Babacan: Düşük gelirli ülkelere ulaşacağız

Babacan, G-20 dönem başkanlığı süresince düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere ulaşmaya karar verdiklerini söyledi.

Babacan: Düşük gelirli ülkelere ulaşacağız
Babacan: Düşük gelirli ülkelere ulaşacağız
GİRİŞ 28.01.2015 15:54 GÜNCELLEME 28.01.2015 15:54

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası kapsayıcılığın büyüme açısından çok önem taşıdığını belirterek, "Biz bunu G-20 başkanlığımız süresince ele alacağız. Bu anlamda, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere ulaşmaya karar verdik. Başkanlığımız süresince, G-20'nin 11 gündem maddesinin hepsinde, bu tür ülkeler için ne yapıyoruz sorusuna yanıt arayacağız" dedi.

Babacan, Düşük Gelirli Gelişmekte Olan Ülkelerin (LIDC) Ankara Büyükelçilerine öğle yemeğinde bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında G-20 ülkelerinin, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil ettiğini vurgulayan Babacan, diğer ülkeleri de önemsediklerini bu noktada kapsayıcılık ilkesine özel önem göstereceklerini belirtti.

Babacan, büyümenin rakamlarla ifade edildiğini ancak, kalitesinin orandan daha önemli olduğunu kaydederek, "Bir ülke, yüzde 5 büyüyebilir ancak, bu toplumun her kesimine etki ediyor mu? Bu büyüme gelir dağılımının iyileştirilmesine, daha iyi eğitim sistemi, sağlık sistemine katkıda bulunuyor mu?" dedi.

Kapsayıcı büyümenin bu noktada büyük önem taşıdığını ifade eden Babacan, "Uluslararası kapsayıcılık, büyüme açısından çok önem taşıyor ve biz bunu G-20 başkanlığımız süresince ele alacağız. Bu anlamda, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere ulaşmaya karar verdik. Başkanlığımız süresince, G-20'nin 11 gündem maddesinin hepsinde, bu tür ülkeler için ne yapıyoruz sorusuna yanıt arayacağız. Uluslararası ticaret, uluslararası vergilendirme, yatırımlar, alt yapı çalışmaları söz konusu olduğunda, bu ülkelerin ihtiyaçlarını, önceliklerini dikkate alıyor muyuz?" ifadelerini kullandı.

Babacan, bu konuyu G-20'deki muhatapları ve Afrika Kalkınma Bankası gibi uluslararası organizasyonlarla görüştüklerini ve olumlu yanıtlar aldıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin başkanlığı döneminde en önemli önceliklerinden birinin de KOBİ'ler olduğunu belirten Babacan, "G-20'nin altındaki ticaret, istihdam, yatırım, maliye ve yoksullukla mücadele olmak üzere beş mevcut gruba, KOBİ çalışma grubunu da ekledik" diye konuştu.

- "Çevre sorunlarını yeniden gündeme getireceğiz"

Başbakan Yardımcısı Babacan, 4'üncüsü 2011 yılında İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın 5'incisini Haziran 2016'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Küresel ekonomik krizin hükümetlerin kısa vadeli sorunlara yoğunlaşmasına yol açtığını kaydeden Babacan, Aralık ayında 21'incisi düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi Konferansında (UNFCC) yeniden çevre sorunlarının gündeme getirileceğini açıkladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL