KKTC için yeni yol haritası geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız KKTC konusunda yol haritasında mutabık kaldıklarını söyledi.

KKTC için yeni yol haritası geliyor
KKTC için yeni yol haritası geliyor
GİRİŞ 21.11.2014 11:39 GÜNCELLEME 21.11.2014 11:39

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, "Kıbrıs'ın etrafındaki doğal kaynakların her zerresinde KKTC'de yaşayan bireylerin hakları var. Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez" dedi.

Dinçyürek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında, Bakan Yıldız ile bundan sonra yapabilecekleri yol haritası konusunda mutabakatları olduğunu, yakın bir tarihte bu mutabakatı protokole bağlayıp netleştireceklerini belirtti.

Ada çevresindeki doğal kaynakların, potansiyeli ne kadar olursa olsun, her zerresinde KKTC'de yaşayan bireylerin hakları olduğunu vurgulayan Dinçyürek, şunları kaydetti:

"Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez. Biz kendi haklarımızı sonuna kadar savunup, masadaki barış, uzlaşı ya da anlaşma, adına ne derseniz deyin, yürütülen müzakerelerde yapıcıyız. Anlaşmanın oluşması yönünde elimizi olumlu bir şekilde uzatmış durumdayız. Masadan kalkan taraf biz değiliz. Anlaşma için hazırız ama anlaşmanın içeriğinde haklarımızı teslim etme, hele hele doğal kaynaklar gibi uluslararası camianın da haklılığımızı teslim ettiği bir noktada bizim geri adım atmamız, haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz."

Ne zaman Kıbrıs'ta sonuç alıcı bir noktaya gelinse Güney Kıbrıs'ın bir bahaneyle ya masadan kalktığını ya da "hayır" dediğini ifade eden Dinçyürek, bunun en somut örneğinin Annan Planı'nın referandumlardaki oylaması ve sonuçları olduğunu dile getirdi.

"Kazan-kazan" noktasında yapıcı adımlar atılıp son viraja girme hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde, kendilerine göre haklı gerekçeleri olmamasına rağmen, masadan kalkmak için bu sefer sismik araştırmaların bahane edildiğini anlatan Dinçyürek, "Bu ne o tarihte ilk kez yapıldı, ne de bundan sonra son kez olacak. Ben bunların masada siyasi manevralar olduğuna inanıyorum. Herkesin bilip kabul ettiği bir gerçek var. O da Kıbrıs'taki doğal kaynakların ortağıyız, hakkımız vardır" diye konuştu.

Bir mutabakatın sağlanıp sağlanmayacağı yönündeki soruyu Dinçyürek, "Masadan sonsuza kadar kalktıklarını onlar da söyleyemiyor. Birlikte yaşayıp, hep birlikte göreceğiz" diye yanıtladı.

-"Madencilik alanında yapılabilecek işlerin geniş bir mütalaasını yaptık"

Bakan Yıldız ise mevkidaşıyla KKTC ile alakalı, özellikle madencilik alanında çevre hassasiyetleri dikkati alınarak yapılabilecek işlerin geniş bir mütalaasını yaptıklarını, bununla ilgili daha önceden de Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü'nün (MTA) oradaki jeolojik yapılanmaya ilişkin araştırmalara ek olarak insan kaynağı ve bilgi transferi açısından karşılıklı bir işlem tesis etme kararı aldıklarını dile getirdi.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile AB Parlamentosu'nun Kıbrıs'a yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Yıldız, enerjinin bir barış gerekçesi olduğuna inandıklarını kaydetti.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, KKTC ile yaptığı protokol çerçevesinde Kıbrıs'ın bütün ruhsatları ile alakalı üretim paylaşım modeli ve servis anlaşmalarını da içeren bir anlaşması olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz tutarlı olmak zorundayız. Dün Sayın Moniz'in de söylediği gibi gelirlerin her iki toplum tarafından da adilane paylaştırılmasına dönük bir tezimiz var. Bu yeni bir konu değil ancak, çıkarttıkları varlığı paylaşabilirler. Bu açıdan biz herhangi bir sıkıntı çıkacağı kanaatinde değiliz."