İEKK'den 'İzmir serbest şehir olsun' çağrısı

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nda bu kez İzmir Limanı’nın geleceği masaya yatırıldı.

İEKK'den 'İzmir serbest şehir olsun' çağrısı
İEKK'den 'İzmir serbest şehir olsun' çağrısı
GİRİŞ 31.10.2014 20:32 GÜNCELLEME 31.10.2014 20:32

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni kurulacak kruvaziyer limanı için Bayraklı bölgesini adres gösterdi. Toplantıda İzmir Limanı’nın kapasitesinin artırılarak yerinde korunması için de görüş birliği sağlandı. Toplantıda Serbest Bölgeler Şehri İzmir, Spor Tesisleri ve Kulüpleri ile Kent ve Kamu Kurumları İlişkileri adlı 3 yeni komite kurulması kararlaştırıldı. 

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) Ekim ayı olağan toplantısı, bu kez Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde Kurul üyelerine hediye edilen “Atatürk'ün İzinde Vali Paşa-Kazım Dirik” isimli kitap hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milli Mücadele yıllarında Mustafa Kemal'in yanında yer alan ve Kurtuluş Savaşı'nın ardından İzmir Valiliği'ne getirilen Kazım Dirik'in kent için yaptıklarından fazlasıyla etkilendiğini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, “Torun Doğan Dirik tarafından kaleme alınan kitap, 1926-1935 yılları arasında İzmir'de valilik yapan Kazım Dirik Paşa'nın hayat hikayesini, kentin kalkınması ve imarına yaptığı katkıları içeriyor. Sınırlarımız büyüdükçe en uzaktaki köyleri, ilçeleri geziyoruz. Nereye gidersek Kazım Dirik'in yaptırdığı bir köprüyü, çeşmeyi görüyor ve yaptığı hizmetleri öğreniyoruz. Bu kitabı İzmir'in geçmişiyle ilgili bilgi tazelemek isteyenler için öneriyorum. Kendisi Samsun'a çıkan 18 kişiden biri. Bir bölüm var ki, İzmir'e yaptığı işlerle ilgili. Buradaki bilgiler çok önemli. Bizim yerelde kalkınma adına yaptıklarımızın Kazım Dirik tarafından o dönemde gerçekleştirilmesi beni ayrıca mutlu etti” diye konuştu.

Toplantının basına kapalı gerçekleştirilen ikinci bölümünün ardından bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gündeme gelen konular hakkında bilgi verdi. Kentteki on binlerce Suriyeli sığınmacının durumu, onların istihdam alanında yarattığı sorunlar ve ucuz emeğin yerli işçiler açısından yarattığı sıkıntıların da konuşulduğunu Başkan Aziz Kocaoğlu, Gaziemir'deki fuar kompleksi inşaatı çalışmaları hakkındaki bilgileri de paylaştıklarını dile getirdi. Ayrıca kentin stat problemine ilişkin değerlendirmelerin gündeme geldiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Önümüzdeki hafta stat konusunda önemli bir adım atacağımızı umuyorum. Çalışmalar hem İstanbul'da, hem Ankara'da, hem burada devam ediyor. Olumlu bir noktaya geleceğimizden umutluyum” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı'nın geleceği ve kruvaziyer turizmi açısından değerlendirilmesine yönelik önerilerin de kurul gündemine geldiğini söyledi. İzmir Limanı'nın konteyner limanı olarak ve geri sahasının büyütülerek işlevine devam etmesi düşüncesinin destek bulduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Hiçbir muhalif görüş olmadan mutabık kaldığımız konu, Alsancak Limanı'nın yük limanı olarak gücünün artırılarak büyütülmesi oldu. Ben kruvaziyer limanının konteyner limanından çıkartılması ve Bayraklı sahiline yayılmasını da önerdim. Orada geniş bir alan var. Oradan Konak'taki tarihi bölgeye gitmek isteyen vapurla Konak veya Pasaport'a geçecek. Karşıya geçtikleri zaman da İZBAN ile bir yaya yolu bağlantısı kurulup bugün Aliağa ve Torbalı, önümüzdeki dönemde Selçuk ve Bergama yönüne gitmesi konusundaki görüşlerimizi paylaştık.” dedi.

Körfez'in taranması konusunda bekledikleri ÇED süreci ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunu da müjdeleyen Başkan Kocaoğlu, ÇED Genel Müdürlüğü'nden onay alınması açısından önemli aşama kaydedildiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Orada sona çok yaklaştık. Sunulan başvuru raporunda nasıl rehabilite edileceği, kanalların nasıl açılacağı hepsi bilimsel olarak oturtuldu. Geriye hazırlıklar kaldı. Kazıya 3-5 ay içinde start verebileceğiz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA