Davutoğlu 7 maddelik 2. paketi açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu yapısal dönüşüm programları kapsamında merakla beklenen 7 maddelik 2. paketi açıkladı.

GİRİŞ 18.12.2014 11:42 GÜNCELLEME 18.12.2014 12:26
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yapısal Dönüşüm Programları toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu 7 maddelik 2. dönüşüm paketini açıkladı. 7 maddelik planın 425 eylemi olduğunu belirten Davutoğlu önümüzdeki hafta ise 3. paketi açıklayacaklarını söyledi.

TÜRKİYE KRİZDEN ETKİLENMEDEN KRİZİ YÖNETİYOR

7 maddelik dönüşüm programını açıklamadan önce kısa bir konuşma yapan Davutoğlu,  ekonomideki ilkeli tutumun şimdiye kadar olduğu gibi devam edeceğini belirterek,'' 2008'den beri tüm dünya ülkeleri kriz yönetimi ile ilgileniyor. Türkiye bir yandan krizlerle ilgili önlemini alıyor bir yandan da yapısal reformlarını hayata geçiriyor. O yüzden Türkiye ekonomik krizden etkilenmeden krizi yönetiyor.'' diye konuştu.

BÜYÜMEMİZ TAKDİR GÖRÜYOR

Tek parti yönetiminin de yaşanan istikrar açısından çok büyük fayda sağladığını da söyleyen Davutoğlu, ''Kamu özel sektör ilişkisi he zamankinden çok daha etkin bir şekilde sürüyor. Büyüme verilerimiz beklentimizin altında ama dünya geneline bakıldığında takdir gören bir performans.'' dedi.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ HEM OLUMLU HEM OLUMSUZ EKİLİYOR

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin enerji maliyetlerini ve cari açığını düşürdüğünü de söyleyen Davutoğlu, bu düşüşün öte yandan da Rusya'daki olumsuzluktan kaynaklı Türkiye'yi olumsuz etkilediğini de söyledi.

Bugün açıklanan yapısal dönüşüm programları içerisinde özel sektörün de bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, 7 maddelik 2. paketi açıkladı.

İşte Davutoğlu'nun açıkladığı 7 maddelik 2. paket:

Üretimde verimliliğin arttırılması programı: Verimliliğin arttırılmasına özel bir önem vereceğiz. Sanayide toplam katkıyı yüzde 20'ye çıkartacağız. Kobi'lerin kurumsallaşmasına özel önem vereceğiz. Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımlarını güçlendireceğiz. Kaynak verimliliğini arttıracağız. Ürün çeşitliliği için destek vereceğiz. Türk Malı markalarının itibarını güçlendireceğiz.

Yurtiçi tasarruflarının arttırılması ve israfın önlenmesi: İsrafın azaltılmasını amaçlıyoruz. Yurt içi tasarruf oranını yüzde 19'a çıkartacağız.Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayideki makina ekipmanları için istisnalar getireceğiz. Lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. Altın banklacılığını geliştireceğiz. BES'de kesinti oranlarını uluslararası seviyelere çıkartacağız. İsrafın fazla olduğu malları tespit edeceğiz. Genel bir tasarruf kampanyası yapacağız



İstanbul Finans Merkezi programı: Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak şeffaf bir piyasa oluşturalacak. İstanbul'un ilk aşamada ilk 25 ülke içinde yer almasını sağlayacağız.Haksız rekabete yol açan vergileri kaldıracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız. İstanbul finans merkezi bölgesinde ulaşım alt yapısını geliştireceğiz. Hem kamuda hem de özel sektörde uluslararası sertifikalara sahip kişi sayısını arttıracağız. Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacağız.

Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi: Kamu faiz harcamalarını belli bir büyüklükte tutacağız. Sosyal yardımlarda suistimali engelleyeceğiz. Sosyal yardımlar için veri tabanı oluşturacağız. Tarımsal desteklerin çevresel etkilerini değerlendireceğiz. saydamlığın arttırılması için bütün ihale sonuçlarının yayınlanması konusunu elden geçireceğiz. Hizmet alımlarında fayda maliyete bakacağız. Akıllı ilaç hizmetlerini yaygınlaştıracağız.

Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması: Vergilemede hizmet sunumu kalitesi artırılacak ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi sağlanacak. Kayıt dışının azaltılmasını ayrı bir reform paketi olarak ele alacağız. Vergi mevzuatını sadeleştireceğiz. Yerel yönetimlerin öz gelirlerini arttıracağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için çalışma yapacağız. vergileme alanında teknolojiden daha fazla yararlanacağız. Vergi dairelerinin beşeri ve fiziki yapısını geliştireceğiz.

İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi: Özel sektör yatırımlarının GSYH’ya oranı 2018 yılı sonunda yüzde 19,3’e çıkartılacak ve gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarının 93,9 milyar dolara ulaşması hedeflenecek.  İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında Türkiye’nin ilk 40 ülke arasına girilmesi sağlanacak. Ülke ekonomisi için önem arz eden yatırımlar için bürokratik engeller kaldırılacak. İşyeri açma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlayacağız. Hukuki süreçleri kısaltacağız

.

İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme: Bilgi ve veri ihtiyaçlarını karşılayan istatistik portalı kurulacak. Uluslararası standartlarda üretilmiş istatistik sayıları arttırılacak. Ulusal ve uluslararası kullanıcılar dikkate alınarak uluslararası istatistik üreteceğiz. Tüm istatistikleri tek çatı altında toplayacağız. TÜİK'i kurumların kullanımına açacağız. Kurumlarda istatiksel veriler çıkartabilen birimler kuracağız.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 26
  • Dadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun...dünya krizdeyken,ekonomimiz ve icraatler taş gibi!!!Artık,kitap fırlatarak,dolar 2 ye katlanmıyor ve faizleri arttırtmak için tüm Vatanhainleri gezide-çatıda toplansalarda,parelekenarın emri ile hoplasalarda-yırtınsalarda Ülkem tur üstüne tur bindiriyor!20 yaş üzeri otomobiller için''hurda teşvik yasası,,ile taşoron-emekli-asgari ücretlilerede bir kaç müjde geldimi;Tekrar bi helallllll!!!
    Cevapla
  • güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim top sizde çıkarın yasayı milleti soyanlar belli.fert olarak işlem yapmaktansa yasa halkı korumak içindir.haksız ödemeler iade olsun bu hınzırlar ,kardan zarar ederler,ama yok birilerinin korumasındaysa bilemem.
    Cevapla
  • Vatandaş-TURKEY 9 yıl önce Şikayet Et
    Elbette DEVRİM gibi çok güzel şeyler yapılıyor. Fakat; Petrol, Doğal Gaz vs. bu gibi alanlardaki düşüşler biz vatandaşlara yeterince yansımıyor bence. İnşaallah Devletimize yansıyordur ve Yetkili / İlgililerin bu konularda haberi vardır. Ayrıca: Söz Konusu İnDiRiMlErİ; hem DEVLET, hem de GİRİŞİMCİ ve VATANDAŞLAR YETERİNCE Avantajlara Dönüştürebiliyor mu? /DÖNÜŞTÜRMELİLER de bence.
    Cevapla
  • İsrafın azaltılması!!! 9 yıl önce Şikayet Et
    Tasarruf tedbirleri her daim olmalı zira toplumun büyük kesiminin mensubu olduğu İslam Dini bize bunu öğretir. Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz der Yaratan. Peygamberimizde benzer şekilde nehir kenarında bile olsan abdest alırken suyu israf etme der. Fakat bizim Kamu Yönetimine baktığımızda maalesef para benden çıkmıyor ve başkasının parasını harcamak bekara karı boşamak deyimiyle denk gibi görünür. Bakınız kamuda makam araçları en iyisidir makam odaları da hakeza. Bakanlıkları ve meclis Danışman ordularıyla doludur ve ortalama maaşlar 4-5 bin liradır. Sadece kamu mu sendikalar, STK'lar, Üniversiteler ve daha niceleri itibarda israf olmaz hatasıyla en lüks araçlar en lüks semtlerde binalar ve en lüks otellerde açılışlar, çalıştaylar düzenlerler. Yani toplum olarak müsrif olmuşuz ama bihaberiz halimizden. Şüphesiz Allah müsrifleri sevmez. İnşallah bu tedbirler ile lüks ve israf hastalığımız tepeden tırnağa tedavi olur. Selam ve dua ile.
    Cevapla
  • erolk 9 yıl önce Şikayet Et
    Hani maddeler nerde :). Yardımları kısacak galiba bir kaç fakire. Bir kaç büyük kuruluşu da vergi indirimi gelecek gibi. Yani zengine destek. Asgari ücret artacak, emekli maaşı insani bir miktara gelecek, özel sektörde ki işçi hakları düzelecek, fakir halk ahır gibi "kotta" olan dairelerde insanca yaşayacağı dairelere çıkacak gibi sözler var mıydı? ben mi göremedim?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle