Devletin zirvesine kriptolu telefon

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu telefonların bütün yazılımlarını değiştirdiklerini anlattı.

Devletin zirvesine kriptolu telefon
Devletin zirvesine kriptolu telefon
GİRİŞ 12.11.2014 21:22 GÜNCELLEME 13.11.2014 08:51

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu telefonların bütün yazılımlarını değiştirdiklerini, yılbaşından önce kriptolu telefonları güvenli şekilde kullanılacak tarzda devletin üst düzey yetkililerine ve görevlilerine sunmayı hedeflediklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi'nin bütçe ve kesin hesapları görüşüldü. Burada Bakan Işık, milletvekillerin sorularını da cevapladı.

Türkiye'de devletin içerisine sızmaya çalışan paralel yapı diye adlandırdıkları bir yapı olduğunu söyleyen Işık; "Hangi alanlarda ülkesine ihanet ettiği konusunda net bir fikrimiz var ve şuanda da adli süreç işliyor. Bu yapının devlet içinden temizlenmesi hükümet olarak temel görevimiz. Hiçbir devlet kendi içinde paralel yapılanmalara müsaade edemez. Bu bir tek yapılanma değil. Özellikle bu yapının kriptolu telefonları dinlediği kesinleşti ve örgütlü bir yapı olmadan da kriptolu telefonun dinlenmesi mümkün değil" dedi.

'MUHALEFETTE ARZU EDERLERSE VERİRİZ'

Kriptolu telefonların bütün yazılımlarını değiştirdiklerini söyleyen Bakan Işık, "Yılbaşından önce kriptolu telefonları güvenli şekilde kullanılacak tarzda devletin üst düzey yetkililerine ve görevlilerine sunmayı hedefliyoruz" diye kaydetti. 'Muhalefete de verilecek mi?' sorusuna Işık, "Arzu ederlerse veririz. Hiç sorun yok. Bu bizim sorumluluğumuzda değil. Milli Güvenlik Kurulunun sorumluluğunda, bizden talep eder, biz teslim ederiz. Milli Güvenlik Kurulu devlet güvenliği açısından kimi uygun görürse verir" yanıtını verdi.

Ses kayıtlarının montaj olduğunu hissettiği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine ise Bakan Işık, bu ses kaydını ilk defa dinlediğinde Cumhurbaşkanını çok yakından tanıyan biri olarak hem tarz hem ses ilişkileri bakımından bunun bir montaj olduğunu hissettiğini ve hala aynı kanaatte olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA