Türkiye'den para musluğunu açmak için atak

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü zirvesi nedeniyle Fransa’ya çıkarma yaptı.

Türkiye'den para musluğunu açmak için atak
Türkiye'den para musluğunu açmak için atak
GİRİŞ 22.10.2014 12:35 GÜNCELLEME 22.10.2014 12:35

Kara para aklama ve terörün finansmanı mücadelesinde önemli adımlar atan Türkiye’nin gri listeden çıkarak, beyaz listeye girmesi durumunda önemli yabancı sermaye girişi de yaşanacak.

Kara para ve terörünün finansmanıyla mücadelede önemli adımlar atan Türkiye, kritik toplantı için Fransa’ya çıkarma yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Adalet Bakanlığı bürokratları, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) zirvesine katıldı. Gri listede bulunan Türkiye’nin beyaz listeye çıkıp çıkmamasına ilişkin kararın cuma gününe kadar belli olacağı belirtiliyor. Türkiye’nin gri listeden kurtulması halinde dünyanın farklı ülkelerinden, bugüne kadar Türkiye’ye hiç gelmemiş milyarlarca dolarlık sermayenin akması bekleniyor. Suudi Arabistan başta olmak üzere çok sayıda Körfez ve Ortadoğu ülkesinden Türkiye’ye daha fazla para girişi olacağı belirtiliyor.

Önemli adımlar atıldı

Türkiye henüz beyaz listeye çıkamadığı için 30’a yakın ülkeden para girişinde sorun yaşanıyor. Türkiye’nin gri listeden bir üst basamağa çıkması halinde ilk etapta 400 milyar Euro’luk parasal genişleme yapacak olan Avrupa Birliği ülkelerinden de daha fazla para girişi yaşanacağı ifade ediliyor. Rusya’nın ABD ve AB ile yaşadığı ambargo sorunu devam ederken, gelişmelerin finans akışı açısından Türkiye’ye olumlu yansıyabileceği ifade ediliyor. 2013 yılında kara para ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik radikal adımlar atan Türkiye 2014 yılında da önemli düzenlemeleri hayata geçirdi. Terörün finansmanıyla mücadelede yasal düzenleme yapılmasının ardından El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulmasına yönelik Türkiye önemli adımlar atmıştı.

KAYNAK: ERCAN BAYSAL - STAR