Tüketici devrimi için son 3 gün!

Tüketici haklarında devrim yaratan düzenleme 3 gün sonra yürürlüğe giriyor.

Tüketici devrimi için son 3 gün!
Tüketici devrimi için son 3 gün!
GİRİŞ 25.11.2014 09:05 GÜNCELLEME 25.11.2014 09:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yeni Tüketici Kanunu'yla ticaret hayatı yeniden dizayn edilecek.

Birçok yenilik arasında ayıplı mal ve hizmetlerde hak arama süresinin bir aydan 6 aya çıkarılması da var.

TUZAK SÖZLEŞMELERE SON!

Tüketicilere AB standartlarında hakkını savunmanın yolunu açan kanunla alışverişlerde yaşanan anlaşmazlıklar daha hızlı çözülecek. Vatandaşlar tuzak sözleşmelerle, aldatıcı ya da yanıltıcı reklamlarla kandırılamayacak.

KİTAPÇIK BASILACAK

Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, tüketicilere yeni kanunla ne gibi haklara kavuştuklarını anlatan kitapçıklar dağıtacaklarını söyledi.

AB ÜLKELERİ SEVİYESİNE GELECEĞİZ

Yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Kısıklı şöyle konuştu: "Bu işin daha önce çıraklığını, kalfalığını yaptık. Şimdi tüketicinin hak aramasıyla ilgili yeni bir dönem başlıyor. Almanya'da, Fransa'da tüketicinin hakkı neyse Türkiye'de de aynısı oldu. Tüketicimiz henüz bilinçli değil. Tüketici kültürümüz artıkça biz de Almanya ve Fransa gibi AB ülkeleri seviyesine geleceğiz."

AİDATSIZ KREDİ KARTI, AYIPLI MALA İADE CUMA BAŞLIYOR

Tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışı, devre tatil gibi sözleşmelerde 7 gün olan cayma süresi 14 gün olacak. Taksitli satış sözleşmesinden ise 7 gün içinde cayılabilecek

Bankalar yıllık aidat almadıkları kredi kartı çıkaracak.

14 GÜN CAYMA HAKKI

İnternetten alışverişlerde cayma hakkı 7 değil 14 gün olacak.

Ayıplı mallarda 3 bin liraya kadar ürünlerde kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek. Gerekli görülürse 15 günde iade yapılacak, tüketiciye parası ödenecek. Hak arama süresi 6 aya çıkarılacak.

Temerrüt dahil tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulaması yapılamayacak.

MAKETTEN KONUTA YASAK

Maketten konut satılamayacak.

Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerin abonelik sözleşmesi istenildiğinde tüketici tarafından feshedebilecek.

Halk arasında 'saadet zinciri' olarak bilinen piramit satışlar yasaklanacak.

YORUMLAR 4
  • Banazlı 9 yıl önce Şikayet Et
    Aylar öncesinden bar bar bağırdılar şunları engelliyoruz bunları kaldırıyoruz diye. Bu işi yapanlar mutlaka onunda çözümünü bulmuşlardır merak etmeyin.
    Cevapla
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    mayıs sonu 2014 de zaten çıktı ve uygulanıyor bu dedikleriniz.
    Cevapla
  • Mehtap 9 yıl önce Şikayet Et
    şuç veya haksızlık teşkil eden bir sözleşmeyi imzalatılırsa geçerli olabilir mi ? bunu imzalatan suçlu ise bu cezasız kalır mı? bu ülke de olur yıllarca da oldu inşallah bundan sonra olmaz.
    Cevapla
  • orta direk 9 yıl önce Şikayet Et
    pek düzgün bir kanun değil ucu açık net değil satıcıyı ve alıcıyı mağdur etmemeli yani adeletli olmalı anayasanızdaki haklıya haklı haksıza haksız demeli artık ben müşteriyim haklıyım dinimizdede yok kanun yapanlar bir zümreyi memun ederken diğerlerini mağdur etmekte esnaf odalarıda tabela olmaktan çıkmalı bir evrak çıkarrırken para tahsil şb olmamalı
    Cevapla