Paralarını almak için şubelere koştular ama...

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın açıklamaları sonrasında şubelere akın eden vatandaşların kafası karıştı.

Paralarını almak için şubelere koştular ama...
Paralarını almak için şubelere koştular ama...
GİRİŞ 17.02.2015 21:12 GÜNCELLEME 18.02.2015 00:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın KİT Komisyonu'nda Ziraat Bankası hesap ve işlemlerine ilişkin yapılan yıllık görüşmelerde bir milletvekilinin vatandaşın dosya masrafı ve komisyonlara yönelik şikayetleriyle ilgili sorduğu soru üzerine yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düşmüştü.

Aydın, "Komisyonlarla ilgili duruşumuz çok net. Yani bürokrasiden alamadığımız parayı vatandaştan almayacağız. Çalışanlarımıza ve şube yetkililerimizin komisyon limitini artırma yetkileri olmayacak, indirme yetkileri olacak. Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan, bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz" demişti.


ŞUBELERE KOŞAN VATANDAŞ ELİ BOŞ DÖNDÜ

Bu açıklamanın medyada geniş yankı bulması üzerine Ziraat Bankası şubelerine hücum eden vatandaşta bir kafa karışıklığı yaşandı. Sebebi ise aslında yapılan açıklamanın tam olarak anlaşılamamış olmasıydı. Çünkü şubeler, komisyon ve dosya masrafı konusunda gelen müşterilerine "Tüketici Hakem Heyeti"ni işaret ediyordu.

Hatta Aydın, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olarak bu uygulamayı sektördeki tüm bankalarla da birlikte yapmak istediklerini söylemişti.

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN"

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasanın getirdiği bir zorunluluk olarak masraf iadesi isteyen vatandaşların Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurma zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Ziraat Bankası yetkilileri, "Biz bu prosedürü ortadan kaldıramayız. Bu bir yasal zorunluluk. Fakat biz anlaşmazlığın mahkeme sürecine ulaşmadan çözümünü sağlıyoruz. Vatandaşın Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmasının ardından Heyet, bankaya gelip savunmasını yapması çağrısında bulunuyor. Biz savunma hakkımızdan feragat edip, yani hiçbir savunma yapmayıp doğrudan vatandaşa iadesini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, savunma yapmadığımız için konu hiçbir şekilde mahkeme sürecine bile ulaşmıyor" diyor.

Özetle, bu konuda Ziraat Bankası müşterilerinin izlemesi gereken prosedür tam olarak şu şekilde: Önce masraf iadesi almak isteyen müşteri, Tüketici Hakem Heyeti'ne giderek konuyla ilgili şikayette bulunmak durumunda. Bunun ardından Tüketici Hakem Heyeti, bankaya şikayet konusu masrafla ilgili savunma yapması çağrısında bulunuyor.

BANKALARIN ASIL AMACI BELLİ OLDU

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın bu açıklamayı yapmasının altında yatan asıl neden belli oldu. Bankalar tarafından mağdur edilen müşteriler çözümü avukatlarda bulmuş. Avukatlara verdikleri vekalet ile bankalar tarafından kendilerinden alınan haksız ücretleri geri alıyordu. Avukatı aracılığıyla bankadan alacağını isteyen tüketiciye hem alacağını hemde avukatın vekalet ücretini ödemek zorunda kalan bankalar sonunda çözümü hem tüketiciyi hem de avukatları mağdur etmekte buldu.

AVUKATLARI DA MAĞDUR ETTİLER

Müvekkili adına Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunan avukatlar "Bankanın tüketici hakem heyetine savunma yapma aşamasında dosyada avukat vekaletini görüp avukata ücret ödememek için savunma yapmadan ücreti tüketicinin hesabına yatırıyor. Bu durumda avukatlar olarak yaptığımız tüm işlemler boşa çıkıyor ve banka ödemeyi müşteriye yapıp bizi aradan çıkarıyor" dedi.

Bu durumda banka şubelerine giden vatandaş eli boş döndüğü gibi, müvekkili adına işlem yapan avukatlar da mağdur oldu.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • ismail çam 9 yıl önce Şikayet Et
    madem hep kaybediyorsunuz ve o parayı geri vereceksin Vatandaşı neden uğraştırıyorsun..halk tüketici hakem heyetiyle neden zaman kaybetsin..çözüm şu kimden ne aldıysan hesabına geri yatırırsın olur biter...amacınız insanlarla dalga Geçmek..unutmayın siz insanların sayesinde atmaktasınız yasal tefeciler...
    Cevapla
  • zeki 9 yıl önce Şikayet Et
    kredi kartlarımızı iptal edelim bakalım bankalar ne yapacak
    Cevapla
  • fuat(avni değil):) 9 yıl önce Şikayet Et
    Afedersiniz ama burada tüketicinin nesi mağdur oluyor ben anlamadım! Hakem heyeti bunun için ücret talep etmiyor ki.Tüketicinin mağduriyeti yürümek ve iş takip etmek mi. Hem tüketicinin alacağı paradan %5 ile %15 arası komisyon alan ve ayrıca avukat masraflarını bankadan tahsil eden (bu şekilde işlem yapmayan avukatları tenzih ederim) avukatlar tabiki mağdur olur.
    Cevapla
  • Tüketici 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Fuat(avni) olmadığını iddia eden kardeşim. Avukatlar sevabına bu işi yapacak değil ya. İşlem için senden para almasın. bankadan ücretini alamasın. tabiki avukat mağdur oluyor. Yüzde 15 isteyen avukat ta davayı kazanınca o parayı istiyor. eee karar çıkmasın diye bankalar yine bu kararı almış bu mağduriyet değil de nedir? Bankalar o kadar dürüst ise açıklamasının arkasında durur. Müşteriye parasını şubede öder. O durum da da kimse zaten avukata gitmez. Sen oturduğun yerden boş konuşarak bankaların avukatlığını kaç paraya yaptığı açıkla önce...
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    eğer bu mantıkta gidersek sorun farklı yönlere taşınır. avukatında işi bu; hayatını idame ettirebilmesi için, hukuki çerçevede Ücret karşılığı iş yapıyor.
    Cevapla
  • zafer 9 yıl önce Şikayet Et
    şimdiki bankalar ,en zalim tefeciden daha beter,bankaların vatandaşa attığı kazığı,tefeciler bile yapmadı şimdiye kadar.
    Cevapla
  • murat 9 yıl önce Şikayet Et
    ülkede hukuk sistemi işlemezken bankalar tüketicinin hakkını nasıl versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle