Sigara ve içkiden bütçeye 1.8 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisinin 1,8 milyar lira olacağını bildirdi.

Sigara ve içkiden bütçeye 1.8 milyar lira
Sigara ve içkiden bütçeye 1.8 milyar lira
GİRİŞ 07.01.2015 11:34 GÜNCELLEME 07.01.2015 11:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Şimşek, Kanal 24 televizyonunun canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonunun kararına ilişkin soru üzerine Şimşek, komisyonun hukuki bir süreç olduğunu ve yürütülen çalışmaları da bu çerçevede görmek gerektiğini söyledi. Şimşek, "Komisyonu kuran, imkan sağlayan partimiz. Çoğunluk bizdeydi. Dolayısıyla bu süreci o çerçevede görmek lazım. Siyaseten bu konu istismar edilmeye devam edilecek ama Türkiye'de hukuki süreç, mahkemelerde bu süreç işledi, şimdi de Meclis düzeyinde işliyor. Hiçbir şekilde komisyondaki arkadaşlarımızla bir diyaloğumuz, bir telkinimiz söz konusu değil. Şimdi de Genel Kurul'da nihai karar verilecek. Takdir yüce Meclis'in demek lazım" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, borç yapılandırmasına yönelik soruları yanıtlarken, son yapılan kamu alacaklarının, vergilerin, sosyal güvenlik primlerinin yapılandırılmasının beklediklerinden daha büyük başarıya ulaştığını ifade etti.

Önceki yapılandırmalardan farklı olarak bu defa cezalardan da vazgeçmediklerine işaret eden Şimşek, vergilerin aslını, enflasyon farkını, yani reel değerini, ayrıca vergi cezalarını da aldıklarını belirtti. Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Tüm bunlara rağmen 4,5 milyon mükellefimiz, vatandaşımız yapılandırmaya başvurdu ve 42,5 milyar liralık bir alacak yapılandırıldı. Bütçeyi elimizden geldiğince muhafazakar varsayımlarla yapmaya çalışırız. Dolayısıyla bütçeyi hazırlarken yapılandırmadan hiçbir şey gelmeyeceğini varsaydık. Yapılandırmadan önemli miktarda gelir elde edersek bunu ağırlıklı olarak yatırımlar için kullanacağız. Çünkü Türkiye'nin uzun vadeli geleceği açısından üretken kapasitenin artırılması çok önemli. İlave gelecek geliri daha çok yatırımlarda belki kısmen de borç azaltmada kullanabiliriz. Yapılandırma bir af niteliğinde olmamasına rağmen şu an itibariyle son derece cesaret verici sonuçlara ulaşıldı. Doğrusu bizim öngördüğümüzün çok çok üzerinde bir ilgi var."

Maliye Bakanı Şimşek, vergi uygulamaları konusunda yıl içinde yeni adımlar atılıp atılmayacağının sorulması üzerine, "Şu an itibariyle gündemimizde yeni bir vergi düzenlemesi, vergi artışı yok" dedi.

- Sigara ve içkideki vergi düzenlemeleri

Sigara fiyatlarını enflasyona yakın artırdıklarına değinen Şimşek, şunları kaydetti:

"Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5,5 lira olan da var. Maktu ÖTV'yi 5 kuruş artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruş. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5,5'ta ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik. Bu maktu bir vergidir ama yeniden değerleme oranına baktığınız zaman geçen sene yüzde 10,11'di. Dolaysıyla biz yeniden değerleme oranının altında artış sağladık. Sigaradaki vergi artışından gelecek gelir yaklaşık 1,3 milyar lira."

Bakan Şimşek, alkollü içkilerde ise ulusal düzeyde, standart bir fiyat olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çok ürün var, değişik fiyatlar var. Ama orada da bizim tahminimiz vergi artışının fiyatlara yansıması muhtemelen yüzde 10 ile maksimum yüzde 16 arasında olacak. Biraz yeniden değerleme oranının üzerine çıktık onun da temel sebebi AB'ye olan taahhüdümüz. Yani yerel bazı içkilerle ithal edilen bazı içkiler arasındaki pariteyi sağlamamız lazım zaman içerisinde. Biz bir yol haritası vermiştik vergi faslını açarken. Mesela rakıyla ilgili çok tartışma yaşanıyor. Onun aslında sebebi o. Yani AB üyelik sürecinde vergi faslını açarken birtakım taahhütlerde bulunduk. Yerel içkilerle uluslararası yani dışarıdan gelen içkiler arasında vergi yükünü zaman içerisinde eşitlemeye gideceğiz. Bunu iki türlü yapabilirsiniz yabancı içkilerde vergiyi indirerek de sağlayabilirsiniz o pariteyi ama biz tercihimizi yükselterek yaptık. Alkollü içkilerde yaptığımız vergi artışlarının gelir etkisi yaklaşık 500 milyon lira olacak. Yani sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1,8 milyar lira olacak."

- "Sigara firmalarının çabalarını boşa çıkartacağız"

Sigara firmalarının vergiden kaçınmak, vergiyi daha düşük tutmak için fiyatlarını indirdiklerine dikkati çeken Şimşek, geçen yılın son çeyreğinde bu trendi gördüklerini ifade etti. Şimşek, "Buna müdahale edemeyiz ama ne yaptık AB'de olduğu gibi bir asgari maktu vergi var, maktu vergi var, bir de oransal vergi var. Oransal vergiye dokunmadık, asgari maktuya da dokunmadık sadece son 6 ayın enflasyonu kadar artırdık. Esas itibariyle zaman zaman fiyatları düşürerek vergi gelirlerimizi aşındırmaya yönelik sektörün stratejisini bozmaya çalıştık. Sektörün bu çabalarını biz ileriki dönemlerde de boşa çıkartacağız şimdiden söyleyeyim. Fiyat indirmeye devam ederlerse önümüzdeki dönemde de bu maktu vergiler noktasında gereken düzenlemeleri yapacağız" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • uğur 9 yıl önce Şikayet Et
    kendimizi zehirlemek bile pahalı be, yeter artık bu saatten sonra isyan ediyorum bu duruma,herşeye zam ülkede bir çok kişi borçlarını ödeyemiyor
    Cevapla
  • Cumhur 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Toplam İcra Dosyası Sayısı 2003 yılı 9,305,453 2013 yılı 21,838,823 Artış:%135 Kaynak:Adli Sicil
    Cevapla
  • mehmet demir 9 yıl önce Şikayet Et
    ocagınız batsın inş..
    Cevapla