Türkiye'den ABD ile dev işbirliği

Türkiye ile ABD arasında Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Türkiye'den ABD ile dev işbirliği
Türkiye'den ABD ile dev işbirliği
GİRİŞ 20.11.2014 14:28 GÜNCELLEME 20.11.2014 14:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul'da bugün başlayan 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde iki ülke adına imzaları ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız koydu.

Anlaşma kapsamında Türkiye'de 3 bin megabayt gücünde rüzgar enerji santralinin kurulacağı bilgisini veren Bakan Yıldız, "ABD'li şirketlerin bu alanda ülkemizde faaliyet göstermesini, yerli şirketlerle işbirliği yapmasını hedefliyoruz"dedi.

Türkiye ile ABD arasında pek çok fırsatlar bulunduğunu söyleyen konuk bakan Moniz de "Temiz enerji açısından hedeflerimize ulaşmada güçlü kararlılıklarımız var. Rüzgar enerjisine büyük önem veriyoruz. Birlikte çalışırken tabi ki uzmanlıklarımızın Türkiye'de devreye sokulabileceğine eminim" dedi. 
 
IRAK PETROLÜ MEMNUNİYETİ

Bir soru üzerine Irak petrollerinin transferiyle ilgili Bağdat ve Erbil arasında mutabakata varılmasından Türkiye olarak büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz sistemimizi kurmuştuk. Öngörülerimizin doğru çıktığını görmek ülkemiz adına sevindiricidir. Daha sevindirici olan Irak petrolünün dünya piyasalarına, fiyatların çok tartışıldığı bir ortamda daha fazla gidecek olmasıdır. Irak'ın normalleşmesinin söylediklerimin tümünden daha önemli olduğunu vurgulamak isterim" diye konuştu.  
 
ABD TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ

ABD'nin Türkiye'nin nükleer enerji yatırımlarına destek olup almayacağı şeklindeki bir soruya yanıt veren ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, "Türkiye ile işbirliği önemli. Türkiye nükleer enerjiye sahip oldukça bu işbirliğimiz sürecek" dedi.

DOĞU AKDENİZ DOĞALGAZI

Doğu Akdeniz'deki gaz potansiyeli ve taşınmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Bakan Yıldız, "Doğu Akdeniz'de bir gaz potansiyeli var. Kıbrıs halkının tamamına ait olan bir gelirden bahsediyoruz. Bazı platformlarda olduğu gibi her tarafta tutarlı olmak lazım. Biz nasıl Irak'ta Irak'ın tamamına ait diyoruz. Kıbrıs için benzerini söylemeliyiz. Milyar dolarlık projeler bir cazibe kuralıyla işlerler. O da hangi proje fizibılsa o proje üzerinden devam eder akış, Bunun Güney Kıbrıs yerel yönetimi üzerinden Yunanistan'dan Avrupa'ya aktarılmasıyla Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye üzerinden aktarılması arasında, bu işi bilenlerin hangisinin daha fizibıl olduğunu çok iyi takdir ederler. Zamanın iyi bir ilaç olacağını ve doğru proje lehine bu zamanın kullanılacağına inanıyorum" diye konuştu. 
 
KIBRIS'A EŞİT DAĞITILMALI

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de Doğu Akdeniz'den çıkarılacak Doğal gazın toplam gelirinin Kıbrıs'ın tamamında paylaşılması görüşünde olduklarını söyledi.    

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Bilirkişi 9 yıl önce Şikayet Et
    3 bin megabayt kapasiteli vay be, megawatt megabayt oldu kıyamet yakın. :)
    Cevapla
  • Memed 9 yıl önce Şikayet Et
    Satılmadık bir dağlık alan ve ormanlık alan kalmıştı. Rüzgar enerjisi bahanesi ile dağlık alanları da ABD kullanmış olacak. İyiymiş plan valla. Satın Satın ülkeyi biz de ülkede köle gibi emek fiyatına çalışalım. Tam iyi bir ekmek yiyelim derken Suriyelileri doldurun, yine karın tokluğuna çalışalım. Valla şu ülkede yaşamaktan yoruldum.
    Cevapla