Babacan: Enflasyon yüzde 6'lara inecek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur kaynaklı yeni bir dalgalanma olmazsa enflasyonun yüzde 6'lara ineceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Babacan: Enflasyon yüzde 6'lara inecek
Babacan: Enflasyon yüzde 6'lara inecek
GİRİŞ 07.01.2015 12:24 GÜNCELLEME 07.01.2015 15:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur artışı ve kuraklık kaynaklı gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin artık ortadan kalktığını belirterek, "Eğer kur kaynaklı yeni bir dalgalanma olmazsa enflasyonun 2015'te yüzde 6'lara ineceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Rixos Otel'de düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda, geride kalan dönemin Türkiye için kolay olmadığını söyledi.

Gezi olayları ile başlayan, 17-25 Aralık operasyonları ile tescillenen bir "darbe girişimi" yaşadıklarını anlatan Babacan, "Biz Türkiye'de gerçek anlamda darbeleri gördük. Parti kapatma davasıyla yargıdan da bir darbe olabileceğini az çok anladık ama 17-25 Aralık, dünyada eşine benzerine az rastlanır bir darbe girişimiydi" diye konuştu.

Geçen yılın mart ayında yerel seçimler, ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığını hatırlatan Babacan, her seçimin iş dünyası için dikkatle izlenmesi gereken süreçler olduğunu dile getirdi.

- "Yüzde 3 büyüme fena sonuç değil"

Türkiye'nin çevresine bakıldığında Irak, Suriye ve Rusya gibi ülkelerde sorunlar yaşandığına dikkati çeken Babacan, "Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin 2014 yılını yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatması fena bir sonuç değil" dedi.

Söz konusu büyüme oranının Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri olduğuna dikkati çeken Babacan, Latin Amerika ve Orta ve Doğu Avrupa'da ortalama büyüme hızının yüzde 2'inin, Çin ve Hindistan hariç Asya'da ortalama büyüme hızının da yüzde 3'ün altında seyrettiğini söyledi.

Bu yılın geçen yıla göre her açından daha iyi olmasını beklediklerini belirten Babacan, "2015 yılının hem iç tüketim hem de dış talep açısından bir miktar daha iyi sonuç vereceğini bekliyoruz" diye konuştu.

Cari açığın, 2013 yılında alınan tedbirlerin ardından, hızlı düşüş trendine girdiğini kaydeden Babacan, "Enflasyona baktığımızda, hem kurun artışından gelen etki hem de kuraklık sebebiyle gıda fiyatlarından gelen olumsuz etki artık ortadan kalkıyor. Eğer kur kaynaklı yeni bir dalgalanma olmazsa enflasyonun 2015'te yüzde 6'lara ineceğini tahmin ediyoruz. Hatta yılın sonunun beklemeden hemen mart, nisan derken yüzde 6'larda enflasyonu görebileceğimizi tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • pirincin kilosu 5 tl 9 yıl önce Şikayet Et
    rakamlar üzerinde oynayarak (-) bile çıkarırsınız enflasyonu
    Cevapla
  • samet 9 yıl önce Şikayet Et
    hiç inandırıcı gelmiyorsunuz sn.babacan.
    Cevapla
  • agari ücretli 9 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretli ölüyor sesiz olun
    Cevapla