Davutoğlu 8 yeni programı daha açıkladı

Davutoğlu, 10. Kalkınma Planı çerçevesinde gerçekleştirilen Öncelikli Dönüşüm Programları 3. Toplantısında 8 yeni programı daha açıkladı.

Davutoğlu 8 yeni programı daha açıkladı
Davutoğlu 8 yeni programı daha açıkladı
GİRİŞ 28.01.2015 11:19 GÜNCELLEME 28.01.2015 14:07
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Programı Öncelikli Dönüşüm Programları 3. Toplantısı'nda 8 yeni programı daha açıkladı.

Toplantıda 380 eylemden oluşan 8 programı açıklayan Başbakan Davutoğlu, her 3 ayda bir verilen taahhütler ile ilgili neler yapıldığınında aktarılacağını söyledi

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 8 program ve öncelikli hedefler şunlar;

- İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı: Programın hedefi işsizler ve işgücü piyasasına giremeyen kadınlar. Bu program ile işsizliğin düşürülmesi ve kadınların işgücü piyasasında daha etkin olmalarını amaçlanıyor.  Program sonunda kadınların işgücüne katılım oranlarının her yıl 1 puan arttırılması planlanıyor. Esnek çalışma programları arttırılacak. Kadın girişimciliği teşvik edilecek. Aktif işgücü için bir izleme sistemi kurulacak. Programların takibi 81 il üzerinden gerçekleştirilecek. Kıdem tazminatı için gerekli mevzuati düzenlemeler yapılacak. İşsizlik sigortalarında yararlanma süreleri uzatılıp, yararlanma koşulları esnetilecek. Sosyal yardım bilgi sistemi geliştirilecek. Sosyal yardım ile istihdam arasında bağlantı kurulacak.

- Temel Mesleki Becerileri Geliştirme Programı: Eğitim alanında tüm becerilerin geliştirmesi amaçlanıyor. İş gücü piyasası ile doğru orantılı bir bağ kurulacak. Uygulamalı eğitimler geliştirilecek ve işgücü piyasası ile eğitim kurumları arasında ilişki kurulacak. Odalar ve Borsalara daha fazla sorumluluk verilecek. Mesleki eğitimler işgücü piyasalarının ihtiyaçlarına göre şekillendirilecek. Mesleki liselerin yeni bir reform ile iş gücüne katkısı geliştirilecek. Fabrikaların mesleki okul yapmalarını teşvik edilecek. Üniversitelerde 3 sömestr uygulaması yaygınlaştırılacak.  Okullara bireysel yetenekleri ortaya çıkaracak rehberlik servisleri açılacak. Üniveristelerde İŞKUR faaliyetleri yaygınlaştırılacak. Sanat ve spor faaliyetlerinde en az bir branş eğitimin parçası haline getirilecek.

- Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi: Buna beyin göcü de diyebiliriz. 28 Şubat ve 12 Eylül gibi darbe dönemlerinde yurtdışına kaçan iyi eğitim görmüş insanlar Türkiye'ye geriye dönüyor. Bizim burada bir çekim merkezi oluşturmamız gerekiyor. Bu program ile yerli ve yabancı niteliki insan gücü için Türkiye çekim merkezi haline getirilecek. İş piyasasında, ARGE alanlarında ihtiyaç duyulan insan gücü belirlenecek. Yurtdışında tanıtım faaliyetleri arttırılacak. Türkiye'nin kültürel anlamda bağlı olduğu ülkeler ile AB ile geliştirilen çerçeve programlarını geliştirilecek. Üniversitelerde yabancı öğrenci sayısını arttırılacak. Bu alanda teşvikler uygulanacak. Nitelikli insan gücü için çalışma süreleri uzatılacak ve nitelikli yabancıların Türkiye'ye rahat gelebilemleri ve burada hayatlarını sürdürmeleri için Turkuaz kartı sistemi geliştirilecek. Araştırma süreçlerinde yabancı uzmanların çalışması desteklenecek.

 

 

- Sağlıklı Yaşam Ve Hareketlilik Dönüşüm Programı: İnsanların hasta olmasını önleyeceğiz. İnsanları hasta yapmamanın yollarını bulmamız lazım. Sağlık Bakanlığı'nın yatırımlarının yüzde 15'nin hastaneler ihtiyaç olmasın diye yaparsak hastanelerimizi küreselleştirip sağlıklı insanlarımızın gelen yabancıları ağırlamasını sağlarız. Koruyucu hekimlik çalışması ile insanların bilinçlendirilip daha sağlıklı nesillere sahibi olabiliriz. Bu program ile tütün kullanımı, alkol ve uyuşturucu ile mücadele edilecek. Sağlıklı beslenme kültürü geliştirilecek. Tarımsal işletmeler ile gıda işletmelerine yapılan denetimlerin sayısı arttırılacak. Etiket ve amabalajlar tüketicileri yanıltmayacak şekilde düzenlenecek. Obezite ile mücadele edilecek. Bu çerçevede büyük kampanyalar yapılacak. Diyabetin erken teşhisi sağlanacak. Tütün ve alkol bağımlılığında kurtulmak isteyenlere sağlanan destekler geliştirilecek. Bazı kanser türleri başta olmak üzere tarama faaliyetleri arttırılacak. Bütün illeri kapsayan kanser sistemi geliştirilecek. Yerel yönetimlerin yürüyüş yolu farkındalığı arttırılacak. Spor dostu okul programı geliştirilecek.

- Yerelde Kurumsal Kapasitenin Gelişitirilmesi Programı: Yerel yönetimlerin proje üretme kapasitesi geliştirilecek. Vatandaşın belediye memnuniyetleri belirli aralıklarla ölçülecek. Büyükşehir belediyelerinin akıllı kent programları geliştirilecek. Büyükşehirlerde kırsal alanın ihmal edilmemesi için bütçelerden belli oranda bu alanlara ayrım yapılması titizlikle takip edilecek. Şehir bilincinin yerleşmesi için her türlü çalışma yapılacak. Yöneticiler için sistematik programlar gerçekleştirilecek. Proje bazlı destekler ile STK'lar geliştirilecek.

- Rekabetçiliği Ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı: Kentsel dönüşüm zorunlu bir ihtiyaçdır. Bu program ile şehirlerin yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Mahalle kültürünün ilişki biçimini modern ve küresel hayata uyarlayacağımız yeni modeller bulmalıyız. Program ile İmar değişiklieri ile oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak değişikler yapılacak. Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devrini sağlayacak gayrimenkul sertifikası geliştirilecek. Sukuk gibi yeni finansal araçlar geliştirilecek. Dönüşüm alanlarında uygulanacak asgari standartlar belirlenecek. Tarihimiz ve kültürümüz ile uyumlu kentsel dönüşüm çalışmaları geliştirilecek. Çevre ve şehircilik Bakanlığında yeni bir yapı araştırma birimi kurulacak. Piyasaya arz edilen uygunsuz yapı malzemelerinin önüne geçilecek.

- Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi Programı: Türkiye'nin kalkınma planı gözden geçirilecek. Uzmanlık alanlarında bilgi ve tecrübe programları başlatılacak. Eğitimde uluslararası hareketlilik için işbirliği desteği sağlanacak. Üniversitelerde uluslararası kalkınma programları oluşturulacak. Üniversitelerde uluslararası çalışma ofisleri kurulacak. Kamu kurumlarının dış ilişkiler birimi güçlendirilecek. Uluslararası örgütlerdeki Türk uzman sayısını arttırılacak. Yurtdışı misyonları tekrar gözden geçirilecek.

- Kayıtdışılığın Azaltılması Programı: Kayıt dışıyı azaltmak bizim için stratejik bir hedeftir. Kayıtdışının boyutu ölçülecek. Vergilendirme kapasitesini ölçecek sistemler geliştirilecek. Mükkelleflerin vergiye uyum göstermesi sağlanacak. Satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek sistem geliştirilecek. Gümrük kapıları modernize edilecek.  Vergi tahsilatını arttırmak için terminallar kurulacak..

KONUTTA DEVLET KATKISI

Konutta verilecek yüzde 15'lik devlet desteği ile ilgili konuşan Başbakan Davutoğlu, bu çalışmanın ilk evi kapsayacağını belirtti. Davutoğlu, söz konusu hesaba yatırılan paranın 5 yıl sonra çekilmesi halinde yüzde 15 devlet katkısı sunulacağını söyledi. Davutoğlu, paranın erken çekilmesi halinde ise kademeli destek sisteminin uygulanacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası bir takım verileri değerlendirip kararlarını açıkladığını söyleyen Davutoğlu, kendi kanaatlerini Merkez Bankası Başçı ile Davos'ta paylaştığını söyledi. Önemli olanın Türkiye'nin gelişimi için alınması gerekn kararın doğru zamanda alınması olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, son faiz indirimi kararının ve Başçı'nın dün yaptığı açıklamaların doğru bir adım olduğunu söyledi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 25
  • Atilla Türkoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Üniversitelerdeki ikinci Öğretim harcını kaldırın sayın Başbakanım. Çocuğum ikinci öğretimde ve her yıl 1580 TL harç veriyoruz. Yazık günah değilmi. Binlerce insan bu konuda mağdur. Bir müjde de bizlere veriniz.
    Cevapla
  • SERKAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Meslek yüksekokullarında sınavsız geçiş kaldırılmadıkça hiçbir problem çözülmez. 4*2*10 çarpma işlemini sadeleştirerek çözen insanlara bilgisayar programcılığı veremeye çalışıyoruz. Bunun gibi temel problemleri çözmeden yapılacak her türlü yenilik faydasız kalacaktır. Durum bu kadar vahim.
    Cevapla
  • sedat 9 yıl önce Şikayet Et
    hukumet calısıyor hakkını kımse yemesın.fakat bıraz da vergılerı dusurse bagkur ssk esnafı da bıraz kollasa adam calıstırıyoruz 500 tl nerdeyse ssk sı tutuyor bıraz da esnafa baksa esnafın adı kaldı tadı yok esnaflıgın artık
    Cevapla
  • Gandi 9 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadigim elestirenler,yav diger hükümetler yüzde birini nicin yapmadi ?
    Cevapla
  • konut 9 yıl önce Şikayet Et
    baba hakkı olan evi vefatından dolayı üstüme alacağım tapu yeni ev alıyo muamelesi yapıp harç alıyor.. yok mu bize bi çare??
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle