Merkez Bankası'ndan tarihi karar!

Merkez Bankası, yeni soluksuz tırmanışla rekorlar kıran doların önünü, enerji kuruluşlarının döviz talebini piyasadan çekerek kesti.

Merkez Bankası'ndan tarihi karar!
Merkez Bankası'ndan tarihi karar!
GİRİŞ 16.12.2014 18:21 GÜNCELLEME 16.12.2014 18:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarının milyarlarca doları bulan döviz ihtiyaçlarının, piyasadan sağlamak yerine, Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanacağını açıkladı.
 
Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından, doların rekorlar kıran tırmanışı durdu ve yönünü aşağıya çevirdi. Hızlı tırmanış ile 2.4140 liraya çıkarak yeni rekor düzeye tırmanan dolar, açıklamanın ardından kademeli olarak düşüşle 2.3720 - 2.3750 lira düzeylerine çekildi.
 
Dolardaki tırmanışa paralel olarak parite etkisiyle 3.0 lira üzerine çıkan euro da 2.9790 - 2.9820 lira düzeylerine çekildi ve yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de 2.6770 düzeyine geriledi.
 
BORSADA BÜYÜK DÜŞÜŞ
 
Güne düşüle başlayan Borsa İstanbul Endeksi'nde kayıplar, özellikle Rus rublesi ve borsasındaki gerilemelerin etkisiyle başlayan küresel çapta riskten kaçışa paralel olarak yüzde 4'e yaklaştı.
 
İlk seansı yüzde 1 kayıpla kapatan BIST-100 endeksi yüzde ikinci seansın başlarında yüzde 3.59 düşüşle 79 bin 834 puana gerilerken, bankacılık endeksinde düşüş yüzde 5'i aştı.

YORUMLAR 6
  • yavuz 9 yıl önce Şikayet Et
    çok yönlü olaylar bunlar rusyanın faiz artırımı türkiyedki cari açık bunun üstüne paralel davası hepsi birleşince hopp dolar gerçek seviyesine yaklasıyor gerçek seviyesi 2.7 oraları görmeyiz inşallah .. ekonomimiz çok iyi diyen arkadaşlara duyurulur.. başbakan ve cumhur başkanımız ne önlem alacak merak ediyorum merkez bankasına emir versinler faiz düşsün dolar 3 lrayı bulsun...
    Cevapla
  • engin kaya 9 yıl önce Şikayet Et
    2 gün içersinde dolardan kim para kazandı onu açıklasınlar.yermiyiz bu numaraları.erdoğan konuştu dolar aldı başını gitti.budamı paralelcilerin oyunu.safmıyız kanalım bunlara...
    Cevapla
  • adsız 9 yıl önce Şikayet Et
    ne paraleli mübarek bir bak dünyaya rusya vs ne oluyor merkez bankaları ne yaptı faizlerini vs. rublenin dolar karşısında bir ay içindeki kaybını öğren anlarsın ne olduğunu:)
    Cevapla
  • Okan Can E. 9 yıl önce Şikayet Et
    Dolar sanki değeri R.T.E belirliyor gibi boş boş konuşma...
    Cevapla
  • Mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankasının rezervi daha çok teminatlardan oluştuğu yani hiç de seçim meydanlarında söylendiği gibi olmadığı için Allah beterinden korusun. Erken tedbir alınmazsa çok fazla hamle şansı yok.
    Cevapla
  • şefket 9 yıl önce Şikayet Et
    iyi yapmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle