Şimşek: 2015 yılı çok daha iyi geçecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Merkez Bankası'nın kararı sonrasında 2015 yılının daha iyi geçeceğini söyledi.

Şimşek: 2015 yılı çok daha iyi geçecek
Şimşek: 2015 yılı çok daha iyi geçecek
GİRİŞ 27.01.2015 14:12 GÜNCELLEME 27.01.2015 14:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin jeopolitik gerginlikler ve iki seçime rağmen geçen yıl makroekonomik performans olarak oldukça iyi bir noktada bulunduğunu belirterek, "Ama 2015 çok daha iyi olacak. Çünkü 2015 yılında Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye başlaması, Avrupa'yı belki toparlayacak. Bu da Türkiye ekonomisi için olumlu bir gelişmedir" dedi.

Şimşek, 11. İstanbul Mobilya Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, fuarın Türk mobilya sektörünün dışa açılan bir kapısı olduğunu söyledi. Geçen yılki fuarda yaklaşık 500 milyon dolarlık iş bağlantısı kurulduğunu, bu yıl için beklentinin 650 milyon dolar olduğunu aktaran Şimşek, yakın dönemde de 1 milyar dolarlık bağlantı hacmine ulaşılması temennisinde bulundu.

Şimşek, 500 firmanın bu fuarda stant açtığını, 200 firmanın ise başvuru yapmasına karşın yer eksikliğinden dolayı imkan bulamadığını aktararak, "Aslında geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanımızla da konuşmuştuk; çok daha büyük ve geniş bir alana ihtiyaç var. Bu konuda önümüzdeki dönemde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor. Sektör temsilcilerimizle açılış öncesi bir araya geldik, sektörün sorunlarını konuştuk. Girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle ilgili olarak bazı çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Özellikle Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun (KKDF), ara malları için bir miktar o yükün azaltılmasına yönelik bir çalışmalarının bulunduğunu aktaran Şimşek, yakın dönemde ilk defa tasarım desteğine başladıklarını, ona ilişkin düzenlemeler yapıldığını ve bu destekle birlikte sektörün yepyeni bir aşamaya geçeceğini söyledi. Sektörün geleceğinin daha çok tasarım ve Ar-Ge'de olduğunun altını çizen Şimşek, üretim noktasında da büyük bir başarı olduğunu ve 11 milyar liralık bir üretimin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Şimşek, TÜİK verilerine göre sektör ihracatının birtakım yan ürünlerle birlikte 2,8 milyar dolar olduğunu, 2014 yılı için ise bu rakamın 3 milyar doların üzerine çıkmış olabileceğini ifade etti.

Hem üretimde hem ihracatta sektörün çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Şimşek, mobilya sektörünü Türkiye ekonomisinin önemli bir lokomotifi olarak gördüklerini, istihdamda da çok önemli bir büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

Şimşek, dolayısıyla her zaman sektörün yanında olduklarını yineleyerek, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu fuar kapsamında tasarım yarışmasının da düzenlenmesini çok anlamlı bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin İtalya ile rekabet edebilmesi için bu sektörde mutlaka tasarım ve Ar-Ge'ye daha çok önem verilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl içinde Ar-Ge desteklerinden yararlanmanın koşullarını bir miktar kolaylaştırdık. Eskiden en az 50 tane Ar-Ge çalışanı için bu desteği verirken, mobilya sektörünün büyüklüğünü dikkate alarak bunu 30'a kadar çektik. Dolayısıyla mutlaka sektörün dünyayla rekabet edecekse, 2023 yılında 25 milyar dolarlık bir hacme, 10 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacaksa, Ar-Ge ve tasarıma bugünden çok daha büyük önem vermesi gerekecek. Tabii ki dünya mobilya sektörü yaklaşık 450 milyar dolar civarında. Önemli bir büyüklük. Bunun da 300 milyar doları dış ticarete konu oluyor. Şimdi bizim ihracatımız 3 milyar dolarla bunun yüzde 1'i düzeyinde. Ama bizim bu pazardan çok daha fazla pay kapmamız lazım. Onun için de kurumsallaşmaya, Ar-Ge ve tasarıma büyük önem vermemiz lazım."

- "Sektöre kurumsallaşma ve kayıt dışılıkla mücadelede çok iş düşüyor"

Mehmet Şimşek, hükümet olarak sektöre ilişkin özellikle girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi noktasında gereken desteği vermek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, ancak sektörün de kurumsallaşma ve kayıt dışılıkla mücadele noktasında üzerine çok iş düştüğünü söyledi.

Kayıt dışılığın sektörün aleyhine bir durum olduğuna dikkati çeken Şimşek, kayıt içinde olunduğu zaman bilanço ve gelir tablosunun güvenilir bulunduğunu ve finansmana erişimde, ölçeği büyütmede kolaylık sağladığını anlattı.

Şimşek, kayıt dışı olan firmaların ölçek büyütemediğini dile getirerek, "Mali tabloları gerçeği yansıtmadığı için finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor. İlave teminat, şahsi gerekiyor. Bütün bunlar finansmana erişemeyince, sektörde maalesef oyuncuların ölçeği küçük kalıyor. Ölçek küçük kalınca, dünyayla rekabet etmek, birim maliyetleri aşağı çekmek zor oluyor. Onun için ben inanıyorum ki kurumsallaşmayla birlikte bu sorunları da aşmış oluruz" ifadelerini kullandı.

Mobilya sektörün uzun vadeli geleceğiyle Türkiye ekonomisinin istikrarı ve siyasi istikrar arasında yakın bir ilişki olduğuna işaret eden Şimşek, istikrarın olduğu dönemlerde Türkiye'nin hızlı büyüdüğünü, kişi başına gelirin büyüdüğünü ve böylece sektör ürünlerine talebin arttığını anlattı.

Bundan 12 yıl önce Türkiye'de kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolar civarı olduğunu ve nominal faizlerin yüzde 64'ler düzeyinde olduğunu hatırlatan Şimşek, bugün reel faizlerin sıfır hatta eksilerde ve kişi başı milli gelirin 10 bin doların üzerinde bulunduğunu söyledi.

Şimşek, bunun sektörün gelişmesine çok önemli bir ortam sağladığını vurgulayarak, istikrar varsa, kişi başı milli gelir artıyorsa, faizler düşükse, konuta da mobilyaya da talep olduğunu aktardı.

Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuyla demografik yapısının son derece elverişli olduğuna işaret eden Şimşek, sektörün geleceğinin parlak olduğunu dile getirdi.

Uzun ve orta vadede talep noktasında sıkıntı yaşanacağına inanmadığının altını çizen Şimşek, "Sektörümüz geçen yıl Orta Doğu'daki çalkantılara, Avrupa'daki krize rağmen ihracatını artırmışsa, bu sektörün büyük bir başarısıdır. Ben emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde inşallah bölgemizdeki, Rusya'daki, Ukrayna'daki Orta Doğu'daki sıkıntılar azalır ve bizim coğrafyamıza da daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlük ekseninde ekonomik ve siyasi istikrar gelir ve mobilya sektörümüz rekabetçi bir konumda eminim bunu avantaja çevirecektir. Bu dönemler gelip geçicidir" diye konuştu.

- "2015 çok daha iyi olacak"

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde de şunları ifade etti:

"Türkiye geçen yıl yüzde 3 civarında mütevazı bir büyüme oranına sahipti. Ama bu, Latin Amerika ülkelerindeki yüzde 1,3'ün iki katından daha fazladır. Çin ve Hindistan'ı bir kenara bırakırsanız gelişmekte olan ülkelerde büyüme yüzde 2,7'ydi. Avrupa'da uzun sürede devam eden durgunluğa, Orta Doğu'daki büyük çalkantılara rağmen... Bu kadar jeopolitik gerginlik varken ve içerde yaşanan iki seçime rağmen Türkiye geçen yıl birçok anlamda makroekonomik performans olarak bence oldukça iyi bir noktada. Ama 2015 çok daha iyi olacak. Çünkü 2015 yılında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeye başlaması, Avrupa'yı belki toparlayacak. Avrupa'nın toparlanması Türkiye ekonomisi ve mobilya sektörü için olumlu bir gelişmedir."

Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin büyük iddialarda bulunmanın zor olduğunu vurgulayan Şimşek, ancak geçen yıldan daha kötü bir noktaya gitmeyeceğini, göreceli olarak bir istikrara doğru gitme ihtimalinin bulunduğunu anlattı. Türkiye'de faizlerin daha düşük olduğunu belirten Şimşek, istihdamın özellikle mobilya sektörü için önemli olduğuna işaret etti.

Mehmet Şimşek, geçen yıl Türkiye'nin tüm bu olumsuzluklara karşın yaklaşık 1 milyon 400 bin vatandaşına iş imkanı oluşturulduğunu, son 6-7 yıl içinde Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişinin iş imkanı bulduğunu, bunun Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik olduğunu, siyasi istikrarın ekonomik performansla nasıl başabaş gittiğini gösterdiğini söyledi.

"AB, eğer 2007 yılında milli geliri 100 avro ise bugün hala 98 avroda yani 2007'den bu yana Avrupa'nın 28 ülkesi reel olarak bir adım ilerlememiş. Halbuki Türkiye'nin milli geliri eğer 2007'de 100 avroysa bugün 120 avronun çok üzerinde" ifadesini kullanan Şimşek, dolayısıyla Türkiye'nin gelişeceğini ve mobilya sektörünün de bir lokomotif görevi göreceğini ifade etti.

Türkiye'de istikrar devam ettiği, kişi başına gelir arttığı, nüfus dinamik ve faizler mali disiplin ve düşük enflasyonla düşük kaldığı müddetçe, sektörün önünün açık olduğunu vurgulayan Şimşek, "Sektörümüze tasarım ve Ar-Ge konusunda gerekli desteği veriyoruz. Girdi maliyetlerinin azaltılması noktasında da ben ilgili bakan arkadaşlarımla konuşacağım inşallah önümüzdeki yıl içerisinde bu yıl içinde ilerleme sağlarız" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Şimşek, fuar alanındaki stantları gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    biz şimdiden 2015 in berbat geçeceğini anladık bile sayın bakan. cekler senetler geri dönüyor. kamudaki alacaklarımızı alamıyoruz. sen ne iyisinden bahsediyorsun berbat geçecek 2015 berat.
    Cevapla