Vatandaş lobinin dolar oyununu bozdu

Doları tarihi zirveye çıkaran operasyona, vatandaş prim vermedi. Döviz hesapları 17.6 milyar dolar azaldı.

Vatandaş lobinin dolar oyununu bozdu
Vatandaş lobinin dolar oyununu bozdu
GİRİŞ 15.02.2015 07:53 GÜNCELLEME 16.02.2015 10:30
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Dolar, uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimini engellemeye yönelik spekülatif alımlarla 2.51 TL ile tarihi rekor kırarken, Türk halkı bu oyuna gelmedi. Dolardaki sert yükseliş sırasında, Merkez Bankası'nın yapamadığını yaparak adeta piyasa yapıcı gibi davranan ve döviz satışına geçen Türkler, doların ateşinin daha fazla yükselmesini engelledi.

14 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü, doların yüzde 10'a yakın yükseldiği 14 Kasım 2014-30 Ocak 2015 tarihleri arasında 17.6 milyar dolar azalarak 170.1 milyar dolardan 152.4 milyar dolara indi. Döviz hesaplarının büyüklüğü 22 Kasım 2013'ten bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.

KÜÇÜK YATIRIMCI DOLARI SATTI

Döviz hesaplarındaki azalmanın önemli bir bölümünün bireysel yatırımcıların satışından kaynaklandığına dikkat çeken analistler, "Yerli yatırımcı kur yükseldikçe, satış tarafına geçti. Ayrıca, euro/dolar paritesindeki gerilemenin etkisiyle, dolar bazındaki erimenin bir kısmı, euro mevduatlarının dolara göre düşmesinden kaynaklandı" değerlendirmesinde bulundu. Türk şirketlerinin de vergi ödemeleri nedeniyle, özellikle geçen yılın aralık ayında döviz sattığı belirtiliyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, faiz indirimi için gerekirse olağanüstü toplanılacağını açıklamasının ardından, dolarda spekülatif bir yükseliş başlamıştı. Bu operasyona rağmen, döviz hesaplarında ocak ayının son haftasında 2.2 milyar dolar civarında çözülme yaşandı. 'Dolar 3 TL'ye gidiyor' algısı oluşturup, vatandaşın da dövize hücum etmesini sağlama planı, küçük yatırımcıların sağduyulu davranmasıyla bozuldu.

Kaynak: Sabah

YORUMLAR 34
  • buna güldüm işte :) 9 yıl önce Şikayet Et
    millet memleket düşünmüşte doları yükseltmemiş hayelperestlik gerçek olan bundan daha fazla yükselmez bu kadar kazanç iyidir düşmeden bozduruyum niyetinde bozduruyo...
    Cevapla
  • zeki Alperen 9 yıl önce Şikayet Et
    Biraz dikkatli olarak yeryüzünde olanlara bakabilirsek büyük fotoğrafta dolar ve petrol ile oynayan devletin USA `NIN olduğunu pekala rahatlıkla görebiliriz. Şöyle ki gizli talimatlar ile petrol fiatlarını aşagıya çektiren USA. Ama öbür taraftan da elinde Dünyanın petrolünü hem yer üstünde hem de yer altında tutan USA`nın para bırimi doların değerininde düşmesi gerekirken hala yükselmesi bir düşünme noktası oluşturmuyor mu? Faizle beslenen USA ve yandaşları hedef ülkelerde enflasyonu yükseltmeye çalışmaktadırlar. Zira enflasyon denilen illet Batı emperyalizminin kurduğu sistemde GİZLİ BİR VERGİDİR. BU KESİLEN VERGİLER HAKSIZCA FAİZ YOLU İLE ONLARIN KASALARINA AKMAKTADIR.
    Cevapla
  • yok yaa öylemi olmuş? 9 yıl önce Şikayet Et
    döviz hesabı neden azalır vatandaş dolar yükselince dolarını bozdurmak için bankadan çekmiştir ondan azalır.Yok vatandaş oyuna gelmemişmiş yok şöyleymiş böyleymiş.Bırakın bunlarla uğraşmayı da başka haberler verin.
    Cevapla
  • bilge kaan 9 yıl önce Şikayet Et
    her evde 3 cep tel var çocuklarına ayrı ayrı internet paketi alıyorlar sonra da elektrik ödeyemedik doğal gaz ödeyemedik bakın her çocuğun elinde dokunmatik tel var herkez çocuğunu şehzade gibi büyüsün istiyor dünya çocuğunun etrafında dönüyor sanıyor çocuklara yazık ediyorlar iyilik yaptığını zanneden anne babalar iyi okusun
    Cevapla
  • Mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Dolardan gelecek kar ,gelmez olsun . Dolar almayalım . Milli paramızı koruyalım . Savaşlar artık ekonomik, topa tüfeğe gerek yok .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle