Avrupa'da yenen 3 balıktan biri Türkiye'den

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker, Avrupa'da tüketilen her 3 ya da 4 çupra, levrekten bir tanesi Türkiye'den gittiğini söyledi.

Avrupa'da yenen 3 balıktan biri Türkiye'den
Avrupa'da yenen 3 balıktan biri Türkiye'den
GİRİŞ 24.12.2014 09:39 GÜNCELLEME 24.12.2014 09:39

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker, kültür balıkçılığında ihracatı 61 bin tondan 233 bin tona çıkardıklarını belirterek, "Avrupa başkentlerindeki restoranlarda tüketilen, satılan her 3 ya da 4 çupra, levrekten bir tanesi Türkiye'den gidiyor. Su ürünleri ihracatımız 568 milyon dolara çıktı. Biz bunu 97 milyon dolardan almıştık. Yaklaşık 6 katlık bir büyüme var" dedi.


Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısına katılmak üzere Edirne'ye geldi. Karayoluyla gelen Bakan Eker'i Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, toplantının yapılacağı otelde karşıladı. Tarım sektörü temsilcileriyle birlikte akşam yemeği yiyen Bakan Eker, daha sonra hükümetin son 12 yıldaki tarım politikalarını anlattı. Özellikle Trakya bölgesinin şap hastalığından arındırılması için 2 yıllık bir çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, Trakya'nın bu konuda ihracat merkezi haline geldiğini söyledi.

AVRUPA'YA BALIK TÜRKİYE'DEN GİDİYOR

Su ürünlerinde kültür balıkçılığını 61 bin tondan, 233 bin tona çıkardıklarını kaydeden Bakan Eker, özelikle alabalık, çupra ve levrekte Avrupa'ya büyük ölçüde ihraç edildiğini belirterek, "Bunların bir kısmı Avrupa'daki pazarlara ihraç ediliyor. Avrupa başkentlerindeki restoranlarda tüketilen, satılan her 3 ya da 4 çupra, levrekten bir tanesi Türkiye'den gidiyor. Su ürünleri ihracatımız 568 milyon dolara çıktı. Biz bunu 97 milyon dolardan almıştı. Yaklaşık 6 katlık bir büyüme var. Türkiye'de hayvansal ürün ve canlı hayvan ihracatı 8 kat arttı. 246 milyon dolardan, 1.9 milyar dolara çıktı. 2013 yılının Kasım ayında ilk defa kendi yetiştirdiği damızlık gebe düve ihracatını gerçekleştirdi. 2013 yılına kadar Türkiye'nin tarihinde hiç bir zaman damızlık yani nitelikli genetik materyal ihracatı yapılmadı. 1980'li yıllarda canlı koyun, keçi satılıyor. Kasaplık satılıyor, yani kesmek üzere veriyorlardı. O zamanlarda zaten Türkiye'nin genetik varlığının sonunu öyle getirmişlerdi. Şimdi yetiştirdiği genetik materyali, ıslah edilmiş, yüksek verimli damızlık düve ihracatı yaptı" dedi.

"AVRUPA'NIN 10 KATI BÜYÜDÜK"

Türkiye'nin tarım sektörünü 23 milyar dolardan, 62 milyar dolar hasılaya çıkardıklarını anlatan Bakan Eker, tarımsal güç anlamında Avrupa'nın birinci büyük tarımsal gücü haline gelindiğini söyledi. 2008 yılından bu yana aynı durumdayız. Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinin 10 yıllık tarımsal büyümesi yıllık ortalama 0.2'dir. Türkiye, Avrupa Birliği'nin ülkelerinin ortalamasının 10 katı yıllık ortama büyüme kaydetti" diye konuştu.

KAYNAK: DHA