2014 enerjide Türkiye'nin yılı oldu!

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu, 2014’ün enerjide “Türkiye yılı” olduğunu belirtti ve şu müjdeyi verdi.

2014 enerjide Türkiye'nin yılı oldu!
2014 enerjide Türkiye'nin yılı oldu!
GİRİŞ 29.12.2014 12:06 GÜNCELLEME 29.12.2014 12:06

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Bu yıl enerji dünyasına damgasını vuran petrol fiyatlarının düşmesi ve Güney Akım’ın iptal edilmesi Türkiye’ye ekonomik ve stratejik olarak büyük kazanımların kapısını açacak. Bu gelişmeler, ülkemizin en önemli sorunlarından cari açığın şimdiden düşmesini sağladı” dedi.

Kumbaroğlu, ekonomisi hızla gelişen Türkiye’nin doğal olarak enerji ihtiyacının da arttığını kaydetti.

Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının ekonomik ve siyasi çok sayıda olumsuz sonucu olduğunu, bunların bedelinin yıllarca ödendiğinin altını çizen Kumbaroğlu, enerji sektöründe 2014 yılının ise uluslararası sonuçlar ele alındığında belki de en fazla Türkiye’ye katkı sağlayan bir yıl olduğunu dile getirdi.

Kumbaroğlu, enerji dünyasında 2014 yılına petrol fiyatlarının düşmesi ve Güney Akım projesinin iptal edilmesinin damga vurduğunu belirterek, “Petrol fiyatlarının düşmesi iktisadi bir sonuç, Güney Akım’ın iptali ise siyasi bir hamle olarak karşımıza çıktı. Bu gelişmeler Türkiye’ye ekonomik ve stratejik olarak büyük kazanımların kapısını açacak” dedi.

Cari açık azalıyor

Kumbaroğlu, 2014 yılına varil fiyatı 107 dolar ile başlayan OPEC petrol sepetinin özellikle son aylarda hızlanan düşüşle yılı 55 dolar seviyesinde kapattığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin cari açığı 2013 yılında 65 milyar dolar olurken 2014 yılı cari açığı petrol fiyatlarının düşüşü sayesinde daha az olacak. Petrol ve ürünleri ithalatına ayda yaklaşık 5 milyar dolar ödediğimize göre fiyatların düşmesi sonucu sadece Aralık ayında bile cari açık yaklaşık 2 milyar dolar azalmış olabilir. Petrol ithalatına dayalı AB ekonomileri için de benzer şekilde olumlu yansımalar olacak ve bu durum da AB ülkeleri ile olan yoğun ticaret hacmi sebebiyle yine Türkiye’ye olumlu yansıyacak.

2014 yılına damga vuran diğer önemli enerji olayında Rusya Devlet Başkanı Putin’in Güney Akım projesini iptal etmesi ve Türk Akım projesini önermesi AB için olumsuz, Türkiye için iyi haber. Bu proje sayesinde Türkiye’de gaz ticaretinin yapıldığı ve fiyatların belirlendiği bir Enerji Terminali kurulacak, ülkenin stratejik önemi çok artacak. Bu gelişme aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerinde bir kırılma noktası oluşturarak Türkiye’nin AB üyelik müzakere sürecinin bu sefer AB tarafından hızlandırılmak istenmesine yol açabilir.

Ülkemizde hep endişelere neden olan enerji fiyatları ve arz güvenliği 2015’e girerken ilk kez umutlu bir gelecek vaat ediyor. Enerji sektöründe 2014 yılının Türkiye için altın fırsatlar sağlayan bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.”

KAYNAK: AA