Ban: Seçime kadar yaman tezgahlar var

2015 Haziran'ın önemine dikkat çeken DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, , “Seçim kadar çok yaman tezgâhlarla karşı karşıya kalacağız" dedi

Ban: Seçime kadar yaman tezgahlar var
Ban: Seçime kadar yaman tezgahlar var
GİRİŞ 24.12.2014 14:47 GÜNCELLEME 24.12.2014 14:47

DESAV (Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı) Prof.Dr. Ünsal Ban, 2015 yılında küresel ekonomide neler yaşanacağına değinerek,  “Siyasi istikrara sahip çıkmaya devam etmemiz, fırtınalardan korunmamızı sağlayacaktır” dedi.

"SEÇİME KADAR ÇOK YAMAN TEZGAHLAR KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"

Ban, Türkiye açısından 2015 Haziran’ı çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Seçim gününe kadar çok şedit, çok yaman tezgâhlarla karşı karşıya kalacağımız açık. Önümüzdeki 6 ay boyunca ‘algı’yı bozmak için ellerinden geleni yapacaklardır; uyanık, çok uyanık olmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında olmazsa olmazlardan olan ‘yapısal dönüşüm programı’nın ekonomik yansımalarının 2015 yılında görülmeye başlayacağını söyleyebiliyoruz” dedi.

"FED, ANA BELİRLEYEN"

Prof. Dr. Ünsal Ban, küresel ekonominin 2015 yılı ana gündem maddelerini ve bunların Türkiye’ye muhtemel etkilerini değerlendirdi.

FED’in ana belirleyen olacağını söyleyen Ban; “Küresel ekonomi açısından önümüzdeki yılın gündemini, ABD Merkez Bankası FED tarafındaki faiz artışı tartışmaları ve petrol fiyatlarının seyri ile gelişmiş ülkelerdeki yavaşlama eğilimi oluşturmaya devam edecek. FED bir süredir ABD ekonomisinin beklentilerden daha iyi performans gösterdiğini belirterek yakın zamanda (beklenti 2015’in 2. yarısı) faizleri artırmaya başlayacağını ifade ediyor. Faiz artışı,  borçlanma maliyetlerinin ve doların küresel piyasalardaki değerinin yükselmesi anlamına geliyor. Bu durum (kaynak ihtiyaçlarından dolayı) en fazla gelişen ülkeleri etkiler. FED faizi artırırsa, gelişen ülkelere yönelik risk algısı tırmanır. Türkiye, bu ülkeler arasında özel bir yere sahiptir. Siyasi istikrara sahip çıkmaya devam etmemiz, fırtınalardan korunmamızı sağlayacaktır.”diye konuştu.

PETROL FİYATLARI NE OLACAK?

Petrol fiyatlarının seyri hakkında da bilgi veren Ban, “Geride bıraktığımız altı aylık süreçte, 115 dolarlık brent petrol varil fiyatının 60 dolar seviyelerine indiği görülüyor. Bu hâl devam ederse¸  üretici ülkeler çok büyük sıkıntılar yaşar. Biz ise enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke olarak, gelişmelerden kârlı çıkarız. Petrol fiyatları 2015’te ciddi artış kaydetmezse -ki bu ihtimal düşüktür- Türkiye düşük petrolün keyfini önümüzdeki yıl da sürecektir. Enerji maliyetlerinin düştüğü böylesine müsait bir dönemde, “üretim hamleleri” birbiri ardına gelirse harika olur.”dedi.

"GELİŞMİŞ ÜLKELER AÇISINDAN SORUNLU BİR YIL"

Gelişmiş ülkeler açısından değerlendirmelerine devam eden Ban, ABD ekonomisinin iyi sinyaller verdiğini belirterek; “Avrupa ve Japonya ise durgunlukla mücadelede şu ana kadar başarılı olamadı. Ardı ardına uygulanan teşvik ve desteklere rağmen sorunların devam etmesi, ilgili ülkelerin 2015’te de gevşek para politikaları izleyeceği anlamına geliyor. Bu durum, gelişen ülkeler açısından FED kaynaklı endişeleri zayıflatır. Bununla birlikte, ABD dışındaki gelişen ülkeler açısından parlak bir yıl beklemiyoruz. Ülkemiz ile “gelişmiş dünya” arasındaki fark 2015’te biraz daha kapanacaktır.”diye konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL"

Prof. Dr. Ünsal Ban, küresel ekonomideki başlıca gündem maddeleri ve bunların ülkemize muhtemel etkilerini değerlendirdikten sonra ülkemiz açısından durum değerlendirmesi yaparak;  “Bizde, 2015 Haziran’ı çok önemli. Seçim gününe kadar çok şedit, çok yaman tezgâhlarla karşı karşıya kalacağımız açık. Önümüzdeki 6 ay boyunca ‘algı’yı bozmak için ellerinden geleni yapacaklardır; uyanık, çok uyanık olmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında olmazsa olmazlardan olan ‘yapısal dönüşüm programı’nın ekonomik yansımalarının 2015 yılında görülmeye başlayacağını söyleyebiliyoruz.”dedi.

"TÜRKİYE YOLUNA HIZLA DEVAM EDECEK"

Ban,  sonuç olarak 2015’in küresel ekonomi açısından sancılı bir yıl olacağını; ancak Türkiye’nin siyasi istikrarını pekiştirerek yoluna devam edeceğini belirterek; “Bu yılın ilk altı ayında yaşayacaklarımız canımızı sıkabilir ama hiç endişe etmeyelim: Türkiye doğru istikamettedir ve yılın ikinci yarısından itibaren çok daha hızlı ilerleyecektir.”dedi.