6,8 milyar dolarlık 'yazılım!'

Binlerce yazılımcı gece gündüz demenden çalışıyor ve ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı yapıyor.

 6,8 milyar dolarlık 'yazılım!'
6,8 milyar dolarlık 'yazılım!'
GİRİŞ 19.11.2014 11:33 GÜNCELLEME 19.11.2014 12:24
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2013 yılında Türk yazılım sektörünün, 70 bin nitelikli personel ile yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını bildirdi.

Işık, Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yazılım sektörünün ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

ÖNEM VERMEK ZORUNDAYIZ

Bu çağda iddiasını sürdürmek isteyen ülkelerin, yazılıma gereken önemi vermek zorunda olduğunu belirten Işık, çok büyük sermaye gerektirmeyen yazılımın, sürekli büyüyen bir pazar olduğunu söyledi.

6.8 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Şu anda Türkiye'de yazılımın yüzde 80 oranında katma değer sağladığını belirten Işık, Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2013 yılında yazılım sektörünün, yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını bildirdi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Şirket bilançolarına yansıyan yazılım ihracat rakamının 690 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktaran Işık, "Türkiye gibi genç nüfusu olan ve potansiyeli yüksek bir ülkeye bu 690 milyon dolar yetmez. İnşallah 2023'te bu rakamı 10 milyar doların üzerine çıkarmak durumundayız" dedi.

70 BİN NİTELİKLİ İNSAN VAR

Bakan Fikri Işık, yazılım sektörünün şu anda 70 bin kişilik nitelikli istihdam ürettiğini ve istihdam edilen insanların aldığı ücretler açısından yazılım sektöründekilerin ikinci sırada olduğunu ifade etti.

 2 KAT DAHA FAZLA KAZANIYORLAR

Yazılım sektörünün faaliyet karalılığının tüm sektörlerin faaliyet karlılığının neredeyse iki katı olduğunu vurgulayan Işık, bu sektöre yatırım yapmanın, hem ülke hem de yatırım yapan açasından çok önemli olduğunu bu rakamların ortaya koyduğunu bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Aman devlet bulaşmasın yeter. Liseler, üniversiteler bu bölümlerle dolu. Devlet destekleyeceğim diye yine suyunu çıkarır. Gölge etme başka ihsan istemez.
    Cevapla
  • Doğrucu Vatandaş. 9 yıl önce Şikayet Et
    20 yıldır bunu söylemekten dilimde tüy bitti. 3.sınıf dünya ülkesi olarak gördüğümüz Hindistan sırf yazılımdan yılda 40 milyar dolar kazanıyorken (2004 rakamı) biz yok ağır sanayimiş, yo turizmmiş diye tartışıyor, birbirimizle yok ilerici yok gerici, yok baş örtülü yok mini etekli diye kavga ediyoruz. Üç kuruşluk menfaat için ülkemizin kaynaklarını peşkeş çekerken, doğal kaynaklarımızı tüketirken, milletimizi taşeronlarda ezdirirken adamlar dünyanın en geçerli bacasız sanayisi sayesinde 1.sınıf ülke konumuna yükseldiler. Güya biz kendimizi akıllı görürken, onlar akıllarını kullanıp dünyaya beyin değil beyin ürünleri ihraç ederek tüm dünyanın yazılım piyasasını ele geçirdiler. 20 yıldır da anormal miktarda para kazanmaya devam ediyorlar. Ey Devlet, ey Hükümet! yazılıma her şeyden çok destek verin. Çünkü çok yakın gelecekte yazılım en zorunlu ihtiyaç haline gelecek.
    Cevapla
  • feridun 9 yıl önce Şikayet Et
    Açıkçası milyar dolar mı milyon dolar mı bilemem ama çok param olsa üç sektörde yatırım yapardım.. 1. Savunma sanayi. 2.Bilişim-yazılım. 3. Nitelikli tarım.. Kârlılığının bir önemi yok.. Ama bana güzel geliyor bu sektörler...
    Cevapla
  • ahmet demir 9 yıl önce Şikayet Et
    680 milton dolar olacak
    Cevapla
  • Ayhan Akkaş 9 yıl önce Şikayet Et
    690 milyon dolar nasıl 6.8 milyar dolar oldu Milli gelir hesabı gibi veya Bahçelinin matemetiği gibi oldu:)
    Cevapla
  • uygunsa 9 yıl önce Şikayet Et
    Birisi ticaret hacmi diğeri ihracat rakamı. Biraz dikkat edersek görürüz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle