Canikli: Esnafı acımasız rekabetten koruyacağız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, esnaf ve sanatkarın acımasız rekabete ve ezici güce karşı mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Canikli: Esnafı acımasız rekabetten koruyacağız
Canikli: Esnafı acımasız rekabetten koruyacağız
GİRİŞ 26.11.2014 12:19 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:19

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Şuranın temel hedefi, esnaf ve sanatkarlara yönelik küresel ve ulusal ekonomik gelişmeleri dikkate alan, bunları esnaf ve sanatkarların bugünü ve gelecek planı ile bütünleştiren bir strateji geliştirilmesi ve esnaf ve sanatkarımızın 2023 vizyonunun belirlenmesidir" dedi.

Canikli, "4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası"nda yaptığı konuşmada, bin yıllık Ahilik teşkilatının günümüzdeki temsilcileri olan esnaf ve sanatkarın, toplumsal hayatın bir parçası, iktisadi ve sosyal yapının omurgası, Türkiye ekonomisinin temel dinamiği olduğunu bildirdi.

Esnafın gelenekleriyle, ahlakıyla, disipliniyle ve en önemlisi de dayanışması ve paylaşmasıyla medeniyetin gelişmesinde ve ileriye taşınmasında hayati bir rol oynadığını ve oynamaya devam ettiğini ifade eden Canikli, "1,5 milyon esnaf ve sanatkarımız, Ahiliğin temel değerleri, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın en güzel örneklerini başarılı bir şekilde yıllarca hayata geçirmiş, işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi oldu" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin temel taşı olan Ahilerin günümüzdeki temsilcileri esnaf ve sanatkarlar olarak herkesin bu mirası gelecek nesillere aktarması gerektiğini belirten Canikli, bu topraklara kimlik veren Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Mevlana, Ahi Evran-ı Veli gibi şahsiyetlerin, Anadolu'da bir medeniyet inşa ederken öznenin hep "insan" olduğunu kaydetti.

"Böyle bir tarihin mirasçıları olarak bizler de 'önce insan' diyoruz" ifadesini kullanan Canikli, şuranın temel hedefinin, esnaf ve sanatkarlara yönelik küresel ve ulusal ekonomik gelişmeleri dikkate alan, bunları esnaf ve sanatkarların bugünü ve gelecek planı ile bütünleştiren bir strateji geliştirilmesi ve esnaf ve sanatkarın 2023 vizyonunun belirlenmesi olduğunu belirtti.

- "Sorunlara çözüm önerileri belirleyeceğiz"

Canikli, iki gün sürecek şurada esnaf ve sanatkarların tüm sorunlarını sistematik bir biçimde ortaya koyacaklarını dile getirerek, sorunlara çözüm önerileri belirleyeceklerini söyledi.

Hükümet olarak esnaf ve sanatkarın alın teri ve emeğinin kıymetini çok iyi bildiklerinin altını çizen Canikli, şöyle konuştu:

"Esnaf ve sanatkarımızın acımasız rekabete ve ezici güce karşı mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz. Toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Biz 'Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonominin Teminatıdır' diyoruz. 2001 yılı şubat krizinde bir yazar kasa ile birlikte Başbakanlığın beton zeminine çakılan esnaf ve sanatkarımızın hayalleri ve ümitleri, 2002 sonundan itibaren zatı alinizin liderliğinde yeniden ayağa kalkmış ve ümitler yeniden yeşermeye başlamıştır."

- Sorunlar 5 ana başlıkta ele alınacak

Canikli, şurada esnaf ve sanatkarın her türlü sorununu, "Mevzuat", "Mesleki Eğitim", "Kredi, Finansman ve Teşvik", "Vergi ve Sosyal Güvenlik", "Yenilikçilik" olmak üzere 5 ana ve 33 alt başlık altında ele alacaklarını belirtti.

Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nın bundan böyle her iki yılda bir toplanacağını belirten Canikli, 67 kişiyle yenilenen Genel Kurulun, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları, başkanlık düzeyinde kurumların başkanları, meslek örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler olmak üzere çok geniş bir yelpazeden oluştuğunu kaydetti.

Canikli, bugün belirlenecek icra kurulunun da 6 ayda bir toplanarak şurada alınacak kararların takipçisi ve uygulayıcısı olacaklarını bildirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de 1998'den bu yana esnaf şurası yapılmadığını, esnaf ve sanatkarların yol haritasının çizilmediğini söyledi. Esnafların kredi kefalet konusunda plasman beklediğini ifade eden Palandöken, Perakende Yasası'nın çıkarılmasıyla esnaf ve sanatkarın rahat edeceğini savundu.

KAYNAK: AA