Vatandaş dolar topluyor!

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Bu yükseliş taksi şoföründen, ev hanımına; esnaftan, emeklisine dövize olan ilgiyi artırıyor.

Vatandaş dolar topluyor!
Vatandaş dolar topluyor!
GİRİŞ 01.03.2015 06:25 GÜNCELLEME 01.03.2015 08:23
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Dolar 2.5273 TL ile tüm zamanların en yükseğini test etti. TL haftalık bazda, en büyük kaybı yaşayan gelişen ülke para birimi oldu. Dolardaki bu hızlı yükselişle birlikte artık taksi şoföründen, ev hanımına, esnaftan, emeklisine kadar ve hatta ortaokul öğrencilerinin dahi gözü dolarda.

BORÇLANARAK DOLAR ALANLAR VAR

Kurdaki yükselişin süreceğine kanaat getirenler çevrelerinden borçlanarak dolar alıyor. Amaç dolardaki hareketlenmeden istifade etmek ve kısa sürede kâr edebilmek. Çeyiz parasını dolara bağlayanlar, ailelerinin yıllık lira cinsindeki mevduatlarını bozdurup dolara geçenler şimdi hedef ne olur diye doları takip ediyor. Dolar daha önceleri eldeki birikimin korunması için bir enstrüman olarak görülürken şimdi kısa sürede getiri elde etmenin bir aracı olarak değerlendirilmekte.

Doların hızlı yükselişi sonrası Merkez Bankası’nın hamlesi merak konusuydu. Beklenti kurdaki çıkışa müdahale edilmesi yönündeydi. Nitekim cuma günü döviz satım ihalesi tutarının günlük belirleneceği açıklandı. Bunun üzerinde dolar kuru 2.51’in altına indi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 63
  • Bahadır 9 yıl önce Şikayet Et
    Hiç unutmam asya krizi olduğunda G.Koreliler ellerindeki bütün dövizleri bozdurmak için döviz bürolarına bankalara akın etmişti. İşte vatan sevgisi böyle olur. Doların çıkması kime yarar döviz alacağı olana, ihracatçıya yarar, halka zam olarak geri döner, döviz borçlusuysan hele canın iyice yanar, işadamıysan dolarla borçlanmışsan ocağına incir ağacı dikilir, işten çıkarmalar, iflaslar olur işte kriz böyle olur doların çıkmasıyla.
    Cevapla
  • neyin peşindesiniz. 9 yıl önce Şikayet Et
    bir haftadır. aynı terane..son dakika...erdoğan konuştu ateşi çıktı....başlığı..üstüne benzin taşımak niye....
    Cevapla
  • el insaf 9 yıl önce Şikayet Et
    Utanmasan "her gün devalüasyon olsa, fıstık gibi olur" diyeceksin. Hala neyi kanırtıyorsun. Döviz lobisi misin , mütait misin nesin? Her kes "yandım allah bu dolardan " derken; " doların artması iyidir iyi" diyen birinin neresini düzelteyim.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Aynı şeyi yazmakla cevap mı vermiş oldun şimdi? Ben de sana faiz lobisinin, faiz baronlarının adamı mısın demem lazım aynı üslupla. Ama demeyeceğim. Fikre karşı fikir isterim, terbiyesizlik değil.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    İthalatın ihracattan fazla olmasından kaynaklanan dış ticaret açığı ve buna bağlı cari açık, bunun sıcak para ile finanse edilmesi sürdürülebilir değildir. TL’nin değer kaybı olmadan ithalatı azaltıp ihracatı arttırmanın bir yolu dünya çapında markalarımız olması, en yeni en ileri teknolojiye sahip olmamızla mümkün, peki bu kolay mı? Elbette çok zor. O halde yapılacak tek şey daha ucuza satmaktır. TL değerli olursa malımız dışarda pahalı gelir satamayız. Kore, Çin bizden daha yüksek teknolojiye sahip oldukları halde bunu yapıyorsa biz de yapmalıyız başka yolu yok. Aksi halde ilerde daha büyük faiz yüklerine maruz kalırız. Dediğim bundan ibarettir. Varsa daha güzel çözüm önerisi olan söylesin
    Cevapla
  • ferdi el insaf 9 yıl önce Şikayet Et
    Utanmasan "her gün devalüasyon olsa, fıstık gibi olur" diyeceksin. Hala neyi kanırtıyorsun. Döviz lobisi misin , mücahitten dönme mütait misin nesin? Her kes "yandım allah bu dolardan " derken; " doların artması iyidir iyi" diyen birinin neresini düzelteyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle