GAP'tan sevindirici haber! Tam 28 milyar...

Yaklaşık yarım asırdır devam eden ve tamamlandığında Güneydoğu'nun çehresini değiştirecek GAP Projesinde sevindirici gelişmeler yaşanıyor.

GAP'tan sevindirici haber! Tam 28 milyar...
GAP'tan sevindirici haber! Tam 28 milyar...
GİRİŞ 21.11.2014 09:40 GÜNCELLEME 21.11.2014 12:28
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un haberi

Cumhuriyet tarihinin en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP, 37 yılda tam 27 hükümet gördü, onlarca bakan eskitti. GAP Projesi çoğu zaman durma noktasına geldi.

Proje 2008 yılında Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı GAP Eylem Planıyla hız kazandı. GAP'a ayrılan bütçe yüzde 7'den 14'e çıkarıldı. Bugüne kadar bölgeye eğitim, sağlık, ulaştırma, sulama ve enerji sektörlerinde büyük yatırımlar  yapıldı. Her yıl bütçenin yüzde 7'si bu bölgeye ayrıldı.

Projeyle, Güneydoğu Anadolu bölgesinin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayarak yaşam standardının yükselmesi ve refah düzeyinin artması amaçlanıyor.

GAP Projesi tamamlandığında hem enerji alanında, hem de tarım ve sulama noktasında Türkiye büyük bir atılım gerçekleştirecek. Projenin hidroelektrik kısmı neredeyse tamamlandı ancak, sulama kısmı yüzde 14-16 seviyesinde. GAP, asıl başarıya sulama alanındaki yatırımlar da hayata geçtikten sonra ulaşacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nde yer alan iller Türkiye'de sulanabilir arazilerin yüzde 20'sini oluşturuyor. O iller; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep , Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin...

GAP KENDİ MASRAFINI ÇIKARDI

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu yaptığı açıklamada Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) maliyetinin 30 milyar dolar olacağını belirterek, Proje daha tamamlanmadan sadece enerji kısmından 28 milyar dolar kazancın sağlandığını söyledi. Ensarioğlu: ‘’Tarım eklenmeden proje bu rakamı veriyor. Böylesine karlı bir proje" dedi. Böylece GAP, daha tamamlanmadan kendi masrafını çıkarmış oldu.

Peki bölge halkı konu hakkında ne düşünüyor, siyasetçiler ne diyor? Proje ne aşamada, ne gibi bir beklenti var? İşte bölgenin siyasetçilerinden Haber7’ye özel açıklamalar…

FEHMİ HÜSREV KUTLU (Adıyaman Belediye Başkanı):

GAP Projesi Türkiye’nin en önemli projelerinden biri.  Bu tarz projeler, getirisi de masrafı da çok olan projelerdir.  Türkiye’ye getirisi, kazandırdıkları ve işsizliğe bir noktada çözüm olması açısından çok önemli.

GAP’IN TEK MAĞDUR İLİ ADIYAMAN

GAP’ın mağduru olan bir il varsa o da Adıyaman’dır. Adıyaman’da GAP kapsamında olan projelerimiz biraz daha geriden gidiyor. Şuanda bitmesi gereken Koçali Barajı daha yeni ihale aşamasına geldi. Barajın üzerinde kalmamızdan dolayı sulama imkanlarından yararlanamıyoruz.

GAP’IN GETİRİSİNİN DAĞITIMINDA ADİL OLUNMALI

Bundan sonraki dönemde GAP’ın getirisinden Adıyaman’a daha yararlı bir pay ayrılmasının daha adaletli olacağını düşünüyorum. Adıyaman’da sulanabilir arazilerin daha yüzde 10’u sulanabilmekte, bunun yüzde 30-40 seviyesine çıkması gerekiyor. Yapılması düşünülen barajlar tamamlandığında çiftçiye büyük bir katkı sağlayacak.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR ARTACAK

GAP projesi sulama imkanlarının yanında, kişi başına düşen milli gelirin artışı noktasında fayda sağlayacak, işsizliğe çare olacak, köylülerimizin sıkıntılarına çare olacak, buna bağlı olarak diğer sanayinin de gelişmesine katkıda bulunacak.

CELALETTİN GÜVENÇ (Şanlıurfa Belediye Başkanı):

TARİHİN EN BÜYÜK KALKINMA PROJESİ

GAP Projesi sadece ülkemizin değil, tarihin en büyük kalkınma projelerinden bir tanesi. Dünya çapında örneği az olan çok büyük bir proje... Yaklaşık yarım asırdan beridir milletimizin bir başarı hikayesidir.

İNSANLAR HALA İNANAMIYOR

Çok büyük bir proje olduğu için zaman zaman aksamış ve uzamıştır. Bugün gelinen noktada çok önemli bir aşama katedilmiştir. 2008’den sonra çalışmalar daha da hız kazandı. Hayal gibi görünen Suruç Ovası suya kavuşturuldu. İnsanlar hala inanamıyor. Bu sulama projesinin diğerlerinden önemli bir farkı var. Burada modern bir teknoloji kullanıldı.

GAP ÜLKEMİZİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK

220 km Mardin-Nusaybin Ovası’na 100 metre küp saniye suyun götürülmesi sağlandı. Sulama konusunda daha yapılacak çok yatırım var. GAP yapılan yatırımları amorti edecektir ve hatta bölgenin ve ülkemizin çehresini değiştirecek. GAP tamamlandığında ve modern tarımla tanışıldığında mevcut katma değer üç dört katına çıkacak. GAP’la ilgili büyük projeler önemli ölçüde tamamlandı.

YAHYA AKMAN ( AK Parti Şanlıurfa Milletvekili):

ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK GAP PROJESİ

Biz GAP Projesini altın yumurtlayan tavuk olarak değerlendiriyoruz. Bizim açımızdan oraya yatırılan her kuruş para kısa bir zaman sonra ekonomiye geri dönüyor. Bunun şimdiye kadar en belirgin göstergesini enerji yatırımlarında gördük.

GAP BİR İNSANİ KALKINMA PROJESİDİR

GAP’ın sadece enerji alanında değil, birçok konuda geri dönüşünü önümüzdeki yıllarda göreceğiz.GAP Projesi bizim için bir insani kalkınma projesidir bir gelişmişlik kriteridir. Bakanlığımız bir eylem planı hazırladı. Önümüzdeki 5 yılda daha fazla yatırım yapılması planlanıyor.

SULAMA PROJESİ OLARAK GÖRÜLMESİ BİR EKSİKLİKTİ

GAP’a daha önce bir sulama projesi olarak bakılması bir eksiklikti. Ancak 2008’deki adımlarla birlikte bu topyekün bir kalkınma projesi olarak ele alındı. İhtiyaçlar noktasında ne gerekliyle projenin içine onlar dahil edildi. Bölge halkının da beklentisi bu yöndeydi.

MUHİTTİN MERAL (GAP Eski Genel Sekreteri ve GAP işletme mühendisi):

TARIM ALANLARININ YÜZDE 80'İ SULAMAYA AÇILDI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sulanabilir tarım alanlarının yüzde 80’i sulamaya açılmış durumda. Bitki deseni bakımından çeşitli alternatifler oluşturulmuş değil. Bir sıkıntı daha var. Tarlaların çoraklaşması, bilinçsiz sulama gibi bazı sorunlar. Devlet yardımcı oluyor ama yine de yetersiz.

PROFESYONEL EKİPLER OLUŞTURULMALI

Güneydoğu Anadolu Projesi için profesyonel ekiplerin oluşturulması gerekiyor. Devlet kurumları, üniversiteler ve diğer kurumlar bu konuda bir koordinasyon içerisinde değil. Ensarioğlu’nun söylediğine katılıyorum. Güneydoğu’ya büyük yatırımlar yapıldı. Çiftçilerimiz örgütlenmeli ve devlet tarafından teşvik edilmeli.

Remziye.Karakus@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • ard dra 9 yıl önce Şikayet Et
    turkiyenin en buyuk ovasi konyaya da bu yatirimin yuzde onunu yapsaydiniz bari. bizim sucumuz muhafazakar olup hep saadet ve daha sonra akp gelenegini desteklemek mi, yoksa alimize silah almamak mi??
    Cevapla
  • Gonyali silahla olabilcekse 9 yıl önce Şikayet Et
    buyur...
    Cevapla
  • konya 42 9 yıl önce Şikayet Et
    ya bırakın kardeşim. yaptığınız haberlere bakın. sanki 28 milyar tl garibana ,fakire yada emeklinin, memurun cebine girecekmiş gibi haberler yapıyorsunuz. akp yandaşısınız. bir tek sizin dedikleriniz doğru. o para yine zenginin yine zenginin. bırakın bu boş işleri..ekonomiye katkı yapsa ne olur. herkesin aldığı maaş belli, zamlar belli , vergiler belli..
    Cevapla
  • yahya 9 yıl önce Şikayet Et
    Quartz baymısın bayanmısın bilmiyorum ama o proje doğuda değil bir senin gibilerinden adamlık öğrenecek değiliz. GAP adıyaman ve urfa topraklarında olan bir proje adıyaman insanları mertliğiyle bilinirler....!
    Cevapla
  • veli 9 yıl önce Şikayet Et
    bu projenin kıymetini bilin bölge insanı böle bi proje örneğin iç anadoluya yapılmış olsaydı uçardı oralar
    Cevapla
  • Quartz 9 yıl önce Şikayet Et
    İç anadoluya yapmazlar doğuya yapıyolar belki adam olurlar diye ama onlar ya sabote edip engel oluyolar yada kıymetini bilmiyolar hala ayrılık hesapları yapanlar var. Sanki veda hutbesini inkar edercesine sanki yaratıcı nın biz insanları çeşitli toplumlar olarak yarattık birbirleriyle tanışıp kaynaşsınlar dediği ni unutmuşcasına...
    Cevapla
  • Ereğli 82 9 yıl önce Şikayet Et
    Hani kurt dislanoyor bu ulkeden diyorlar. Dislansa bu yatirimi hukumetler ve devletimiz yaparmiydi. Gelin Konya ve Eregli ovasina bakin susuzluktan giriliyor. Helali hos olsun Kurt kardeslerimize munafikligi yenin fitneye yer vermeyelim. İrak, suriye,filistin den ve diger islam ulkelerinden ibret alalim. Vuranda vurulanda ALLAH-U EKBER diyor. Birbirmizi seviyoruz ve bellide edelim . 82ilde Eregli olsun. Selamlar saygilar.
    Cevapla
  • Konya denizi varya 9 yıl önce Şikayet Et
    2008’den sonra çalışmalar hız kazandı diyor adam ve 37 yildir bekletildi goz var nizan var bide Allah'in verdigi firat murat dicle nehirleri... Konya'ya gelince Allah mi verdi size sanayii ama doguda bi parca lazim oldu mu ya adana yada ankara'da ariyorlar parcayi...
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    ah ah bi düşün iç anadoluya nasıl yapılacak bu proje. Konyada akan bi nehir söyle bakalım?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle