyüme hedefi doğrultusunda açıkladığı dönüşüm programındaki adımların her birini hızlı bir şekilde yaşama geçirecek.

6 YATIRIMCI KORUNACAK

Türkiye'ye yatırım yapan kuruluşlar bilgilendirilecek. Yatırımları artıracak reformlar sürecek. Serbest bölgelerin cazibeli hale getirilmesi için yeni adımlar atılacak. Geçen yıl yüzde 15 olan yatırımlar bu yılın sonuna kadar 19'a çıkarılacak. Meclis'e sunulan ekonomide önemli düzenlemeleri içeren torba yasa da seçimden önce çıkarılacak.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 15
  • HESAP 9 yıl önce Şikayet Et
    2500 tl maaş alan birisi bir ay önce dolar 2.35 den 1065 dolar alıyordu şimdi dolar 2.60 ve 961 dolar maaş alıyor.Yani 100 dolar maaş eridi o da 260 tl.Hesapsız kasap elinde kalır masat.Oy verdik defalarca ama şimdi ekonomide çok seslilik kötü bir resim çiziyor.
    Cevapla
  • sedat mahır 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Celık 50 yas uzerı emeklısı olmayanlara yasından dolayı kendılerıne ıs verılmeyenlere hangı devlet mujdelı haber verecek bızler TC vatandası degılmıyız
    Cevapla
  • Geçti borun pazarı 9 yıl önce Şikayet Et
    Alışverişlerimi aylık olarak toptancılar pazarından yaparım. Gıda, temizlik ve diş macunu vs. aklınıza gelen ev ihtiyaçları. Geçen yıl aylık ortalama 250 civarı harcarken bu yıl 400 lirayı buldu. Doğalgaz, elektrik, su ve zıp zıp oynayan akaryakıt fiyatlarını söylemem gerek bile yok. Benim enflasyonum ekside sizinki ne alemde ?!?! Lütfen tarafsız yazın kendimizi bir check edelim.
    Cevapla
  • abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    Havuz istemini kurmadığınız sürece ülkenin ekomonisi düzelmez. Zengin daha zengin fakir daha fakir olmaya devam eder.Yeri gelince Erbakan hocayı referans gösteriyorsunuz. Kurun şu havuz sistemini. Faizcilerin çanına ot tıkayın. Syonist kuruluşlardan CFR ve GoldmanSachs'la para görüşmenize gerekte kalmaz.
    Cevapla
  • Havuz Sistemi 9 yıl önce Şikayet Et
    Abdullah Bey aslında Havuz Sistemini kurmuşlar ama Erbakan Hocamı yanlış anlamışlar.
    Cevapla
  • özgür 9 yıl önce Şikayet Et
    biraz geç kalınmadı mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle