Türkiye'ye ikinci müthiş piyango!

Düşük fiyatlı petrol ile büyük bir avantaj elde eden Türkiye'ye güzel haber de ECB'nin kararları sonrasında gelecek.

Türkiye'ye ikinci müthiş piyango!
Türkiye'ye ikinci müthiş piyango!
GİRİŞ 26.01.2015 09:30 GÜNCELLEME 26.01.2015 09:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Petrol fiyatının 115 dolar düzeyinden 50 doların altına gerilemesi Türkiye ekonomisi için ilk piyangoydu. Bu fiyat düşüşü hem enflasyonu hem de cari açığı ekstra olarak düşürüp büyümeye ivme katacak İkinci piyango ise Avrupa Merkez Bankası’nın öncülüğünde küresel faizlerin düşmesiyle geldi.

Habertürk'ün haberine göre; İlk faiz indirimini yapan TCMB’nin yarın Enflasyon Raporu ile yeni indirimlere kapı aralaması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası ECB’nin 1.1 trilyon Euro’luk tahvil alım kararından sonra hem Euro’nun hem de faizlerin düşüşü hızlandı. Devlet tahvillerinin merkez bankaları tarafından satın alınmasıyla her ay piyasaya çıkacak 60 milyar Euro’nun göreceli olarak daha yüksek getiri sağlayan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelmesi beklenebilir.

Böylece Türkiye 2015 yılı başında petrolün düşüşünden sonra ikinci avantajını da yakalamış oldu.

Nitekim faiz oranları geriliyor ve sonunda buna Merkez Bankası da politika faizini yarım puan düşürerek katıldı.

Yarın yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıklarken de yeni indirimlerin yolu açılacak gibi. TCMB Başkanı Erdem Başçı cuma günü “Enflasyon ve reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel” dedi. Dışarının da desteğiyle faizde yeni düşük plato yakalandı.

YORUMLAR 6
  • ALİ.BEZCİ 9 yıl önce Şikayet Et
    biotin,çinko,b12, retinoik asit, azelaik asit
    Cevapla
  • yolcu 9 yıl önce Şikayet Et
    merhaba harita da gösterilen kuzey Kıbrıs Bölümü neden siyah ?... bizim vatan toprağımız değil mi?
    Cevapla
  • A. Takan 9 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Kıbrıs Türkiye'nin bir ili değil, kendi Cumhurbaşkanı, Başbakanı olan de facto bir devlet.
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    bu demek oluyor ki Turkiye'ye sicak para gelecek çünkü faiz yüksek getirisi var.. bizim ekonomi de narkozu almış olacak sicak para ile. sonra büyümüş olacağız ama üreterek degil tuketim ekonomisi ile. Üretime ve katma degerli ürunlerin argesine bakalim biz.
    Cevapla
  • zuhahaha 9 yıl önce Şikayet Et
    tuketerek büyümeden bahsetmişsiniz böyle büyüme olur mu hiç????????? öyle olsa hiç faiz düşer mi??? şaka mı yaptınız yoksa gerçektwen mi inanıyorsunuz yoksa karalamak için mi?
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Haberde Avrupa’da faizler düşünce oradan kaçan paranın nispeten yüksek faiz nedeniyle Türkiye’ye gelmesi kast ediliyor. Maalesef tasarruf eğilimimiz az olduğundan yabancı sermayeye ihtiyacımız var. Borçlanma kötüdür diyemeyiz, bu borçlanma tüketim için yapılıyorsa kötü diyebiliriz. Borçlanmayla aynı parayla beş kat büyük yatırım yapabilirsiniz. Borç da alarak yaptığınız yatırımla faiz yükünüzden fazla kazanıyorsanız bu yatırım yapılmalıdır. Faiz yükü fazlaysa elbet bu yatırıma girişilmemesi aklın gereğidir ve merak etmeyin hiçbir iş adamı bunu yapmaz. Unutmayın Ar-Ge için de kaynak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle