Her bir proje için 1 milyon lira destek!

Bakan Zeybekci, teknik müşavirlik firmalarının yurt dışında üstlendiği her bir proje için desteğin 1 milyon dolara yükseltildiğini bildirdi.

Her bir proje için 1 milyon lira destek!
Her bir proje için 1 milyon lira destek!
GİRİŞ 28.11.2014 14:01 GÜNCELLEME 28.11.2014 14:01

Zeybekci, yazılı açıklamasında, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkındaki" Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararını değerlendirdi.

Teknik müşavirlik sektörünün etkin şekilde desteklenmesi amacını taşıyan kararın revize edildiğini ifade eden Zeybekci, firmaların yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik destek programının 2004 yılında başlatıldığını anımsattı.

Mevzuatta 2012 yılının haziran ayında değişiklikler yapılarak başvuru sürecinin firmalar için kolaylaştırıldığını ve destek kalemlerinin genişletildiğini belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"2012/5 sayılı kararın yayımı sonrasında; Bakanlığımızca teknik müşavirlik firmalarına ve teknik müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla faaliyette bulunan sektör kuruluşlarına toplam 5,6 milyon liranın üzerinde destek sağlandı. Ayrıca, destek programı kapsamında, baraj, elektrik santrali, otoyol, demiryolu, liman, raylı sistem gibi büyük çaplı 86 projede teknik müşavirlik firmalarına 24 milyon dolar destek garantisi verildi. Destek garantisi verilen projeler arasında açıklanan 11 proje Türk teknik müşavirlik firmaları tarafından kazanıldı."

Kazanılan projeler için söz konusu kararda öngörülen desteklerin firmalara ödenmesine devam edildiğini bildiren Zeybekci, destek programının hedefinin 2023 yılına kadar sektörün dünya çapında tanınan teknik müşavirlik firmaları çıkarması olduğunu ve yapılan düzenlemelerin bu hedefe ulaşılmasına büyük destek olacağını ifade etti.

- Yeni düzenlemeler

Firmaların yurt dışında kazandığı projelerin müteahhitlik projelerine dönüşmesinin söz konusu firmaların Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilmesine katkıda bulunduğunu ve inşaat malzemeleri ihracatına da ivme kazandırdığını belirten Zeybekci, bugün yayımlanan karar ile belirli kalemlerde destek oranlarının artırıldığını ve yeni destek kalemleri eklendiğini bildirdi.

Zeybekci, anılan desteklere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Firmaların yurt dışında üstlendiği her bir proje için sağlanan azami destek 300 bin dolardan 1 milyon dolara yükseltildi. Yurt dışı ofis desteğinde azami 5 olarak belirlenmiş olan desteklenen ofis sayısı 7'ye, destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı. Reklam, pazarlama ve tanıtım desteğinde 75 bin dolar olan azami destek miktarı 100 bin dolara yükseltildi. Destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı, ayrıca, tanıtım ve halkla ilişkiler hizmetleri de destek kapsamına alındı.

Yurt dışında proje üstlenen teknik müşavirlik firmalarının yazılım harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, firmaların yurt dışı projeleri için gerçekleştirdiği mesleki sorumluluk sigortası harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, uluslararası mesleki yarışmalara katılım harcamaları için organizasyon başına azami 10 bin dolara kadar destek verilmesi imkanı getirildi."

Karar kapsamında sağlanacak teşviklerin, firmaların yurt dışına açılımına ve yeni projeler üstlenmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Zeybekci, düzenlemenin sektör için hayırlı olması dileğinde bulundu.

KAYNAK: AA