Babacan'dan Merkez'in kararına destek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan ihracat reeskont kredilerine ilişkin genişleme kararı alan Merkez Bankası'na destek geldi.

Babacan'dan Merkez'in kararına destek
Babacan'dan Merkez'in kararına destek
GİRİŞ 25.01.2015 06:46 GÜNCELLEME 25.01.2015 07:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) soruları yanıtladı.

Merkez Bankası'nın ihracat reeskont kredilerinin kapsamının genişletildiğini duyurmasını da değerlendiren Babacan, bunların hepsinin Türkiye için gerekli ve isabetli adımlar olduğunu ve desteklediklerini anlattı.

"Daha önceden kendileriyle görüşmüştük zaten. Sayın Başbakanımızın bilgisi dahilinde konuştuğumuz konular" diyen Ali Babacan, Merkez Bankası'nın adımının ama aynı zamanda turizm sektörünü etkilediğini dolayısıyla bunların hükümetle istişare halinde yapılmasının doğal olduğunu söyledi.

Babacan, "İyi adımlar. İhracatçılarımıza yaptığımız destek gibi artık turizmcilerimize de Merkez Bankası kaynaklı uygun şartlı fon desteği bundan sonra verilmiş olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın düşük maliyetli finansman sağlamasının büyümeye de faydası olacağının altını çizen Babacan, "Turizm sektöründe bu yıl Rusya kaynaklı bir miktar gelen turistlerin sayısında azalması, ya da gelen turistlerin daha az para harcaması gibi sorunlar olabilir. Merkez Bankası'nın başta aldığı bu kararlar turizm Türkiye'ye döviz kazandırabilen bir sektör olduğu için isabetli" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE KISA VADEDE FAYDALI

Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımına ilişkin soru üzerine Babacan, şu yanıtı verdi:

"Bize olan etkisi olumlu olur. Euro daha bol ve daha ucuz olacak demektir. Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı karar o. Biz cari açığı olan ve cari açığının finansman ihtiyacı olan bir ülke olarak, ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya gideceği bir yılda, Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci politikaları Türkiye için kısa vadede en azından faydalıdır. Avrupa ekonomisinin asıl ihtiyacı yapısal reformlar. Merkez bankalarının bu tür operasyonları ilelebet Avrupa'yı kalkındıracak, Avrupa'nın krizini çözmeyi sağlayacak adımlar değil. Güven olmayınca bunların faydasını görmek çok zor. Güven de gerçekten kararlı siyasi irade ortaya koyan ve gerçekten yapısal sorunları çözmeye niyetli bir ekonomi yönetimiyle olur."

YORUMLAR 4
  • ismail 9 yıl önce Şikayet Et
    henüz orayı dolduracak gözükmüyor.
    Cevapla
  • anadolulu 9 yıl önce Şikayet Et
    herkes yerinde guzel. Basbakanimizdan memnunuz.
    Cevapla
  • urfali 9 yıl önce Şikayet Et
    Bencede başbakan olmali
    Cevapla
  • izmirli 9 yıl önce Şikayet Et
    Ali Babacan Başbakan olmalı.
    Cevapla