IMF'den Türkiye'ye uyarı

IMF, Türkiye'ye, olası kaynak akışı kesilmelerine karşı dış borçların kapatılması ve iç tasarrufların artırılması gerektiği uyarısı yaptı.

IMF'den Türkiye'ye uyarı
IMF'den Türkiye'ye uyarı
GİRİŞ 08.12.2014 11:04 GÜNCELLEME 08.12.2014 11:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'ye, olası kaynak akışı kesilmelerinde yaşanabilecek sorunlara karşı, dış borçlar ağırlıklı açıkların kapatılması ve iç tasarrufların artırılması gerektiği uyarısı yaptı.

IMF'nin yıllık raporunda, "Makroekonomik politikalar, ekonomideki zayıflıkların azaltılması ve rekabet gücünün korunması için dış açıkların kapatılmasını ve enflasyonun düşürülmesine odaklanmalıdır" denildi.

Mevcut makroekonomik politikaların bu ayarlamaları desteklemediği de vurgulanan IMF raporunda, kısa vadede iç tasarrufların artması ve enflasyonun düşürülmesi için daha sıkı para politikaları uygulanması önerildi.

Raporda bu politika değişikliğiyle birlikte, bankacılık sektörünün gücünün korunması için makro ihtiyati düzenlemeler yapılması gerektiğine de işaret edildi.

"ORTA GELİR TUZAĞI"

Türkiye'de tasarruf ve rekabeti artırıcı reformların yapılmaması halinde ekonomik büyümenin orta vadede düşük seviyede seyredeceğini ve ülkenin "orta gelir tuzağına" düşeceğine dikkat çekti.

IMF'nin raporunda mevcut politikaların devam etmesi halinde gelecek beş yılda büyümenin yıllık yüzde 3.5 kalacağı ve gelişmiş ülkeleri yakalamasının zorlaşacağı ifade edildi.

"DÜZENLEMELER GECİKTİRİLMEMELİ"

Mali politikaların ne kadar sıkılaştırılırsa, para politikalarının üzerindeki zararının o kadar az olacağı vurgulanan raporda, "Mevcut uluslararası ortamın ayarlamaların yapılması için kısa bir fırsat penceresi oluşturmakta olmasından dolayı bu düzenlemeler geciktirilmemelidir" denildi.


IMF raporunda, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 25'i kadar olan finansman ihtiyacı duyduğuna dikkat çekildi.

"AYARLAMALARIN MALİYETİ ARTACAK"

IMF, yüksek dış borçların yanında, yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle, sermaye girişlerinde oluşabilecek yavaşlamanın ekonomi üzerindeki temel riski oluşturduğu uyarısında bulundu ve ekledi:

"Dengesizliklerin büyümesine izin verildiği ve yetkililerin şoklara cevap verebilmek için politika çerçevesi oluşturmakta yavaş kaldığı sürece meydana gelecek ayarlamaların maliyeti artacak."
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • gerçekçi 9 yıl önce Şikayet Et
    tasarruf dediyse zenginler korkmasın hakime savcıya doktora akademisyene öğretmene yine zamlar yapılır. bunların tasarruf anlayışı memura askari ücretliye dünyayı dar etmek. herşeye % 10-15 zam yaparlar memura askari ücretliye % 3. akademisyen çok mu fakirdi zam yaptılar o kadar, hakim savcı çok mu fakirdi. kıyamet alameti gibiler zengini daha zengin fakiri daha fakir yapıyorlar. onlara da bu yakışırdı zaten. size verdiğim oylara acıyorum.
    Cevapla
  • 9.KÖY 9 yıl önce Şikayet Et
    Akıl vereceğinize 5 Milyar Dolar borcunuzu verin...
    Cevapla
  • zamansız 9 yıl önce Şikayet Et
    şu ımf den ne zaman kurtulucaz ? akp ekonomi iyi diyor ama tepemizde ımf dolaşıyor
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    IMF dayatma yapamaz artık ama tavsiyede bulunabilir. Maalesef iç tasarruf oranımız gerçekten düşüktür. Tasarruf artsa hem dış ticaret açığımız, hem enflasyon, hem de dış finans ihtiyacı azalacaktır. Hükümet tasarruf için bir kısım tedbirler almıştır ama yine de tasarrufların yetersiz olduğu, yani IMF’nin dediği bu noktada doğrudur. Dış borçların çoğu özel sektör kaynaklıdır. İç tasarrufların yetersiz olması büyümede dış finans ihtiyacımızı da arttırmaktadır. Bu açıdan dış kaynak akışının kesilmesi riskinin büyümemiz açısından olumsuz olacağı da doğrudur.
    Cevapla