Bakan Zeybekçi: Van'da istediğimizi alamadık

6. bölge teşviklerinden ve alınan verimden bahseden Bakan Zeybekçi Van'da istenilen sonucu alamadıklarını söyledi.

Bakan Zeybekçi: Van'da istediğimizi alamadık
Bakan Zeybekçi: Van'da istediğimizi alamadık
GİRİŞ 27.12.2014 10:47 GÜNCELLEME 27.12.2014 10:47

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "6. Bölge teşviklerinde bu kapsamda olan illerde yatırım ve istihdamda yüzde 200'e yakın bir artış var ancak Van'da istediğimiz sonucu alamamışız" dedi.

Partisinin Tuşba İlçe Başkanlığı Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılmak üzere Van'a gelen Zeybekçi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Kent merkezindeki bir otelde verilen kahvaltı öncesinde bir konuşma yapan Zeybekçi, bakanlıklarının kuruluşunun birinci yılını doldurduklarını anımsattı.

Zeybekçi, en kısa zamanda tam gün ya da iki günlük program için kente gelip ilçelere giderek Van'ı tanımak istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu toplantıda sizleri dinlemek istiyorum. Genel müdürlerimiz burada. Van'ı değerlendirmek istiyorum. 6. Bölge teşviklerinde bu kapsamda olan illerde yatırım ve istihdamda yüzde 200'e yakın bir artış var ancak Van'da istediğimiz sonucu alamamışız. Bu iyi incelenmesi gereken bir şey. Bunun nedenini biliyoruz. Yatırımın olması için sermayenin gelmesi için aranan tek bir şey var. Rakamlarla baktığımız zaman bir milyonun başındaki 'bir' rakamını aldığınız zaman geriye 6 sıfır kalıyor. Bu rakamın başındaki 'bir' huzur, barış, kardeşlik, refah, birlik ve beraberliktir. Bu biri bıraktığımız zaman buraların şahlanacağını biliyoruz."

İran'la ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini ve iki ülke arasındaki ticarette 160'ın üzerindeki üründe sıfır gümrük uygulanacağını vurgulayan Zeybekçi, taşımacılıkla ilgili bazı sorunların bulunduğunun söylendiğini ancak bunun kalıcı bir sorun olmadığını ve kısa zaman içinde giderileceğini vurguladı.

Zeybekçi, gönüllerinin, kalplerinin bölgede olduğunu ve ekonomik gelişmenin sağlanması için teşvik ve yatırım başvurularının gerektiğine dikkati çekerek, "İmkanların değerlendirilmesi için birincisi barış ve huzurun olması gerekiyor ancak ikincisi de belki yaptığımız destekleri yeterince anlatamıyoruz. KOBİ'ler bölgede fazla. Özellikle ilçelerde. En kılcal damara kadar, oda başkanlarımızla verdiğimiz teşvik ve destekleri bir bir anlatacağız. Yurt dışı ziyaretleri ve yurt dışındaki katılınacak olan fuarları destekleme imkanımız var. Bunların anlatılması için tam günlük bir çalıştay düzenlenmesi gerekiyor. Herkesin katılacağı ve anlayacağı sadelikte bir çalışmayı ocak ayı içinde Van'da yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Zeybekçi'nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıya, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan ile Vali vekili Mehmet Parlak, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, sicil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı.

KAYNAK: AA