Ünlü işadamı vergi yüzsüzleri listesinden çıktı

Varlık Barışı kapsamında beyan ettiği 5.2 milyar lirayı getirmediği için vergi yüzsüzleri listesinde yer alan Ali Türkan listeden çıktı.

Ünlü işadamı vergi yüzsüzleri listesinden çıktı
Ünlü işadamı vergi yüzsüzleri listesinden çıktı
GİRİŞ 28.12.2014 08:37 GÜNCELLEME 28.12.2014 09:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu bulunanlar listesinde Ali Türkan sürprizi yaşandı. Varlık Barışı kapsamında beyan ettiği 5.2 milyar lirayı getiremediği için 2010 yılında listeye giren ve geçen yıl borcu 195.6 milyon liraya ulaşan Türkan bu yıl listede yer almadı.

MALİYE'NİN AFFINA SIĞINMIŞ

Türkan'ın vergi dahil kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırma süreci çerçevesinde Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunduğu öne sürüldü.

ALİ TÜRKAN KİMDİR?

Tokat Zile nüfusuna kayıtlı İş adamı ve Müteahhit Ali Türkan, ilk iş hayatına Konya'da girdi. 1200 konutluk inşaat yapan ancak işleri iyi gitmeyen Ali Türkan Türkiye'yi terk ederek Suudi Arabistan'a gitti.

TÜM TÜRKİYE ONU KONUŞMUŞTU

Suudi Arabistan'da da tutunamayan Türkan, Suudi Arabistan'daki iş avansı olan 40 milyon doları 1988'den itibaren petrol fonlarında değerlendirdi. İsviçre'de bulunan parası 3.5 milyar dolara çıkan Ali Türkan, 2009 yılında bu parayı Türkiye'ye getireceğini söyleyerek gündem konusu olmuştu.

Türkan, 27 Şubat 2009 tarihinde Ankara Cumhuriyet Vergi Dairesine yurt dışındaki 5,2 milyar liralık kaynağı Türkiye'ye getireceğini beyan etmişti. Ali Türkan'a yaptığı bu başvuru kapsamında 104 milyon lira vergi tahakkuk ettirilmiş ve mevzuat gereği bu vergiyi takip eden ayın sonuna kadar ödemesi istenmişti.

Ancak Ali Türkan, Varlık Barışı için getireceğini vaat ettiği parayı sürenin dolması nedeniyle getiremedi.

ŞİMŞEK RESTİ ÇEKMİŞTİ

Ali Türkan, Varlık Barışı kapsamında uygulamada uzatıma gidilmesi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmek istedi. Ancak Şimşek bu görüşmeyi kabul etmedi.

Söz konusu görüşmenin gerçekleşmediğine dair yapılan açıklama şu şekilde;

"Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile adı geçen şahıs arasında bugüne kadar hiçbir şekilde özel bir görüşme gerçekleşmemiştir. Ali Türkan, 20 Mayıs 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Maliye Bakanlığı tasarısının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyon toplantısı öncesinde Sn Bakanımız Mehmet Şimşek ile ayakta üstü görüşmek istemiş ancak bu girişimi de başarılı olmamıştır." denilmişti.

2010 sonu itibariyle Vergi borcu 160 milyon 279 bin 971 liraya yükselen Ali Türkan, söz konusu tutar ile Ankara'da devlete en fazla vergi borcu bulunan ilk 2 mükelleften birisi haline gelmişti.

OTOMOBİLİN PARASINI BİLE ÖDEYEMEDİ

Ali Türkan 2009 yılında 2A Turizm Otelcilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden kiraladığı otomobilin parasını ödemediği için icralık olmuştu.

Otomobili 6 ay kullanan, ancak ücretini ödemeyen Ali Türkan, sonunda icralık oldu ve avukat Yahya Arslan, işadamı müvekkili Ahmet Erdem'in Ali Türkan'dan alacağı olan 9 bin 764 TL'nin tahsili için İstanbul 3. İcra Müdürlüğü'ne başvurmuştu.

LİSTEDE BÜYÜK PARA

Maliye Bakanlığı, 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu bulunan ve 30 Kasım 2014 tarihi itibarıyla ödememiş vergi mükellefleri ile 1 Haziran 2013- 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında kesinleşen ve toplam tutarı 1 milyon lirayı aşan vergi cezaları listesini yayımladı. Listede sadece ilk 100'de yer alanların borcu ve cezası 15 milyar 18 milyon liraya ulaştı.

BAŞARAN BİRİCİ OLDU

Devlete 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu bulunanların sayısı 14 bin 247 oldu. İlk sırayı, 839.4 milyon lirayla İmarbank'ın yöneticilerinden Hilmi Başaran aldı. Listede ilk 50 mükellefin 17'si Uzanlar ve İmar Bankası bağlantılı kişi ya da şirketlerden oluştu. Bunların borcu 4.5 milyar lira olarak yer aldı.

3 İSİM LİSTEDE YOK

Geçen yılki listede 579.3'er milyon liralık borçla yer alan Uzan Grubu'ndan Mustafa Akar, Bahattin Uzan ve Yeşim Öztürk bu yıl listede yer almadı. Bunların liste dışı kalmasının, mahkeme kararından kaynaklanmış olabileceği yorumları yapıldı. (Habertürk)

YORUMLAR 4
  • sahin 9 yıl önce Şikayet Et
    vergi yuzsuzleri listesinden cikmis en zenginler listesine girmis ama isleri hic iyi gitmemis!!yazıh,.,
    Cevapla
  • yok yaa 9 yıl önce Şikayet Et
    zileli mi Allah Allah
    Cevapla
  • s.d. 9 yıl önce Şikayet Et
    sanki bu efsane de; "teneffüslerde milyar $ kazanan ögrenci" üfürüğüne benziyor
    Cevapla
  • Mehtap 9 yıl önce Şikayet Et
    işleri iyi gitmemiş ama parası 5,5 milyar dolara çıkmış
    Cevapla