Erdem Başçı tepkilerin ardından ilk kez konuştu

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Önümüzdeki dönemde hem enflasyonun hem reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel" dedi.

Erdem Başçı tepkilerin ardından ilk kez konuştu
Erdem Başçı tepkilerin ardından ilk kez konuştu
GİRİŞ 23.01.2015 16:59 GÜNCELLEME 23.01.2015 16:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forum'nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye için 2015'in fırsatlar barındıran bir yıl olarak başladığını belirten Başçı, "2015 yılında Türkiye için güçlü ve dengeli bir büyüme döneminin başlangıç yılı olacak nitelikte gelişmeler var. Dünyanın geri kalanının durumunu biliyoruz ve takip ediyoruz. Fakat Türkiye için dünyanın tam tersine, güçlü ve dengeli bir büyüme sürecinin, belki de yıllar sürecek sağlıklı bir büyüme sürecinin başlangıç yılı olma ihtimali var" dedi.

Güçlü ve dengeli büyümenin sac ayakları

Uygun tedbirlerin hayata geçirilmesine devam edilmesinin önemine dikkati çeken Erdem Başçı, şunları kaydetti: Bu büyümenin reel altyapısını hükümetimizin açıkladığı ve açıklamakta olduğu yapısal dönüşüm programı oluşturacak. Bir de büyümenin finansal altyapısı var. Büyümenin finansal altyapısını da finansal istikrar komitesinde hükümetimizle ve ilgili kurumlarımızla birlikte belirlediğimiz strateji oluşturacak. Dolayısıyla bir reel tarafı var, bir finansal tarafı var. Şimdi güçlü ve dengeli büyümenin finansman stratejisi üç temel sac ayağına dayanıyor. Bunlar düşük enflasyon, düşük reel faiz ve basiretli borçlanma olarak özetlenebilir. Bu üçünden birisi olmazsa olmaz. Güçlü ve dengeli büyüme için bu üç şartın hepsinin aynı anda ve bir arada sağlanması gerekiyor.

"Önümüzdeki dönemde ilk iki şartla ilgili olarak, enflasyonun ve reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel" diyen Başçı, hem enflasyonun hem reel faizlerin düşmeye devam etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi.

Adımların dengeli büyümeye olumlu etkisi olacak

Merkez Bankası Başkanı Başçı, atılan adımların koordinasyon içerisinde alındığına işaret ederek, her biri küçük adımlar olan bu çalışmalara bütüncül bakıldığı zaman, bir stratejinin parçası olarak bakıldığı zaman güçlü ve dengeli büyümenin finansman stratejisinin alt adımları olduğunu belirtti. Başçı, "Dolayısıyla finansal istikrar komitesinde bunlar paylaşılarak ve diğer kurumların da görüşleri alınarak atılan adımlar. Hükümet ve diğer kuruluşlarımızla koordinasyon içerisinde atılan adımlar. Her birisinin büyümeye küçük küçük etkileri olabilir. Fakat sonuçta top yekun bütüncül olarak baktığımızda. Bunların ciddi bir şekilde dengeli büyümeye olumlu etkisi olacak" ifadelerini kullandı. Erdem Başçı, "TL faizlerinin gelecekte izleyeceği muhtemel seyirle ilgili detayları ise önümüzdeki hafta salı günü Ankara'da yapacağımız basın toplantısında kamuoyu ile paylaşacağım" dedi.

YORUMLAR 2
  • recep 9 yıl önce Şikayet Et
    bu adamdan bir cacık olmaz vatanını sevdiğini de zannetmiyorum.Krizdeki Avrupa bile sıfıra indirdi neredeyse hükümetle PARALEL gidecen kardeşim, çapulcularla değil...
    Cevapla
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    eger türkiyede yüce divanlık bir yetkili varsa oda bu zaattır ! !
    Cevapla