Kazakistan hedefimiz 10 milyar dolar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kazakistan ile ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini söyledi.

Kazakistan hedefimiz 10 milyar dolar
Kazakistan hedefimiz 10 milyar dolar
GİRİŞ 12.02.2015 13:40 GÜNCELLEME 12.02.2015 13:40

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bunu en yakın gelecekte 10 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz" dedi.

Yılmaz, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev'i makamında kabul etti.

Kazakistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kazakistan bizim için son derece önemli bir ülke. Her türlü iş birliğine ve ortak çalışmaya hazırız. Siyasi olarak ilişkilerimiz mükemmel diyebileceğimiz seviyede" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye ve Kazakistan'ın ekonomik ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye ve Kazakistan büyüdükçe, güçlendikçe ikili ilişkileri de ekonomik ilişkileri de daha üst noktalara çıkıyor. Bugün itibariyle Kazakistan ile yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bunu en yakın gelecekte 10 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz. Firmalarımızın Kazakistan'da yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımları var. Kazakistan'dan Türkiye'ye gelip yatırım yapan firmaların yatırım tutarı da 700 milyon dolara yaklaşıyor.

Kazakistan çok istikrarlı ve iyi bir yönetime sahip. Uluslararası ortamda bir taraftan bölgede yaşanan gelişmeler ve petrol fiyatları, bir miktar petrol üreten ekonomileri etkiliyor ama Kazakistan gerek geçmişten getirdiği birikimlerle gerek doğru politikalarla bu süreci en iyi yöneten ülkelerden biri. Küresel kriz ortamına rağmen büyüyen ülkelerden biri Türkiye, diğeri de Kazakistan oldu."

Yılmaz, petrol fiyatlarının düşmesinin, petrol üreten ülkeler için ekonomilerini diğer alanlarda geliştirmeye yönelik önemli fırsat olduğunu söyledi.

- "Dostluğumuz ebedi"

Tüymebayev'de Kazakistan ve Türkiye'nin dostluğunu ebedi olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin daha fazla ortak proje geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Geçen yıl hizmete giren Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun Türkiye'ye bağlandığı zaman ticari ekonomik ilişkilere büyük katkı sağlayacağını belirten Tüymebayev, "Bu sene tamamlanması planlanan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı da bizim için çok önemli" dedi.

Kabulde, Tüymebayev iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine sağladığı katkılarda nedeniyle Yılmaz'a "Dostluk ve işbirliği madalyası" takdim etti. Yılmaz ise Tüymebayev'e günün anısına hediye verdi.

KAYNAK: AA