Arınç: Gaz akışı 2018’de başlayacak

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TANAP Projesi ile 2018 yılında Azerbaycan’dan gaz akışı sağlanacağını belirtti.

Arınç: Gaz akışı 2018’de başlayacak
Arınç: Gaz akışı 2018’de başlayacak
GİRİŞ 24.10.2014 15:40 GÜNCELLEME 25.10.2014 00:40

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TANAP Projesi ile 2018 yılında Azerbaycan’dan gaz akışı sağlanacağını belirterek, “16 milyar küplük başlangıç miktarı 2023’te artarak 23 milyar metreküpe, 2026’da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkarılması planlanıyor” dedi.

"ENERJİ KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Genç Girişimciler Platformu’nca düzenlenen IPFYE Enerji Kongresi’nin açılış programına katıldı. Bilgi Üniversitesi’nin Eyüp’teki Santral İstanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Bülent Arınç, Türkiye’nin enerji konunda önemli adımlar attığını belirterek, “Enerji konusunda bir bakanlığımız var. Bakanlığımızın çok yaygın bir teşkilatı da var. Son 12 yıldır enerji konusunda çok önemli adımlar atıldı. Ancak enerji açığımız hala var. Petrol ve doğalgazda dışarıya bağımlılığımızın getirdiği sorunlar var. Bunları farklı yöntemlerle aşmaya çalışıyoruz. En büyük yatırımları bu alanda yapıyoruz. Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere farklı enerji birimlerinde Türkiye’nin yatırım yapması lazım. Bu konudaki enerji açığını yerli imkanlarla karşılıyor olması lazım” dedi.

“AVRUPA, PROJEMİZLE İLK KEZ AZERİ GAZI TÜKETECEK”

TANAP Projesi (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) ile ilgili bilgilendirme yapan Arınç, “TANAP Projesi ile yıllık 16 milyar metre küp Azerbaycan gazı taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye’ye 10 milyar metre küpü ise Avrupa’ya teslim edilecektir. Bu proje kapsamında ilk gaz akışını 2018 yılında başlaması ön görülmektedir. 16 milyar küplük başlangıç miktarının 2023’te artarak 23 milyar metreküpe 2026’da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkarılması planlanıyor. Bu önemli proje ile Avrupa ilk defa Azeri gazını tüketecek, böylelikle Hazar bölgesi kaynaklarının Avrupa’ya taşınabilecek yeni bir tedarik güzergahı açılmış olacak” şeklinde konuştu.

“533 ADET KUYUDA PETROL BULUNDU”

2003 yılından bu yana doğalgaz ve petrol ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan Arınç, “TEPAV aracılığıyla yapılan arama çalışmaları sonucunda 2003 ile 2013 yılları arasında 24 adet ham petrol, 33 adet doğalgaz sahası olmak üzere toplam 57 adet yeni petrol ve doğalgaz üretim sahası keşfedilmiştir. 533 adet kuyuda petrol ve 372 adet kuyuda da doğalgaz bulunmuştur. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere kaya gazı ve kaya petrolü gibi geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve doğalgaz üretimi yapmaya yönelik çalışmalara devam edilmektedir” diye konuştu.

“2’NCİ NÜKLER SANTRAL SİNOP’TA İNŞA EDİLECEK”

Türkiye’ye inşa edilecek ikinci nükleer güç santralinden bahseden Bülent Arınç, “Sarıbuğday-1 kuyusunun sondajı tamamlanmış olup, 21 Ekim tarihi itibariyle Konacık-1 kuyusunun sondajına başlanmıştır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin anlaşması imzalanmış saha çalışmaları başlanmıştır. İkinci nükleer güç santralinin ise Japonya ile birlikte Sinop’ta inşa edilmesine karar verilmiştir” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL