Faruk Çelik: Türkiye'de yoksulluk azalıyor

Bakan Çelik, Antalya'da iki gün devam edecek 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansına katıldı.

Faruk Çelik: Türkiye'de yoksulluk azalıyor
Faruk Çelik: Türkiye'de yoksulluk azalıyor
GİRİŞ 25.02.2015 14:24 GÜNCELLEME 25.02.2015 15:08
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ILO ve OECD raporlarına göre ücretlerin en çok arttığı, gelir eşitsizliğinin en hızlı düştüğü ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirterek, "Günlük 4 doların altındaki nüfusun oranı yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir" dedi.

"GELİR EŞİTSİZLİĞİ HIZLA DÜŞTÜ"

Türkiye'de güzel şeyler olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "ILO'nun ücretler raporuna baktığımız zaman ücretleri en çok artıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. OECD verilerine göre gelir eşitsizliğini en hızlı düşüren ülkelerin başında Türkiye var" diye konuştu. Türkiye'nin 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıya sahip olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "İyi bir gidiş var. Ama bir ülkenin iyi gitmesi veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor. Bu toplantıların amacı tüm ülkelerde işlerin iyi gitmesi, dünyada işlerin iyi gitmesi ve kurallar çerçevesinde gitmesi konusunda dayanışmayı sağlamaya dönüktür" dedi.

SURİYELİ SIĞINMACILARA 5 MİLYAR YARDIM

Suriye'deki iç savaş ortamından kaçan 2 milyon vatandaşın Türkiye'ye sığındığını da belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Bazı ülkelerin nüfusundan da fazla bir rakamdır. Suriyelilere bu dönem içiresinde yaptığımız barınma ve iaşe yardımlarının da 5 milyar TL'yi aştığını ifade etmek istiyorum. Gerek bakan olarak gerekse o bölgenin milletvekili olarak Suriyeli misafirlerimizin durumunu yakinen takip ediyorum. Uluslararası toplumu da Türkiye'yi ve içinde bulunduğu coğrafyayı daha iyi anlamaya davet ediyorum. Tüm uluslararası toplantılarda bu konuyu dile getirmemize rağmen bu büyük fecaatin, yaşanan bu kadar önemli hadiselere dünyanın duyarsızlığın izlemekten de büyük endişe duyduğumuzu belirtmek istiyorum."

GELİR DAĞILIMINDA EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

Toplantıda konuşan B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç ise dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinin her geçen gün arttığını, zenginin daha zengin, yoksulunun daha yoksul ve orta sınıfın zayıfladığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Bu süreçte reel ücretler düşerken başta genç kesim olmak üzere işsizliğin artarak devam ettiğini kaydeden Koç, "Bu gidişat sosyal sorunları beraberinde getiriyor ve ciddi gerginlikler yaratıyor. Bunun da her geçen gün arttığına şahit oluyoruz" dedi. Genç nüfus işsizliğinin yetişkin nüfus işsizliğine oranla 3 katı olduğunun altını çizen Ali Koç, "Doğal olarak G20 ülkelerinin yaptığı bütün çalışmalarda özellikle genç işsizliği birinci öncelik konumuna gelmiş durumda" diye konuştu.

YORUMLAR 18
  • Soygun 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar yapanlar için hiç bir sorun yok halk bunların umurunda değil onlar zaten yeterince iyi bir maaş almakta halkı düşünmeye itecek durumda değil onları halkla zaten ilgilenmiyor oy versin gerisi boş millet zor geçiniyor bu onların umurunda bilene olmaz olmayacakta siz en iyi iyi bir gözlük alın ve öyle hesaplama yapın çünkü enflasyon gibi düşük diyorsunuz ama asıl enflasyondan haberiniz bilene yok. Şu at gözlüklerinizi bir kenara atında halkın içine karışın ne oluyor bitiyor bir bakın ki ondan sonra hesaplamalarınızı yapınız.
    Cevapla
  • aka gün 9 yıl önce Şikayet Et
    cok sacma gelir adaletsizligi hızla düşüyormuş ..yazıklar olsun size siz hangi ülkenin bakanısınız ya .yazıklar olsun .ali koc bile gelir dagılımındaki eşitsizlikden bahsetmiş bugün .....siz emeklinin halini biliyormusunuz .sayın başbakan daha emeklinin adını agzına almadı.... bi pazara cıkın bir görün ya yazıklar olsun size ki bu millete bakanlık yapıyorsunuz .bırakın bu kalabalıklara göre konuşmayı da 7 haziranı bekleyin bakalım .12 senedir oy verdik bu ülkenin gelecegi icin .ama kendi gelecegimizi kaptırdık güclü olanlara ...cözüm süreci marmaray falan karın doyurmuyor sayın bakan ......millet ac ac 24 tl zam verdiniz millete .s
    Cevapla
  • yahya 9 yıl önce Şikayet Et
    ben akp kurulduğundan beri destekçilerindenim malesef muhalefet partisi boşluğu olduğundan dolayı oyumu yine akp vericem akp hükümetide bunun bilincinde acınacak haldeyiz
    Cevapla
  • ÇİFTÇİ 9 yıl önce Şikayet Et
    Şayet bu yorumları okuyan ak partili bakanlardan biri bu yorumlara vicdanı ile ulaşırsa ben ve benim gibi yazanların nasıl bir sıkıntı çektiklerini anlarlar'da imana gelirler inşallah Millete nerden ve nasıl baktığından uyanır. Şüpesiz biz türk milleti şükürü ve sabırı iyi bliriz fakat bıçak kemiğe dayandı.El insaf el insaf yahuuu...
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Ciddi mi bu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle