Bakan Yıldız: Petrole ulaştık ama...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bir kısım rezervlere ulaşıldı ama biz bunu petrol bulduk diye lanse etmiyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız: Petrole ulaştık ama...
Bakan Yıldız: Petrole ulaştık ama...
GİRİŞ 20.10.2014 12:13 GÜNCELLEME 20.10.2014 12:13

Yıldız, "Bir kısım petrol rezervlerine ulaşıldı ama biz bunu petrol bulduk diye lanse etmiyoruz. Yaklaşık 750 - 800 yurtiçi tüketiminin yüzde 8'i Türkiye'de üretildi" diye konuştu.

Yıldız, kış ayları öncesinde doğalgaz tedariğinde sıkıntı olup olmayacağıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Böyle bir ihtimal var ama son 1 hafta içerisinde Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna karşılıklı adımlar atıldı. Görüşmelerde ilerleme oldu. Biz doğalgazın yarısını Rusya'dan alıyoruz. Ukrayna'dan kaynaklı olabilecek bir ihtimal var. Jeotermali artırmamız lazım. Her şeye karşı çıkmamamız lazım. Su kaynaklarının azalması enerjiye olumsuz yansıdı."

Enerji Bakanı, doğalgazda en önemlisinin Ukrayna'dan gelecek miktarın olduğunu söyledi.

'BOTAŞ ZARAR EDİYOR'

Yıldız, doğalgazda indirimin olup olmayacağıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin ham petrol varil fiyatlarına endeksli ama 6 ile 9 ay arasında fiyatlara yansıyan bir durumu var. Ancak biz hala son yapılan fiyat düzenlemelerine rağmen aldığımız fiyatın daha altında satıyoruz. 2 milyar lira civarında BOTAŞ zarar ediyor. Biz zaten zarar ediyoruz. Alacağımız her indirim, bu zararın telafi edilmesi için kullanılacak. Biz indirim talep etmekte haklıyız ama bu indirimin ne kadar olacağını göreceğiz" dedi.

'BORDA ÖZELLEŞTİRME YOK'

Enerji Bakanı, borda özelleştirmenin söz konusu olmadığını söyledi.

Yıldız, "Boru özelleştirmeyeceğiz. Herhangi bir özelleştirme programımız yok. Borun kamuda kalmasıyla alakalı net bir mesaj veriyoruz. Ne Türkiye'nin ne de Ak Parti hükümetinin borun özelleştirilmesiyle alakalı bir düşüncesi yok" şeklinde konuştu.

Enerji Bakanı, "Fiyatlarda 3 defa üst üste indirim oldu. Yalnız ham petrol varil fiyatlarında yüzde 25'lik düşüşün aynı zamanda petrol fiyatlarında dünyada düşmediğini görüyoruz. Fiyatlardaki düşüş Türkiye'ye olumlu yansır. Düşüş 1 yıl sürerse bütçenin yükü yüzde 10 hafifler" dedi.

'SEVKİYATIN DURMASINI GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK'

Taner Yıldız, şu anda Kuzey Irak’tan gelen petrol sevkıyatının durması için bir neden olmadığını, hatta artması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Bölgede üretim artarsa sevkıyati artırırız” diye konuştu.

"PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ OLUMLU"

Enerji Bakanı, petrolün varil fiyatıyla ilgili de konuştu.

Yıldız, "Petrolün varil fiyatı 110 doların üzerinde seyrettiğinde bunun spekülatif olduğunu söylemiştim. Şu andaki 85 -86 dolar seviyesindeki varil fiyatı Türkiye için iyi bir seyir olarak söylebiliriz" dedi.

Yıldız, petrolün varil fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye olumlu yansıyacağını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

KAYNAK: NTV