Yatırımcı barış sürecinden umudunu kesmedi

Doğu ve Güneydoğu bölgeleri yatırımları, Kobani protestoları kapsamında çıkan son olaylardan çok fazla etkilenmedi.

Yatırımcı barış sürecinden umudunu kesmedi
Yatırımcı barış sürecinden umudunu kesmedi
GİRİŞ 28.10.2014 09:39 GÜNCELLEME 28.10.2014 09:50

Barış süreci ve teşvik paketiyle birlikte canlanan Doğu ve Güneydoğu bölgeleri yatırımları, Kobani protestoları kapsamında çıkan son olaylar ve Irak’taki IŞİD tehlikesi nedeniyle tedirgin olsa da üretim ve ticaret bu durumdan çok fazla etkilenmedi. Geçtiğimiz haftalarda çıkan olaylar nedeniyle birkaç gün üretimi durdurmak zorunda kalan fabrikalar şimdi yeniden çalışıyor. Bölgedeki sanayi odası ve OSB Yöneticileri “Yatırımcı tedirgin oldu, soru sordu. Ama kimse yatırımını ya da projesini durdurma kararı almadı” diyor.

Özellikle sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte geçtiğimiz haftalarda şirketlerin kısa süreli üretimi durdurmak zorunda kaldığı Cizre Diyarbakır, Batman, Hakkari, Mardin gibi şehirler bir yandan da en büyük ihracat pazarı olan Kuzey Irak’ta da IŞİD darbesiyle başa çıkmaya çalışıyor.

‘BUNU HİÇ ÖNGÖRMEDİK’

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (Dogünsifed) Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu “Her şeyin düzene girmesini temenni ederiz” diye başladığı son durum değerlendirmesini “Ben geldim. Tam başlayacaktım. Yatırımı iptal ediyorum’ diyen yatırımcı yok ama bölge büyük olaylar yaşadı. Şiddetin seviyesinin bu kadar yüksek olabileceğini hiç öngörmedik. Bu da bir tediginlik yarattı” diye sürdürdü.

İşyerlerine, bankalara tahribatların, ölen 40’a yakın insanın bölgede yatırım yapan, ticaret yapan orta sınıf ve üzerinde insanlarda bir kırılma ve kaygı yaşattığını ifade eden Bedirhanoğlu “Durum şu anda normalleşti. Şehir normal yaşamına döndü ama görüştüğüm iş camiasında bu kaygı da doğdu. Bu olayların izlerini uzun süre yaşarız. Hem imaj hem de dışarıdan gelebilecek yatırımlar bakımından bir süreç yaşanacaktır. İnşallah çabuk atlatırız” dedi.

KAYNAK: WSJ