Merkez Bankası beklenen kararını açıkladı

Merkez Bankası beklenen toplantısını gerçekleştirdi ve faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini açıkladı.

Merkez Bankası beklenen kararını açıkladı
Merkez Bankası beklenen kararını açıkladı
GİRİŞ 24.12.2014 14:02 GÜNCELLEME 24.12.2014 15:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, TCMB bünyesindeki bankalar arası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.

PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,5'te sabit bıraktı.

Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır (0) ve borç verme faiz oranı yüzde 12,75'te sabit bırakıldı.

- "Para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir"

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği ifade edilen duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi.

Dış talep zayıflarken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği kaydedilen duyuruda, Kurul'un, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği vurgulandı.

Duyuruda, yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecektir. Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılında, ilk yarıda daha hızlı olmak üzere, Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

YORUMLAR 6
  • paralel 9 yıl önce Şikayet Et
    merkez bankası genel müdürü sanki birilerine hizmet ediyoor
    Cevapla
  • Yeliz 9 yıl önce Şikayet Et
    Önceden ayın sonunu getiremiyorduk şimdi ortasını getiremiyoruz.Yaşasın Yeni Türkiye.
    Cevapla
  • Asi 9 yıl önce Şikayet Et
    Sn Basci kendine acimiyorsan bu millete aci. Tamam bu isin uzmanisin fakat uzmanlar da yanilabilir. Faizleri indiremiyorsan istifa et sorumluluktan kurtul. Sana ismi yok bu dünyada.
    Cevapla
  • isimşiz 9 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon 9 10 sana verilecek kredi faizi 6 7 dünyada böyle babayiğit varmı acaba
    Cevapla
  • Arif Derviş 9 yıl önce Şikayet Et
    MB tarihi bir hata yapıyor , bu ortam da faizleri mutlaka indirmeli idi ki yakında FED faiz artırdığında bizimde faizleri artıracak koridorumuz olurdu . Bu faizler ile kimse yatırım yapmaz , büyüme de olmaz . Bu faizler ile Fed faiz artırımına denk gelirsek bizim faizleri 15 lerin üstüne çıkarmamız gerekecek .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle