Yılmaz: Dolar'daki artışı açıklamak mümkün değil

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, makroekonomik temeller itibarıyla kurdaki artışı tam olarak açıklamanın mümkün olmadığını belirterek,

Yılmaz: Dolar'daki artışı açıklamak mümkün değil
Yılmaz: Dolar'daki artışı açıklamak mümkün değil
GİRİŞ 04.03.2015 13:08 GÜNCELLEME 04.03.2015 13:12
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin düzenlediği, "Kaybolan Meslekler Fotoğraf Sergisi"nin açılışının ardından döviz kurundaki gelişmelere yönelik soruları yanıtlarken, dünyadaki dengeler değiştiğinde bunun Türkiye'ye de yansıdığını söyledi.

Bakan Yılmaz, Türk Lirası'nın değerini avronun ve diğer para birimlerinin de bulunduğu bir sepet üzerinden düşünmek gerektiğini ifade etti.

Dolar ve diğer bir takım unsurların seyrinin iki gelişmeyle şekillendiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

HAKLI BİR TEMEL GÖREMİYORUM

"Bir tanesi temeller dediğimiz, makroekonomik temel göstergeler itibarıyla bunların nerede olması gerektiğiyle ilgili husus, diğeri de spekülasyon dediğimiz daha kısa dönemli, konjonktürel değişimler. Türk ekonomisinin temellerine baktığımız zaman doların bu kadar yükselmesini haklı gösterecek bir temel göremiyorum doğrusu. Cari açık burada çok önemli bir unsur. Cari açık yükselince bunu kurla telafi etme baskısı oluşabilir ama şu anda biz tam aksine bir eğilim içindeyiz. Petrol fiyatlarının düşmesi, diğer bir takım unsurlarla birlikte cari açığımızın ciddi biçimde azalacağı bir yıl yaşayacağız. Beklentimiz o yönde.

KURDAKİ ARTIŞI AÇIKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Böyle bir ortamda makro ekonomik temeller itibarıyla kurdaki artışı doğrusu tam açıklamak mümkün değil. Burada biraz kısa dönemli, spekülatif bir hadise diye bakıyorum açıkçası. Bir yöne gittiği zaman döviz kuru bazen olması gerekenden fazla hareketlilik gösterebiliyor ama sonra normal dengelerine oturuyor. Burada bakılması gereken makroekonomik temellerdir, temel göstergelerdir. Önünde sonunda piyasa mekanizmaları içinde döviz kuru hak ettiği yere, makroekonomik temellerle daha uyumlu bir seviyeye oturacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • ergun 9 yıl önce Şikayet Et
    siz Erbakan hocayı unutup sanayii yerine rant kapacağım diye inşaatı desteklerseniz bunlar hep olacak. ama siz bunu öğrenemeyeceksiniz.
    Cevapla
  • İbrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben açıklayım :)
    Cevapla
  • Hakan karataş 9 yıl önce Şikayet Et
    Dolardaki yükselişe rağmen Hac paralarının Euro dan Dolara geçişle (Yaklaşık 70 bin hacı adayının dolar alacağını düşünürsek) birazda biz körüklemiş olmuyormuyuz ?
    Cevapla
  • emekli hasan 9 yıl önce Şikayet Et
    açıklayamıyorsanız açıklayacak bir isme yerinizi bırakarak iyi bir başlangıç yapın.
    Cevapla