Petrol fiyatları Türkiye'yi büyütecek

Dünya Bankası Başekonomisti Franziska Ohnsorge, Türkiye'nin düşük petrol fiyatlarından yararlanarak büyümesini artıracağını belirtti.

Petrol fiyatları Türkiye'yi büyütecek
Petrol fiyatları Türkiye'yi büyütecek
GİRİŞ 14.01.2015 11:40 GÜNCELLEME 14.01.2015 11:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ohnsorge, Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,5, 2016 yılında yüzde 3,7, 2017 yılında ise yüzde 3,9 oranında büyüme kaydetmesinin beklendiğini belirtti.

Ohnsorge, "Türkiye petrol fiyatlarındaki düşüşten faydalanmasını beklediğimiz ülkelerden biri. Petrol fiyatlarına ilişkin büyüme tahminimizi yaklaşık yüzde 30 oranında aşağı yönlü olarak revize ettik. Türkiye net enerji ithalatçısı ülkeler arasında ve cari açığın iyileşmesini bekliyoruz. Aynı zamanda enflasyonun da düşmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin düşük petrol fiyatlarının oluşturduğu küresel ekonomik ortamdan olumlu bir şekilde etkileneceğinin altını çizen Franziska Ohnsorge, bu durumun otoritelerin ve Merkez Bankası'nın enflasyonu azaltmasına, parasal politikalarını uygulamalarına yardımcı olacağını kaydetti.

Ekonomik büyüme açısındansa Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yıl sonunda yüzde 3,5, gelecek yıl ise yüzde 3,7 oranında gerçekleşmesini beklediklerini yineleyen Ohnsorge, bu büyümenin büyük kısmının güvende artıştan kaynaklandığını belirterek, "Güvenin artmasını, tüketim büyümesinin ise dirençli olmasını bekliyoruz" dedi.

Dünya Bankası'nın geçen yıl Türkiye'nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini anımsatan Ohnsorge, "Türkiye arada bir büyüme konusunda yukarı yönlü sürprizler yapabilen ülkelerden biri. Türkiye için 2014 yılında yüzde 3,1 ile oldukça güçlü bir büyüme beklemiştik. Şimdi bu büyümenin yüzde 3,5 ile devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN MALİ POZİSYONU GÜÇLÜ

ABD Merkez Bankası Fed'in olası faiz artışı kararının gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendiren Dünya Bankası Başekonomisti Ohnsorge, Fed'in faiz oranlarını 2015'in ortalarında artırmasını beklediklerini kaydetti.

"Fakat bu artış son derece kademeli olacaktır ve finansman koşulları kolay olmaya devam edecektir" diyen Ohnsorge, bu durumun Türkiye gibi geniş çaplı kısa vadeli finansman ihtiyacı olan ülkelere yardımcı olacağını ifade etti.

Türkiye'ye yönelik sermaye akışlarını da değerlendiren Franziska Ohnsorge, şunları kaydetti:

"Genel olarak 2015 yılında sermaye akışlarının ılımlı olmasını bekliyoruz. Yatırımcıların ülke bazlı yapısal özelliklere, yerel politikalara ve yerel risklere biraz daha odaklanmasını bekliyoruz. Türkiye açısından bizim tahminlerimize göre bu destekleyici bir unsur. Biz sermaye akışının dirençli olmasını bekliyoruz. Türkiye düşük petrol fiyatlarından faydalanacak ve cari açığını sonuç olarak azaltacak sağlam mali pozisyonu olan ülkelerden biri. Dünya Bankası'nın en son yayınlanan verilerine göre bu yılın petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerimiz varil başına 46-65 dolar arasında. Bu yılın sonuna doğru fiyatlarda çok hafif bir artışın beklenmesine karşın genel olarak fiyatların düşük seyretmesini öngörüyoruz. Diğer emtia fiyatları da düşmeye devam edecek. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar devam edecek fakat jeopolitik risklerde geçen seneye oranla küresel bazda kayda değer bir artış ana senaryolarımıza göre beklenmiyor."

Dünya Bankası dün yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun birinci ve ikinci kısımlarında Türkiye'ye sermaye akışlarına da değinerek, küresel yatırımcıların fonlarını Rusya'dan Türkiye'ye yönlendirmeleri sebebiyle sermaye akışlarının güçlü olmaya devam ettiği vurgulanmıştı.

Raporda, "Türkiye'de ekonomik büyümenin 2015-2017 yılları arasında tüketimin güçlenmesiyle kademeli olarak artmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • hancı 9 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞ HESAP yapılıyor rusya çökerse paslaştığı, ülkeler çökmesede baya zarar görür.rusyaya mal satıyorum ,ayda 5 depo yakıt tüketiyordum,şimdi iş durdu 1 depo yakıtı 1 aydır bitiremedim ,ucuzlasa ne olur .devletin harcadığı yakıt zaten ucuz vergisiz.
    Cevapla
  • necip 9 yıl önce Şikayet Et
    avrupada dizel fiyati 1 yuro bizde kac lira dizel
    Cevapla
  • serkan demirel 9 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır ülkenin büyüdüğü söyleniyor ama nedense bu büyümeyi bir ben göremedim heralde
    Cevapla
  • Mehmet Dilek UK. 9 yıl önce Şikayet Et
    Aman Aman yanlış hesaplar yapmayın!!! Herşey güzel hoş Ama bakın Rusya işe Kore anlaşacak sonra İran müdahele edecek petrol fiyatlarına, Dost dost deyi nice nicesine sarıldım deme Amerika asla istemez büyük bir Türkiye !! Kolaylaştırmayacaklar bu işi!!
    Cevapla
  • abdullan ademoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    VE mekeruu mekerallah wallahu hayrul meeekiriin.... oyun kuranların en hayırlısı allahtır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle