Bakan Yıldız: Irak’ın gazına da talibiz

Enerji Bakanı, Irak'tan alacağımız doğalgazın maliyet ve arz güvenliği açısından katkı koyacağını düşünüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız: Irak’ın gazına da talibiz
Bakan Yıldız: Irak’ın gazına da talibiz
GİRİŞ 21.11.2014 23:56 GÜNCELLEME 21.11.2014 23:56

IŞİD'in üretimde aksamalarına yol açtığını söyleyen Bakan, "Siyasi istikrarsızlığın en fazla tesir ettiği alan enerji alanıdır" diye konuştu.

İstanbul'da yapılan Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Biz Kuzey Irak'ın ve Irak'ın doğalgazına talibiz. Çünkü Türkiye 13 ülkeden ham petrol, altı ülkeden de doğalgaz alıyor, biz bunların sayısını arttırmak istiyoruz. Ne kadar çeşitlilik olursa o kadar arz güvenliği sağlanmış olur. Irak'tan alacağımız doğalgazın maliyet ve arz güvenliği açısından katkı koyacağını düşünüyoruz" dedi.

Bölgedeki IŞİD varlığı nedeniyle üretimde aksamalar olduğunu söyleyen Bakan, "Bu takvimde aksama olmasaydı Kuzey Irak'tan 2016 sonunda bir miktar gaz bekliyorduk. Ama 2017 hatta 2018'e uzama ihtimali var. Siyasi istikrarsızlığın en fazla tesir ettiği alan enerji alanıdır. Bir takım arama faaliyetleri de durduruldu, umarız en kısa zamanda istikrar sağlanır" diye konuştu. 

Yıldız, "150 bin varili Tüpraş'ın SOMO'dan (Irak Milli Petrol Şirketi) her an alabileceğini Tüpraş yetkilileri açıkladı. İran'dan fazla Bağdat'tan ham petrol alıyoruz. Şu an Türkiye'nin en büyük tedarikçisi Irak'tır. Bağdat da Ankara da bu alışverişten son derece memnun. Zaman zaman siyasetin bir kısım yükleri enerji sektöründe olsa da izole etmesini iyi bilmek lazım. Şu ana kadar yaptığımız odur. Biz hem Bağdat'ın hem Erbil'in durumunu şeffaf bir şekilde korumak zorundayız. Son derece açık bir şekilde bunu yapıyoruz."ifadelerini kullandı. 

Önemli olanın kararların sürdürülebilir olması olduğunu savunan Yıldız, "Onların ( Irak yönetiminin) kararını bizim sistemimizle paralel buluyoruz, önemli olan bu doğru kararın sürdürülebilir olması. SOMO adına Kerkük-Ceyhan'dan gelecek petrol Ceyhan'dan uluslararası piyasaya sunulacak" dedi. 

Bakan, "Sözleşme gereği Kuzey Irak petrollerinin Halkbank aracılığıyla satışının yapılmasına devam edilecek. O paylaşımlar hangi miktarda para gidiyor olursa olsun o oranda paylaştırılacak. Bir kısmının parası ödendi, bir kısmı ise devam ediyor. İstikrarsızlığın sıkıntısını çeken komşu ülke Türkiye, istikrarının da faydasını görecektir" diye ekledi.

'Kıbrıs istisna değil'

Kıbrıs için de Irak'la benzer bir yaklaşım içerisinde olduklarını söyleyen Bakan, "Sürdürülebilir politikaları konuşmamız lazım. Nasıl Irak petrolünden bahsederken kuzeyi güneyinin olmadığını söylüyorsak, Kıbrıs böyle bir yaklaşımın istisnası değil" dedi. 
Yıldız, "İki boyutlu, sonra da üç boyutlu sismikler devam edecek. Aralık'ın başına kadar bölgeyi tamamlamamız gerekiyor. Normal programımıza devam ediyoruz. Bizim orada sismik araştırma yapmamız gerginliğin değil paylaşımın gereği olarak görülmelidir" diye ekledi.