Petrol indiriminden Türkiye'ye büyük kâr

Petroldeki düşüşün ülke ekonomisine olumlu etkileyeceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kar miktarını açıkladı.

Petrol indiriminden Türkiye'ye büyük kâr
Petrol indiriminden Türkiye'ye büyük kâr
GİRİŞ 17.10.2014 13:46 GÜNCELLEME 17.10.2014 15:09

Yıldız, “Piyasadaki düşüş böyle devam ederse Türkiye yılda 3,2 veya 3,4 milyar dolar kar yapmış olacak" dedi.

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü karşılamak üzere geldiği Kayseri Erkilet Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşünü değerlendirdi.

Bakan Yıldız, "Petrol alım fiyatlarındaki düşüş enerji açısından ve enerji girdileri açısından böyle devam ettiği taktirde yılda 3.2 veya 3.4 milyar dolar dolayında kar sağlayacaktır. Petrol varil fiyatlarının 2015’te de varil başına 90 dolarda kalması halinde ülkemizdeki petrol fiyatlarını olumlu etkileyecek" dedi.

Çin'deki üretimin durumu, ABD'nin kendi ürettiği gazları kullanması ve AB'deki gelişmelerin dünya petrol fiyatları etkileyen üç temel faktör olduğunu belirten Yıldız, "Siyasi istikrarsızlıklar da ham petrolün varil başı fiyatlarına olumsuz katkı yapmaktadır. Ancak şu anda petrolde varil başı 90 dolarda tutulma eğilimi var. Büyük olasılıkla bu yıl sonunun 90 dolarda kapatmak olumlu olur. Zaten daha önce petrol fiyatlarındaki artışları değerlendirirken 100 doların altına düşmesini öngörmüştük" diye konuştu.

KAYNAK: DHA