Başbakan'dan Davos'ta G-20 çağrısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmada G-20'nin yeni bir vizyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan'dan Davos'ta G-20 çağrısı
Başbakan'dan Davos'ta G-20 çağrısı
GİRİŞ 21.01.2015 17:22 GÜNCELLEME 21.01.2015 17:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu G-20 dönem başkanı olarak Davos'ta yaptığı konuşmada 1 yıl boyuncaTürkiye'nin gündeminde olacak başlıklardan bahsederken, G-20'nin de yeni bir vizyona ihtiyacı olduğu noktasında çağrıda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

*2015 G-20 Başkanı olarak da burada bulunuyorum. Soğuk Savaş’tan sonra ciddi şoklar yaşadı dünya. Sovyetler Birliği’ni deneyimledik. Akdeniz ile Arap Baharına şahit olduk karakter olarak farklılar

"2008 KRİZİ BİZE BİR ŞEYLER ÖĞRETTİ"

*Son 25 senede en etkili olabilmiş kuruluş G-20 idi. Bir kriz denetim mekanizması olarak da izledi. Bunu sağlıklı bir dönüşümle yapabildi. Çok derine politika oluşturma ve danışma platformu haline gelmişti. 2008 krizi bize bir şeyler öğretti.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERE YÖNELİK ÇALIŞMA

*2016’da bir değerlendirmede bulunacağız. Dünya ekonomisi elitlerini görmememiz gerekiyor burada. Düşük gelirli ülkelere yönelik götürmemiz önemli. Gündem çok önemli olacak. Ve temel ihtiyaçlara bakacağız.

2025 HEDEFİMİZ: 100 MİLYON KADINI İŞ HAYATINA KATMAK

Mesela beslenme, G-20 gıda güvenliği alanında bir toplantı gerçekleştirip atığın minimize edilmeisini ve düşük gelirli ülkelerin en temel ihtiyaçlarını tartışıyor olacağız. Dünya çapında da planlarımız mevcut. Kadın ve erkeğin işgücüne katılım oranı önemli. Bütün ekonominin alanlarında da kadınların katılımı çok önemli. 2025 hedeflerinde 100 milyon kadını iş hayatına katmaktan bahsediyoruz.

KOBİLERİ KÜRESEL BOYUTA GETİRECEĞİZ

*Genç nüfusun işsizliği konusunda sert davranışlar görebilirsiniz. KOBİ’leri küresel boyuta getirmek önemlidir. İşsizlik için en muazzam araçlardan bir tanesidir. Hem ulusal hem uluslararası açıdan KOBİ’ler Türkiye’nin toplantılarında önemini koruyacaktır.

YENİ ENERJİ İÇİN 66 TRİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR

*Amerika ve Avrupa arasındaki ticaret anlaşması Gümrük Birliği'nin temeline ters olacak. Doğru işleyen karşılıklı bir ticaret sisteminin önemini görüyoruz burada. Enerji yine çok önemli. G-20’de enerji önemli bir yer alır. Daha fazla enerji yatırımı için sahra altı ülkelerinde 620 milyon kişinin elektriğe erişimi yok. Yeni enerji için bu sorunun çözülmesi gerekiyor. 66 trilyon dolara ihtiyaç var enerji yatırımları için.

SORU-CEVAP

Öngördüğünüz engeller nelerdir G-20 programında maddeler?

Suriye meselesi elbette, kırılgan bir halde ekonomi de politik sıkıntılardan etkilenmekte. G-20 üyeleri arasındaki boşlukta ekonomik durumun kapsamlı değerlendirilmesini engellemekte. Hayal kırıklıkları da olabilir 2 milyon mülteci var biz yaşadık bunu. Suriye krizine karşı ortak bir çabanın olmaması bizi de etkilemekte. Bir engel bu. Mantıklı ve bilge bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor.

2015 yılı için gündemimizde hala krizler yer alıyor. Olumlu katkılara da çabalıyoruz. Yanlızca politik engelleri değil, diğer

Elbette bizim pozisyonumuz çok önemli 90’lardan bu yana Türkiye bütün aracılık süreçlerini yürütmüş durumda. Bosna Sırbistan Türkiye görüşmelerinde de hatırlayacaksınız.

YORUMLAR 7
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    hey maşallah sübhanallah
    Cevapla
  • Mesut 9 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bir dünya lideri der ki " Dünya beşten büyüktür !"
    Cevapla
  • hakyür 9 yıl önce Şikayet Et
    ille avrupa birligine girmek gerekmiyor ülkelerle ticaret antlasmasi yapmak icin. AB girenlerin her ic meselesind karisiyor. seni ekonomik olarak güvenceye aliyor ama senide senlikten cikarip kendine benzetiyor. biz avrupayi ve araplari burakip türklerle is yapmamiz lazim. bunlarin ikisinede güven olmaz. bunlarin ikiside türk düsmani.
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Bir Recep Tayyip Erdoğan sözü derki DÜNYA beşten büyüktür !
    Cevapla
  • Muhammed demir 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya ders veren akilli adam üstelik adam gibi adam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle