İşsizlere 235 milyon liralık eğitim!

UMEM Beceri'10 Projesi'yle 2009'dan bugüne kadar 170 binden fazla kişi yararlandı ve programa 235 milyon lira kaynak harcandı.

İşsizlere 235 milyon liralık eğitim!
İşsizlere 235 milyon liralık eğitim!
GİRİŞ 18.12.2014 12:18 GÜNCELLEME 18.12.2014 12:18

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi" ile 2009'dan bugüne kadar 170 binden fazla kişinin yararlandığını ve 235 milyon lira kaynak harcandığını bildirdi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UMEM Beceri'10 Projesi ile işverenlerin nitelikli eleman bulamama sorununun çözüldüğünü söyledi.

Bu projeyle aradığı elemanı bulamayan işverenin dilerse kendi işyerinde bu elemanı yetiştireceğini belirten Bakan Çelik, dilerse de belirli bir eğitim aldıktan sonra işyerinde işbaşı eğitim yaptırabileceğini ifade etti.

Çelik, projenin işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla 2010'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR, TOBB, TOBB ETÜ ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde geliştirilen işbirliğinin ürünü olduğunu aktardı.

Projeyle özellikle sanayi, mesleki ve teknik eğitim kurumları arasındaki işbirliğinin artırıldığını, ihtiyaç duyulan nitelikli işgücü talebinin de karşılandığını kaydeden Bakan Çelik, proje kapsamında sanayi, hizmet ve tarım alanlarında teorik eğitim ve işbaşı eğitiminin birlikte verildiğini dile getirdi.

-"Projeden 171 bin 156 işsiz vatandaşımız yararlandı"

Çelik, "İşsizlerimizi İŞKUR tarafından finanse edilen UMEM Eğitim Programlarına katılmaya davet ediyoruz" diyerek, "Eğitime katıldığınız her gün için 25 lira cep harçlığını, iş kazası ve meslek hastalığıyla genel sağlık sigorta primlerini İŞKUR ödüyor. Bu kurslar sayesinde hiçbir harcama yapmadan üstüne bir de para alarak hem meslek öğreniliyor hem de işyerlerinde uygulama yapma fırsatı bulunuyor" ifadelerini kullandı.

İşverenlerin nitelikli eleman bulamama sorununa çözüm getirdiklerini vurgulayan Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Bu projeyle işverenimiz sıfır maliyetle aradığı vasıfları edinmiş, nitelikli işgücüne kavuşmuş işsizimiz de meslek öğrenecek. İşverenlerimiz, bağlı olduğu oda aracılığıyla talebini İŞKUR'a iletsin ve ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücüne kavuşmak için sağlam bir adım atsın. İŞKUR'un düzenlediği ve mayıs ayının başında yenilenen protokolle projenin yeni bir ivme kazanması bekleniyor.

İşverenimizin aradığı elemanı kendi işyerinde yetiştirmesini sağlayan bu programlardan 2009'dan bugüne kadar 170 binden fazla kişi yararlandı ve bunların yüzde 60'dan fazlası işe yerleştirildi. Söz konusu programa bu zamana kadar 235 milyon lira kaynak harcandı. Ayrıca 17 bin 500'e yakın kurs programdan 105 bin 902'si erkek, 65 bin 254'ü kadın toplam 171 bin 156 işsiz vatandaşımız yararlandı. Katılanların yarısının kadın olduğu bu programdan 2014 yılının başından Kasım ayının sonuna kadar yaklaşık 48 bin kişi faydalandı."